Sayın Ali Sezal'ın 25 yıl önce ki projesi devreye alınıyor...


İlk olarak 1989-1999 tarihleri arasında görev yapan Belediye Başkanı Ali Sezal zamanında istimlakler ile yapımı planlanan arıtma tesisi inşaatına %85 AB fonlarının desteği ile nihayet başlandı. 25 yıldır aynı siyasi çizgiden gelen kişiler tarafından yönetilen Kahramanmaraş'ta Türkiye'de birçok ilçe belediyesinin dahi yapımını tamamladığı arıtma tesisi inşaatına yıllar sonra başlandı. Bakalım tamamlanması da geçmiş 25 yıldan farklı olacak mı?..


Şimdi ki Büyükşehir Belediyesinden gönderilen haberde, Atık su Arıtma Tesisinin temelinin atıldığıydı. Her fırsatta her şeyi olağanüstü göstererek açılışlar yapan, Belediye yetkilileri ve ilgili siyasetçilere, insanın “bu tesise kaç açılış yaparsanız yapın yeter ki zamanında yapın” diyesi geliyor.
Büyükşehir basınından gelen haberi ise şöyle:


Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin geleceğe daha temiz ve daha yaşanılabilir bir şehir bırakmak için projelendirdiği Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımına başlandı.


İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç Atıksu Arıtma Tesisi'nin hayata geçirilmesiyle Kahramanmaraş'ın, Türkiye'nin en önemli çevre dostu şehirlerinden biri olacağını ifade etti. Başkan Erkoç, projenin özellikle endüstriyel atıkların döküldüğü Aksu, Sır Barajı göleti ve civarındaki organik yaşamın korunması açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.


Gayberli mevkii 4096 ve 4097 nolu parsel üzerinde 243 dönümlük alanda yapımına başlanan Atıksu Arıtma Tesisi 2033 Yılına kadar 1.178.571 eşdeğer nüfusa kadar Kahramanmaraş’ın atık sularının arıtımını sağlayacak şekilde planlandı. Yapılacak Atıksu Arıtma Projesi, ileri biyolojik Atıksu Arıtma Projesi olup arıtılan su, içme suyu alınabilecek ortamlara deşarj edilebilecek özellikte olacak. Dünya'nın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir anlayışla hayata geçirilecek tesisle birlikte il genelinde ileri düzeyde çevre koruması sağlanacak. Atık suların çevreye verebileceği zararları engelleyen arıtma işlemleri, özellikle Sır Barajı Havzası için hayati önem taşıyor.    IPA kapsamında yapılan Atıksu Arıtma Tesisi Projesi'nin finansmanı’nın, % 85 i IPA fonundan, geriye kalan %15’i de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.


Geleceğe Daha Temiz Bir Çevre


Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Başkan Erkoç:  “Şehrimizi uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak altyapı ağıyla örüyoruz. Avrupa Birliği fonları ve ulusal kaynaklar vasıtasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen proje kapsamında; “Kontrollük ve Müşavirlik Hizmetleri” ile “Yapım” ihaleleri sonuçlandı. 30.06.2015 tarihinde “Kontrollük ve Müşavirlik Hizmetleri”, 14.08.2015 tarihinde de “Yapım” ihalesi sözleşmeleri imzalandı. İşin süresi ise 730 gün olarak belirlendi. İnşaat çalışmaları başlayan Atıksu Arıtma Tesisi Projesi kapsamında ayrıca; İçme Suyu Sistemlerinin Modernizasyonu ve Tasarımı ile Malzeme Tedariklerine yönelik, ihale hazırlıklarına da başlandı. Kahramanmaraş’ımıza hayırlı olsun. Kahramanmaraş'ın tüm atık suları kanalizasyon hatlarıyla yapacağımız Atıksu Arıtma Tesisimize taşınacak. Temel amacımız çevre bilinci oluşturarak gelecek nesillere daha modern, daha yaşanabilir bir şehir, daha iyi bir çevre bırakabilmektir. Halkımıza temiz ve sağlıklı bir Kahramanmaraş kurmanın gayreti içindeyiz. Yapılacak olan Atıksu Arıtma Tesisi ile Kahramanmaraş'ın Atıksu sorunu çözüme kavuşmuş olacaktır. " dedi.


Haber-Yorum


Selçuk Kılınç