KAHRAMANMARAŞ siyaseti, sandığı seven bir şehir. 2002 seçimlerinde oy kullanma oranının yüzde 75 olması bunun en önemli göstergesi.

2002’de il merkezinde aldığı 216 bin oyla yüzde 67.3 oranını yakalayan ve 8 milletvekilliğinden 7’sini alan AKP’nin bu seçimi de kazanacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Tartışılan ise kaç milletvekili çıkaracağı. Doğan Haber Ajansı Kahramanmaraş Temsilcisi Mustafa Nuri Şirin ve muhabir Lütfi Yıkan’la kenti dolaşıyoruz.

Kahramanmaraş’ın ünü ülke sınırını aşan dondurmacısı Mado’nun doğduğu Yaşar Pastanesi’nin şefi Sırrı Yanık, sabah kahvaltımızı yaparken yanımıza yaklaşıyor. Hürriyet’ten geldiğimi öğrenince, 2005 yılında AKP tabanının nabzını tutmak için kente gelen Milliyet yazarı Hasan Cemal’in, 8 Mayıs 2005’te yayınlanan yazısında kendi sözlerine yer verdiğini anlatıyor. "Ne demiştin?" diyorum. Anlatmaya başlıyor: "Hasan Bey, hükümeti nasıl bulduğumu sormuştu. Ben de ’Ocakta bir yemek pişiyor. Bizim de bu yemekte tuzumuz var. Ama yemek nasıl olacak bilmiyoruz, pişmesini bekliyoruz’ dedim." "Aradan iki yıl geçmiş. Yemek pişmiştir artık, beğendin mi yemeği?" diye soruyorum. Cevabını bir filozof edasıyla veriyor: "Yemek pişti, yiyenler yedi. Bu yemekten biz bir şey anlamadık."

GÖMLEĞİNİ KOYSA OYUMUZ TAYYİP’İN

Caddelerde gezerken, sıcaktan korunmak için ağaçların altında çimlerin üzerine oturmuş bir grup dikkatimi çekiyor. Günde 20 YTL’ye hamallık yapmak için beklediklerini öğreniyorum. Hepsi Çağlayancerit İlçesi’nin Küçükcerit Köyü’nden göç etmişler, ekmek parası için kent merkezine. "Oyunuz kime?" diye soruyorum, "Tayyip’e" diye bağırıyorlar hep bir ağızdan. "Aranızda başka partiye oy verecek yok mu" diyorum, "Bizden çıkmaz" diyorlar. "Bu dönemde cebinize daha fazla mı para girdi?" sorusunu yöneltiyorum, cevapları çok şey anlatıyor, anlayana: "Yoo, cebe girende değişen bir şey yok. Ama Abdullah Gül’e haksızlık edildi. Başkasına böyle yaptılar mı? Tayyip, gömleğini koysa onu seçeriz."

Adaylara gelince. AKP’nin 2. sıradan milletvekilliğine aday gösterdiği avukat Veysi Kaynak, geçen seçimde 7 milletvekili çıkaran, CHP’ye sadece 1 milletvekilliği bırakan AKP’nin bu defa 8-0 yapacağını iddia ediyor. CHP’nin ’fazla ulusalcı’ olduğunu, halkın istikrar için yeniden kendilerini seçeceğini söylüyor.

ALEVİ AŞİRET TOPLUCA MHP’DE

MHP İl Başkan Vekili Mehmet Ekberoğlu, 2002 seçim yenilgisinin ardından aralıksız çalıştıklarını vurguluyor. Ekberoğlu, her kesimden özellikle de ’1978 olaylarının ardından aralarında suni küskünlük yaratıldığını’ öne sürdüğü Alevi vatandaşlardan büyük ilgi gördüklerini söylüyor. Bir süre önce Alevi Kılıçlı Aşireti’nin topluca MHP’ye üye olduğunu anlatan Ekberoğlu, "Hedefimiz 4 milletvekili çıkarmak" diyor.

CHP’nin 4. sıradan milletvekili adayı olan avukat Selim Sümen ise 2002 seçimine göre AKP’nin yüzde 20 oranında oy kaybedeceğini savunuyor. Sümen’e göre, Kahramanmaraş’ın seçmeni terör konusundaki başarısızlığı nedeniyle AKP’yi cezalandıracak. Sümen, "Halkımızın oyuyla 5 milletvekili çıkaracağız" iddiasında.

Demokrat Parti 3. sıra milletvekili adayı Mustafa Evliya ise "Türkiye’nin en köklü iki partisinden birisiyiz. Ne sarsıntıları atlatıp geldik. Bu seçimlerin Türkiye’nin seçimi olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini çıkmaza sokan AKP’dir. Şimdi mazlum rolü oynamasınlar, millet yemez" diyor.

AKP gücünü koruyor görünse de yıpranma payını da dikkate almak gerek. AKP oy kaybeder ve bu sefer 5 milletvekiliyle yetinir. CHP 2, MHP 1 milletvekili çıkarır.

Tatlı yiyelim tatlı seçim olsun

Mado Dondurması’nın ortaklarından Erdal Kambur, geleneksel kıyafetlerini giyip dondurma yaparken, iki ayrı masada oturan biri türbanlı iki kadını da dondurma başına çağırdık. AKP’li olduğunu söyleyen Özlem Kılıçsallayan ile hangi partiye oy vereceğini söylemeyen Şerife Başkonuş, dondurmalarını alırken, bize de "Tatlı yiyelim, tatlı seçim olsun" demek düştü. (BURAK ARTUNER - HÜRRİYET GAZETESİ, 11.06.2007)