Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, büyükşehir yasa tasarısının bu haliyle Anayasa’nın 3.,10., 123., 126. ve 127. Maddelerine aykırı olduğunu vurguladı.


MHP’li Dedeoğlu, iktidar tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın yerel hizmetleri önemli ölçüde aksatacağını söyledi.


Dedeoğlu, yapmış olduğu yazılı açıklamada, Kahramanmaraş’ın ve diğer illerin büyükşehir yapılmasına karşı olmadıklarını ifade ederek, iktidar tarafından hazırlanan büyükşehir yasa tasarısının içeriğine karşı olduklarını söyledi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilen büyükşehir yasa tasarısının, büyükşehir yapılmak istenen Kahramanmaraş’ın il sınırlarının tamamını kapsayacağına işaret eden Dedeoğlu, Kahramanmaraş’ın da aralarında yer aldığı büyükşehir yapılmak istenen 13 ilde çok sayıda mevcut belde belediyelerinin kapanacağını ve beldelerin ve köylerin mahalleye dönüştürüleceğini kaydetti.


MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, bu yasa ile il özel idareleri ve il genel meclislerinin de kapanacağını hatırlatarak, Türkiye genelinde 1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin sona erdirileceğini bildirdi.


Dedeoğlu, merkezden uzaklaştıkça hizmetlerde çok büyük aksamalar meydana geleceğine de dikkat çekerek, kent kimliğinin kaybolacağını ifade etti. İktidar tarafından ‘şehir devleti’ kurulmak istendiğini de vurgulayan Dedeoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:


“Hazırlanan büyükşehir belediyesi yasa tasarısı ile  Kahramanmaraş’ın uzak ilçelerine, mahallelerine ve köylerine hizmet götürmek zorlaşacak. İlçe belediyeler büyükşehir belediyesine bağlanacağı için yerel kaynaklar rahatlıkla amacı dışında kullanılabilir. Bu büyükşehir yasası Anayasanın birçok maddesine aykırıdır.”


MHP Milletvekili Dedeoğlu, daha önceli büyükşehir belediyesi yasalarının 50-60 kilometreyarı çapındaki dairenin içinde kalan alanı kapsadığını da belirterek, iktidar tarafından hazırlanan büyükşehir yasanın ilin tüm sınırlarını kapsadığını kaydetti.


Yasa tasarısının bu haliyle TBMM’den geçmesinin vatandaşların hayrına olmayacağına değinen MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, “O güzelim beldelerimize hizmet gitmeyecek. Biz Gaziantep, Konya, Adana ve Erzurum modeli bir büyükşehir istiyoruz. Hizmetler tamamen paralı hale getiriliyor. İlk etapta çöp vergisi ve emlak vergisi getiriliyor. Kuyu suyu bile paralı hale getirilecek. Köylerde su para ile satılacak. Ahırlar kapatılarak, mücavir alan dışına taşınacak. Kahramanmaraş’ta tarımı da hayvancılığı da bitirecekler.” şeklinde açıklama yaptı. (www.kanal46.com)