Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, 98 yıl önce millet anlayışının manifestosunun yazıldığını belirterek, “Çanakkale'yi anlayamayan Türkiye'yi anlayamaz” dedi.


Çanakkale'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Stadyumu’nda düzenlenen törende bir konuşma yaptı.


Başbakan Erdoğan, kısaca şunları söyledi:


“Şehitliklerimiz kimlik kartımızdır. Burada tarihin akışını değiştirecek, tarihe yön verecek bir destan yazılırken, aynı zamanda bizim millet ve milliyet anlayışımızın da adeta manifestosu yazılmıştır.


İstiyorum ki, bütün Türkiye gelsin, Çanakkale şehitliğini ziyaret etsin. O mezar taşlarındaki isimleri, o şiirleri okusunlar. 81 vilayet tek bir millet halinde gelmiş, aynı mezar içinde birbirine kardeş olmuştur. O mezar taşlarında Bağdat var, Şam var, Kudüs var, Bakü var, Saraybosna var, Üsküp var, Gazze var, Gümülcine var, Batum var.


Çanakkale'yi anlayamayan Türkiye'yi asla anlayamaz. Çanakkale ruhunu anlayamayan milleti de milliyeti de milliyetçiliği de anlayamaz. Çanakkale'deki dayanışma azmini, fedakarlığı anlayamayan, bu ülkenin, bu milletin kardeşliğini de anlayamaz. Çanakkale’de adeta yeniden doğduk. Şehitlerimizden ders alarak, kardeşliğimizi daha yükselteceğiz.


ÇANAKKALE'DE YENİDEN DOĞDUK


Biz burada millet olduk, bir olduk, beraber olduk, birbirimize kardeş olduk. İnşallah edebiyete kadar bu kardeşliğimizi muhafaza edip, hep birlikte geleceğe yürüyeceğiz.


Onun için tek millet diyeceğiz, onun için tek bayrak diyeceğiz, onun için tek vatan diyeceğiz, onun için tek devlet diyeceğiz. Geleceğe böyle yürüyeceğiz. 100. yılda çok daha muhteşem anma töreni yapacağız. Allah onlardan razı olsun, mekanları cennet olsun.”


Başbakan Erdoğan, törenin ardından Eceabat'taki Şehitler Abidesi'nde düzenlenecek törene katılacak.


Erdoğan daha sonra Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ndeki ''Ocak-Mehmetçiğin Dünyası'' isimli sergiyi açacak.