CHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi sonuçlarıyla ilgili İl Seçim Kuruluna itiraz etti.


CHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi sonuçlarıyla ilgili İl Seçim Kuruluna itiraz etti.


İtiraz dilekçesini İl Seçim Kuruluna veren CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.


CHP ilçe başkanlıklarının yaklaşık 240 sandıkla ilgili daha önce yaptıkları itirazları anımsatan Alçın, bunların bir kısmının olumlu, bir kısmının olumsuz sonuçlandığını söyledi.


Bu başvurulardan olumsuz sonuçlananların her birine ilçe başkanlarınca il seçim kurulunda itiraz edildiğini belirten Alçın, İl Başkanlığı olarak da 25 ilçenin sonuçlarına yönelik tutanakların seçim kurullarında yanlış geçirilen kısımlarına itiraz ettiklerini bildirdi.


İlçe seçim kurulunda sandık tutanaklarının birleştirilmesinde yanlışlar yapıldığını belirlediklerini belirten Alçın, bu birleştirme tutanaklarıyla ilgili de itirazda bulunduklarını kaydetti.


Genelde de bir itirazları olduğunu aktaran Alçın, "30 Mart'ta yapılan seçimlerde özellikle muhtar ve belediye seçimlerinin ayrı sandıklarda olması belli karışıklıklar yaratmış, bazı oy pusulaları birbirine girmiş ve çok ciddi oranda iptallere neden olmuştur. Bugüne kadar seçimlerde görülen bir ortalama iptal oyu vardır. Bunun kat kat üstünde 30 Mart'ta Ankara'da yaklaşık 124 bin oy iptal edilmiştir. Bunun anlamı şudur bizim açımızdan, 124 bin iptal oy seçim sonuçlarını etkileyecek düzeydedir. Ankara'da seçim sonuçlarını belirleyen fark yaklaşık 30 bindir. Bu farkı belirleyen 30 binin yaklaşık 4 katı Ankara'da iptal oyu vardır. Bu da seçimlere gölge düşüren bir unsurdur. CHP Ankara İl Başkanlığı olarak buna itiraz ediyoruz. Bunun seçim sonuçlarını ciddi düzeyde etkileyecek düzeyde olduğunu belirtiyoruz. Bu nedenle seçim sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi, sandıkların yeniden sayılması talebimiz vardır." 


İlçelere yapılan itirazların sonuçlarına ilişkin soru üzerine Alçın, "O rakamları henüz ayıklayacak fırsat bulamadık. Çünkü çok seri şekilde tarih ve saatle uğraşıyoruz. Ayıklamasını bilahare yapacağız" dedi.


"CHP'den Anadolu Ajansına yönelik eleştiriler vardı ancak Ajans'ın verilerinin gelen sonuçlarla örtüştüğü görülüyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Alçın, "Benim hiçbir ajansa olumsuz bir eleştirim olmadı. Bilmiyorum" yanıtını verdi.


CHP'nin bu hesaplamalara göre oyunu ne kadar artırdığının sorulması üzerine Alçın, bunun seçim kurulunun çalışması sonucunda netleşeceğini, kendisinin net olarak bu rakamları vermesinin mümkün olmadığını söyledi.


(AA)