CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim'in agresif tavırlarının Türkiye'ye ve milli takıma büyük zarar verdiğini belirterek, Terim'in görevden alınmasını istedi. Kart, "Terim artık topluma ve sporculara kötü örnek olmaktadır" dedi.

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim'in geçen hafta Belçika ile yapılan maç sırasında Belçika Teknik Direktörü Rene Vandereycken'le tartışması ve bir spor yazarı ile girdiği polemik, milli takım hocasını yeniden tartışmalı hale getirdi. CHP Konya Milletvekili Kart, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Fatih Terim yönetimindeki A Milli Futbol takımının dönem dönem başarılı sonuçlar aldığının bir gerçek olduğunu ifade etti.

Ancak, akılcılıktan uzak ve kendine özgü bir yönetim anlayışı olan Fatih Terim'in 3 yıl önce İsviçre maçında doğrudan yol açtığı gelişmelerden sonra görevine son verilmesi gerekirken taltif edilircesine görevde tutulmasının, beraberinde telafisi mümkün olmayacak toplumsal zararları ve sonuçları getirdiğini ifade eden Kart, önergesinde Fatih Terim'le ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"Davranış tarzıyla ulusal takımımızı ve Türkiye'yi temsil noktasında zafiyet yaratan, hamasetle günü kurtaran, tüm polemiklerin odağında olan Terim, toplumun ortak takımı olan, olması gereken Milli Takım'ı, kulüp takımı niteliğine dönüştürmüştür. Terim'i, haklı olarak benimsemeyen ve kabullenemeyen toplumun önemli bir kesimi, Milli Takım'ı destekleme anlayışından uzaklaşmaya başlamıştır. Değişik unsurların tesiriyle ayrışmaya giren Türkiye, bu anlamda da bir bölünme vakıası ve unsuruyla karşı karşıyadır.Kendisini kurumlar üstü ve vazgeçilmez zanneden Terim, gelinen aşamada Milli Takım'a ve Türkiye'ye büyük zararlar vermeye başlamıştır. Türkiye, bu özürlü ve agresif anlayışı taşımak zorunda değildir. Terim, artık topluma ve sporculara 'kötü örnek' olmaktadır. Sosyal bir vaka haline gelmiştir. Davranışlarıyla problem haline gelen Terim, kamu gücünü kullanmadan ve istismar etmeden, olağanüstü yeteneklerini kulüp takımları düzeyinde ve profesyonel olarak ispatlamalıdır. Varsa, mevcut olan yeteneklerini bu alanda göstermelidir."

Futbol Federasyonu'nun gelinen süreçte özerk olması gereken niteliğini artık ortaya koyması, yönetim zafiyeti göstermemesi, kişisel ve siyasi müdahalelerden uzak bir anlayışla Milli Takımlar konusunda yeni bir teknik yapılanma sürecini başlatması zorunluluğunun ortaya çıktığını kaydeden Kart, Ermenistan maçı gibi kritik bir milli maç öncesi 'ikinci takım çalıştırma' ifadesiyle kendince kamuoyunu sınayan Terim'in, her anlamda güvenirliliğini kaybettiğini ifade etti. Kart, dönüşü olmayan süreçlerin yaşanmaması amacıyla 3-4 yıl evvel gerçekleştirilmesi gereken öngörünün hiç olmazsa bu aşamada gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Kart, spordan sorumlu Devlet Bakanı Başesgioğlu'na şu soruları yöneltti:

"Türkiye'nin çıkarlarını korumak ve temsil noktasında zafiyet yaratmamak, Futbol Federasyonu'nun temel sorumluluğu kapsamında olmakla, federasyonun özerk niteliğini ihlal etmeden, mevzuattan doğan yasal sorumluluk ve takdir yetkinizin gereğini yapacak mısınız? Sözleşmenin imzalanma aşamasında olduğu göz önüne alındığında, yükümlülüklerini ihlal eden Terim'in bu davranışları, yasal olarak Futbol Federasyonu'na sözleşme yapmama sorumluluğunu yüklemiş olmakla, artık toplumsal beklenti haline gelen yeni yapılanmayı gerçekleştirecek misiniz?"