Referandumdan sonra yapılan MHP tabanındaki 'Evet' kaydığı şeklindeki analizleri kendi ilindeli somut rakamlarla ortaya koydu.

Referandumdan sonra MHP'nin linç edilmeye çalışıldığını savunan parti Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "en çok kaybeden parti" etiketinin MHP'ye haksızlık olduğunu belirterek, "Yapılan değerlendirmeler bilimsel gözükmüyor. Buradan çağrım olacaktır: YSK’nın çok kısa bir sürede referandumda ‘evet’ veya ‘hayır’ tercihine yönelik bir sonucu elde edebilmek için köy ve mahalle esasına göre sonuçların paylaşılması… Bunu önceki herhangi bir seçimde bir karşılaştırma yaparak hangi siyasi partinin köy ve mahallede oylarında ne kadar bir kayıp olmuştur görmek mümkündür." demişti.

MARAŞ'TAKİ AYRINTILI RAPOR

Bahçeli'nin bu çağrısını YSK henüz yerine getirmedi ama CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat'un Kemal Kılıçdaroğlu'na sunduğu ayrıntılı sandık raporu Akşam gazetesinde yayınlandı.

Rapor, MHP'nin referandumda neler kaybettiğini ortaya kokuyur.

Durdu Özpolat raporunda, referandumdan sonra yapılan MHP tabanındaki 'Evet' kaydığı şeklindeki analizleri kendi ilindeli somut rakamlarla belgeledi.

MAHALLE MAHALLE KÖY KÖY OYLAR

Referandumda 'Hayır' oyları yüzde 21 seviyesinde kalan kentte, MHP'nin oylarındaki erime, merkezdeki köy, kasaba ve mahallelerde çıkan 'hayır' oylarının 2009 seçimleriyle karşılaştırılması yapılarak ortaya konuldu.

Raporda bu çerçevede en çarpıcı rakamlar şöyle verildi:

GENCE, KADINA, SAĞA AÇILIM:

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, il örgütü ile koordineli bir şekilde ve 90 sayfalık bir rapor hazırladı. '2011 Seçimlerine Doğru Kahramanmaraş Değerlendirmesi' başlığını taşıyan raporda, hem son 12 Eylül referandumu oy oranları hem de 1980 sonrası tüm yerel-genel seçim sonuçları irdelendi. AKP'nin ilde 35 yaş altı genç kesimden ve kadınlardan büyük oranda oy aldığını tespit eden Özbolat, 'CHP hem gençlere hem kadınlara yönelmeli, ama aynı zamanda ilimizde zayıflayan merkez sağı da kucaklayacak politikalar geliştirmeli. Bunu yapabilirsek ikinci bir milletvekili çıkarma şansımız da vardır' tespitini yaptı.

NEDEN BAŞARILI OLAMADIK?

Raporda, CHP'nin çok da başarılı olamadığı 'sandık bazlı örgütlenme' modeline katkı olacak kimi teknik öneriler de yer alırken, 1980 sonrasında solda başarıya ulaşılamaması şu gerekçelere bağlandı:

- Sol yelpazedeki partilerin ideoloji ve programına ilişkin sorunlar

- Örgütsel yapı ve liderliğe ilişkin sorunlar,

- Solun doğal tabanı kapsamında olan toplumsal kesimlere yeterince ulaşılamamasının getirdiği sorunlar

- Politika ve çözüm önerilerimizin halkın anlayacağı bir dille anlatılamaması

- Yıllar boyunca Doğu ve Güneydoğu sorununa ilgisiz kalınması, bölgenin adeta yok sayılması. (Kaynak: Vatan)