Erdoğan’ın hedefleri arasında tüm vatandaşlara, 7 gün 24 saat kamu hizmetine ulaşabilecekleri ‘elektronik kart’ verilmesi, çocuklu yalnız kadınlara stüdyo daire ve sosyal destek sağlanması da var.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 61. Hükümet’in programını TBMM Genel Kurulu’na sunarken seçim sürecinde verdikleri sözleri, açıkladığı projeleri hükümet programına aldıklarını, hepsinin hayata geçirileceğini söyledi. Erdoğan’ın hedefleri arasında tüm vatandaşlara, 7 gün 24 saat kamu hizmetlerine ulaşabilecekleri ‘elektronik kart’ verilmesi planı dikkati çekti. Erdoğan ayrıca, dar gelirli olup da evlenemeyen gençlerin evlenmeleri halinde 20 yıl vadeli çeyizli ucuz daire verilmesine ek olarak, çocuklu yalnız kadınlara stüdyo daire sağlanmasını da programda sundu.

ELEKTRONİK VATANDAŞLIK KARTI

Erdoğan, elektronik vatandaşlık kartı uygulamasını şöyle anlattı: “Kamu hizmetleri sunumu için vatandaşlarımızdan diğer kamu kurumlarında bulunan bilgi ve belgeler artık istenmeyecek. Bugün vatandaşlarımız devlet ile işlerinin büyük bir kısmını internet üzerinden yapabiliyor. Tüm vatandaşlarımıza elektronik vatandaşlık kartı dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bu kart, kamu hizmetlerinin sunumunda kimlik doğrulama işlemleri için kullanılacak. Böylece vatandaşlarımız kamu hizmetlerine 7 gün 24 saat evlerinde veya iş yerinden ulaşabilecek.”

10 BÜYÜK EKONOMİ

2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediklerini belirten Erdoğan, hedeflere ulaşma noktasında gelecek 4 yılda, mali disiplin, enflasyonla mücadele ve istihdam esaslı yüksek ve sürdürülebilir büyüme konusundaki kararlılığa devam edeceklerini vurguladı. Erdoğan, sermaye hareketleri ve ticaretin serbest olmasını savunmaya devam edeceklerini söyledi. Güçlü sosyal politikalarla başlattıkları sosyal restorasyon sürecine devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, “Makro parasal dengeleri gözününde bulundururken, vatandaşlarımızı ihtiyaçlarını da dikkate alan uygulamaları sürdüreceğiz” dedi. Erdoğan, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve sosyal yardım harcamalarının toplamından oluşan sosyal harcamalarda ciddi artışlar sağladıklarını belirtti.

BÜYÜME VE İSTİHDAMA DESTEK

2002 yılı sonunda kamu yatırımlarına önemli kaynaklar ayırarak önceki dönemlerde başlayıp bitirilmeyen yatırımları tamamladıklarını ifade eden Erdoğan, şunları dile getirdi: “Bu çerçevede, 2002’de ortalama 9 yılda bitirilen kamu yatırımlarını 20011’de 4.2 yılda bitirir hale geldik. Önümüzdeki dönemde kamu harcamalarında kalkınma potansiyelimizi destekleyici mahiyette altyapı yatırımlarına ve sosyal amaçlı alanlara öncelik vereceğiz. Para politikamız, finansal istikrarı gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek.”

DALGALI KURA DEVAM

Erdoğan, makro politikalara dönük şu mesajları verdi: “Tek haneli rakamlara inmiş enflasyon ve faiz oranlarını kalıcı hale getireceğiz, enflasyon hedeflemesi para politikası olmaya devam edecek. Hükümetimiz ve Merkez Bankası tarafından enflasyon hedefleri 3 yıllık vadede belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacak. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasını sürdüreceğiz. Merkez Bankası, para politikası ve kullanacağı araçları bağımsız şekilde belirlemeye devam edecek.”

TÜRK MALI OTOMOBİL VE UÇAK ÜRETİMİ SÖZÜ

Başbakan Tayyip Erdoğan, sanayi politikasında da yüksek teknolojiyi teşvik edeceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk malı otomobilin üretimine teşvik verilecek. Rafineri inşası, elektrikli otomobil imalatı, ileri teknoloji içeren hava taşıtı motorları ve parçalarının imalatı konularında teşvik sistemini güçlendirerek yurt içi üretim kapasitesini artıracağız. Savunma sanayinde 2023 yılında kendi milli tüfeğini, topunu, takını, helikopterini, uçağını, insansız hava araçlarını, uydularını tasarlayan, üreten ve ihraç eden bir Türkiye hedefliyoruz. Üretim ve ihracatın ithalata olan bağımlılığını azaltmak amacıyla da ara malı ve yatırım mallarında yurt içi üretim kapasitesini artırıcı politikaları sürdüreceğiz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 500 milyar dolar. Bu Hükümet döneminde, 2015 yılı itibariyle ihracatımızı 200 milyar dolara ulaştırmış olacağız. 2012-2014 dönemini kapsayacak orta vadeli programımızı da önümüzdeki aylarda açıklayacağız.”

61’inci hükümet hangi hedeflerle yola çıktı

MAKRO HEDEFLER

-Tek haneli rakamlara inmiş enflasyon ve faiz kalıcı hale getirilecek.
-Dalgalı döviz kuru rejimi devam edecek.
-İhracat odaklı üretim stratejisine geçilecek. 2015 yılı itibariyle ihracat 200 milyar dolar seviyesine çıkacak.
-2013 yılından itibaren her yıl 400 bin işsiz mesleki eğitim, toplum yararına çalışma ve staj programları gibi aktif piyasa programlarına katılacak.

YATIRIM PLANI

-2015’te Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü 62 bin megawatt’a çıkacak. (Şu anda 50 bin megawatt)
-Şu anda 71 ilde doğal gaz var. 4 yıl içinde doğalgazsız il kalmayacak.
-Ankara İstanbul hızlı tren hattı, Boğaz demiryolu tüp geçişi tamamlanacak.
-Türkiye’nin hızlı tren hatları uzunluğu 2015’te 3 bin 500 kilometreye ulaşacak.
-Toplam bölünmüş yol uzunluğu şu andaki 20 bin kilometreden 2015’te 26 bin kilometreye çıkacak.
-Özel sektörün üniversite açmasının önünde engel kalmayacak. (Şu anda vakıf modeliyle açılabiliyor)
-Kanalistanbul başlayacak, iki yakaya iki yeni şehir, üçüncü havaalanı ve köprü tamamlanacak.
-Taksim’deki topçu kışlası yeniden inşa edilecek trafik yer altına alınacak.
-İzmir ve Diyarbakır için için açıklanan tüm projeler tamamlanacak.
-Ankara’ya yeni Adalet Sarayı, yeni stadyum yeni fuar merkezi inşa edilecek. Ankara hızlı trenin merkezi olacak. Ankara merkezli 3 otoyol projesi tamamlanacak.
-Türkiye’nin 2023 yılında 750 uçaklık filosu ve yılda 350 milyon kişilik havayolu sektörü olacak.

SAĞLIK HEDEFLERİ

-Halen 120 bin olan doktor sayısı 2015’te 130 bine, 163 bin olan ebe ve hemşire sayısı 238 bine çıkaracak.
-2015’te nitelikli yatak oranı yüzde 45’e yükselecek, aile hekimi başına ortalama 3 bin 200 nüfusun düştüğü bir yapı gerçekleşecek.
-Ülke genelinde 29 sağlık bölgesi oluşturulacak ve doktor sayısını 2015’te 130 bine çıkacak.

YOKSULLUKLA MÜCADELE

-2015’te aylık geliri 65 doların altında olan vatandaş kalmayacak. 2023 için temel hedef mutlak yoksulluğu ortadan kaldırmak.
-Yoksul ailelere teslim edilmek üzere 100 bin yeni konut yapılacak ve bunları aylık 100 lira taksitle verilecek.
-Dar gelirli gençlerden evlenenlere 20 yıl geri ödemeli çeyizi içinde ev sağlanacak.
-Çocuklu yalnız annelere stüdyo daire ve beraberinde sosyal destek sağlanacak.
-Nüfusu 25 binin altındaki belediyelere su vve kanalizasyon projeleri için yüzde 50 hibe sağlanacak.

ENERJİ YATIRIMLARI ARTACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, enerjide dışa bağımlılığın yüzde 74’ler seviyesinde olduğu Türkiye’de petrol ve doğalgazın neredeyse tümünün, kömürün ise 5’te 1’inin ithal edildiğini, bu nedenle uluslararası enerji fiyat hareketlerinin Türkiye’nin cari açığını doğrudan etkilediğini ifade etti. Erdoğan, cari açığın GSYH’ye oranı 2008’de yüzde 5.7 iken, 2010’da yüzde 6.5 olarak gerçekleştiğini belirterek, “Enerji fiyat etkisinden arındırıldığında bu oranlar yüzde 1.8’e ve yüzde 4’e geriliyor” dedi. Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek için yenilenebilir enerjinin enerji arzı içindeki payını artıracaklarını belirten Erdoğan, bu amaçla nükleer santrallara yönelik çalışmalara kararlılıkla devam edeceklerini bildirdi.