Başbakan Davutoğlu, "Suriye ya da başka bir yerden güvenliğimize yönelik bir tehdit gelecek olursa gerekli tedbirleri almakta tereddüt etmeyiz" dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, El-Cezire televizyonunda yayınlanan bir programda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 


Terör örgütü PKK'nın saldırılarına ilişkin Davutoğlu, "Şunu açıkça söylüyorum, Türkiye'ye karşı terör saldırıları gerçekleştirenler meşru hedef haline gelirler. PKK, asker ve polisleri öldürürken biz onun Suriye'deki uzantısına hoşgörülü olmayacağız" ifadesini kullandı. 


DAEŞ'e yönelik operasyon


Davutoğlu, DAEŞ'e yönelik operasyon düzenlemesiyle ilgili soruya, şöyle cevap verdi:


"Suriye ya da başka bir yerden güvenliğimize yönelik bir tehdit gelecek olursa gerekli tedbirleri almakta tereddüt etmeyiz. Irak merkezi hükümeti Kuzey Irak'taki Kandil'i idare edemiyor. Bu bölge terörün kaynağı ve Türkiye'ye silah girişinin yapıldığı yer olduğu için buraya havadan operasyon düzenledik. Suriye'de ise tehdit ister DAEŞ, ister PKK'dan gelsin gerekli tedbirleri alacağız. Temmuz ayında Suruç'ta gerçekleşen saldırının ardından sınıra yakın olan DAEŞ mevzilerine askeri operasyon düzenledik. Rusya, ABD ve diğer ülkelerle Suriye ve Irak'ta DAEŞ'le mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunuyoruz ancak ulusal güvenliğimizin tehdit edilmesi durumunda, Türkiye'nin sessiz kalmayacağını bu ülkelerin bilmesi gerekir."


Mülteciler sorunu


Türkiye'nin mülteci sorununda büyük bir yükü omuzladığını hatırlatan Davutoğlu, 2 milyon 500 bine varan mülteci için 8 milyar dolar harcamada bulunulduğunu, Türkiye'deki kamplarda 70 bin bebeğin dünyaya geldiğini, kampların dışındakilerle bu sayının yüz binleri bulduğunu kaydetti.


"Üç aşamalı bir yol takip edeceğiz"


"Dolayısıyla önümüzde planlama yapabileceğimiz öngörülebilir bir siyasi tablo var. O bakımdan şimdiden, aslında seçim öncesinde başladığımız hükümet programımızı oluşturmaya başladık" diyen Davutoğlu, üç aşamalı bir yol takip edeceklerini kaydetti. Davutoğlu, bu aşamanın ilki olan üç aylık dönemde seçmenlere verilen tüm taahhütlerin birer birer yerine getirileceğini anlatarak, ikinci altı aylık aşamada ise önemli siyasi ve ekonomik reformlar gerçekleştireceklerini bildirdi. Siyasi partiler kanunundan özgürlükçü açılımlara, cemevlerinin statüsünden düşünce özgürlüğüne kadar geniş bir alan bulunduğunu aktaran Davutoğlu, en önemlisinin yargı reformu olduğunu, bunun da ilk aşamasının birinci altı ayda, ikinci aşamasının ise ikinci altı ayda yapılacağını dile getirdi. 


"Devletin insan için olduğu bir anayasa"


Yeni anayasaya ilişki de değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, yeni anayasanın yasal reformlar içinde ele alınacağını söyledi. Mevcut anayasanın 1980 darbe yönetimi tarafından hazırlandığını, yetki karmaşası olduğu ve devletin halka değil halkın devlete hizmet etmesi esasına dayandığını aktaran Davutoğlu, "insanın devlet için değil devletin insan için olduğu" şeklindeki bir anlayışa sahip olduğunu ve bu esaslar üzerine bir anayasa oluşturacaklarını dile getirdi.
(AA)