Halkın Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerde bütün partilerin oylarını sandıkta koruyacaklarını söyledi.


Demirtaş, Malatya mitingi öncesi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde seçmenleriyle bir araya geldi. Kahramanmaraş HDP milletvekili adaylarının kendini tanıtmasıyla başlayan miting, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşmasıyla devam etti.
Türkiye’de seçimlerde uygulanan barajın yer yüzünün en büyük barajı olduğunu ifade eden Demirtaş, “Baraj elbette ki dünyanın en anti demokratik ve yeryüzünün en yüksek seçim barajıdır. Türkiye’nin nüfusu kalabalık yüzölçümü büyük böylesine bir barajı aşmak, ezilenler olarak el ele vermeden mümkün değil. Çalışanlarının ücretinin artırılması, taşeron işçiliğin kaldırılması, iş güvenliğinin ve işçi güvenliğinin sağlanması, emeklilerin ve gençlerin halklarının artırılması, bir engelli bakanlığı kurularak engelli yurttaşlarımızın insan onuruna yakışırı bir yaşama kavuşmasını sağlamalıyız. Esnaf arkadaşlarımızın vergi yükünü üzerlerindeki kredi baskısının, üzerlerindeki elektrik doğalgaz ücretlerindeki baskının artırılması gerekir. Çiftçi arkadaşlar mazotu gübreyi vergisiz alabilmelidir ki para kazanabilsinler. Bunların tamamı yani bebekten başlayarak emeklilere kadar tamamının ücretlerinin ve tamamının ihtiyaçlarının karşılanması 120 milyar TL’dir. Oysa askeri harcamaların ve vicdani ret hakkıyla birlikte asker sayının düşürülmesi bile 60 milyar TL tasarruf sağlıyor. Yani sadece silaha para harcamasak, barış içinde yaşamayı garanti altına alsak, tanka, topa, gaza, TOMA’ya, copa para harcamasak bile bütün emeklilerin, işçilerin, çalışanların maaşına iki kat zam yapabiliyoruz. Madem 77 milyon senin arkanda madem 77 milyonun cumhurbaşkanısın niye bu kadar gaz, TOMA alıyorsun kardeşim. Niye bu kadar polis sayısını artırıyorsun” dedi.
Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz iktidara gelirsek şu gördüğünüz TOMA’lar var ya, onları çiçek ağaç sulamada kullanacağız. Orman Bakanlığına vereceğiz. Kendine inanan iktidar silah gücünü, polis gücünü arkasına almaz. Biz iktidar olursak eminim ki bizi çok az kişi protesto edecek. Ama o protesto edenlerde biz gaz su sıkmayacağız. Bizi de protesto etme hakları var diyeceğiz, meydanlar herkese açık olacak” dedi.
7 Haziran seçimlerinde kendilerine şans verilmesiyle yeni anayasayı yapmalarının 6 aylarını alacağını söyleyen Demirtaş, “Eğer ki, bu ülkede HDP’nin bir iktidar şansı olursa ülkenin nasıl demokrasiyle, yeni sivil, özgürlükçü bir anayasayla hak ederek yönetildiğini ilk 6 ayda ispatlayabiliriz. Biz öyle 4 yıl falanda demiyoruz. Ülkede demokrasiyi kurmak sadece yeni anayasayı yapmak, 6 ayımızı alır. 6 ay sonra Kenan Evren’in arkasından anayasasını da göndermiş oluruz. Kenan Evren’in hayata geçirdiği ne kadar uygulama varsa şu anda yürürlüktedir. Milli güvenlik kurulu bütün bürokrasiyi parlamentoyu ve toplumu egemenlik altına alma, vesayet altına alma aracıdır. Bakın değerli kardeşlerim bu ülkede nereye okul binası yapılacaksa milli güvenlik kurulunda kararlaştırılıyor, orada karar veriliyor, kim nasıl asimile edilecek, aleviler nasıl asimile edilecek, Kürtler nasıl asimile edilecek milli güvenlik kurulunda bu kararlar veriliyor. Oranın anayasası da aynıdır oda Kenan Evren’in eseriydi” diye konuştu.
DEMİRTAŞ, MİKROFON AZİZLİĞİNE UĞRADI
Ses sisteminde yaşanan sorun nedeniyle sesi kesilen Demirtaş, arazının giderilmesiyle birlikte, “Hoparlörler, mikrofonlar da HDP’nin muhalefetine dayanamıyor. Bir yere kadar onların da gücü artık. Şunu tamamlayayım. Öncelikle Milli Güvenlik Kurulu, YÖK, zorunlu din dersi, Diyanet bunların tamamı Kenan Evren’in kurduğu ya da güçlendirdiği, Türkiye’de toplumu teslim alabilmek için elinde araç olarak kullandığı kurumlardır, yüzde 10 barajı da öyledir. Deniyor ya Kenan Evren öldü ama temsilcisi halen yaşıyor. Anayasası yaşıyor kurumları yaşıyor, bu sistemi değiştirmediğimiz müddetçe Kenan Evren sarayda yaşamaya devam edecek” dedi.
Demirtaş, konuşmasının sonunda ise, seçimlerde sandıklara sahip çıkılmasını isteyerek, “7 Haziran’a kadar hep birlikte çalışmaya devam edelim. Sandıklara mutlaka genç arkadaşlarım sahip çıksın, kadınlar gençler müşahit olarak gözlemci olarak sandık başlarında kendilerini mutlaka yazdırsınlar. Eğitimini alsınlar. Sadece HDP’nin oyunu değil bütün partilerin oylarını korumak bizim boynumuzun borcu olmalı, hırsıza sandık başında asla izin vermeyin taviz vermeyin” dedi.
Miting HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile Kahramanmaraş, Gaziantep milletvekili adaylarının seçim otobüsü üzerinden beyaz güvercin uçurmasıyla sona erdi.(İHA)