Türkiye’nin en yüksek donatılı beton panelli duvarı Kahramanmaraş’ta yapılıyor.


Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Göksun arasında yapımı devam eden tünelli bölünmüş yol yapım çalışmalarını yerinde inceledi. Türkiye’de en yüksek donatılı beton panelli, toprak dolgulu duvar çalışmasının Kahramanmaraş’ta yapıldığını ifade eden Nevzat Pakdil, “Kentsel Dönüşüm Yasası ile şehirlerimizi depreme dayanıklı yapıyoruz. Bu arada yollarımızın da depreme dayanıklı olması gerekiyor. Bu sistem depreme karşı en dayanıklı sistemdir” dedi.


Kahramanmaraş Göksun tünelli bölünmüş yol yapım çalışmaları hakkında Kahramanmaraş Karayolları Şefi Ahmet Eskalen ve Şantiye Mühendisi Çağrı Karaman’dan bilgi alan Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş ile Göksun arasında yapılan yolun modern mühendisliğin gereklerine uygun olarak yapıldığını belirterek, “Yolun bitmesi durumunda insanlarımız güvenli bir şekilde seyahat etme imkânı bulacaklardır. Viyadüklerle, tünellerle kısalan yolun Kahramanmaraş çıkış noktası olan Kavlaklı mevkii önce donatılı beton panelli, toprak dolgu ile yapılmaktadır. Türkiye’nin en yüksek duvarı olacak olan bu dolgu sistemi 20 metrenin üzerinde olacaktır. Her 30 cm aralıklarla döşenen çelik halatlardan şu ana kadar 5 bin metrenin üzerinde bir ağ oluştu. Bu çelik halatlar döşendikten sonra toprak dolgu yapılmakta ve sıkıştırılmaktadır. Fransızlar tarafından bulunan bu sistem Düzce depreminde en sağlıklı yapı olarak dikkat çekmiştir. Donatılı zemin sistemi, toprak ile donatının kullanımına ve bunlar arasındaki sürtünmenin ortaya çıkardığı kalıcı ve sağlam kompozit malzemeye dayanmaktadır” şeklinde konuştu.


Çalışanlara emeklerinden dolayı teşekkür eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Bu sistemi hayata geçiren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.  Yaptığımız incelemelerde gördük ki, tüm çalışanlar büyük özveri gösteriyorlar. Donatılı zemin Türkiye'de de son yıllarda otoyollarda kullanılmaya başlanmıştır. Fakat en genişi ve yükseği şu anda Kahramanmaraş’ta yapılmaktadır. Klasik istinat yapılarına göre daha ekonomik oluşu ve yapımının hızlı olmasının yanı sıra şehir içi geçişlerde estetik görüntünün ön plana çıkması ve taşıma kapasitesi düşük ve zayıf zeminlerde rahatlıkla kullanılabilmesi burada tercih sebebi olmuştur” diye konuştu. Pakdil yaptığı açıklamada şunları söyledi:


“UZUN ÖMÜRLÜ OLACAK”


“Esneklik, donatılı zeminin doğrudan doğruya sıkıştırılabilir temel zeminleri üzerine inşa edilebilmesine imkân vermektedir. Statik ve dinamik yüklere karşı yüksek mukavemet sağlamaktadır. İnşaat malzemesi ve süresinden tasarruf sağlıyor. Özellikle yüksek duvarlarda klasik sisteme nazaran düşük maliyetlidir. Depreme karşı klasik sisteme nazaran yüksek dayanıklılık sağlamaktadır. Zemin sistemi ile klasik sistemde yapılması pratik olmayan çok yüksek (40 metreye kadar) duvarların inşası mümkündür. Donatılı Toprak yapılar dolayısı ile yapılan bu yol uzun yıllar Kahramanmaraşlılara hizmet verecek”


“2 YILDA BİTECEK”


İstimlak işlerinin bitirilmesi halinde donatılı zemin ve devamındaki uzunluğu 500 metrenin üzerindeki viyadüklerin iki yılda bitirilebileceğini sözlerine ekleyen Pakdil,  “Yapılacak tünelli bölünmüş yolla birlikte Kahramanmaraş-Göksun arası 40 dakikaya inecek ve 7 km kısalacak ve yıllık 30 Milyon Lira tasarruf sağlanacak. Kahramanmaraş, Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden biridir ve burada üretilen ürünlerin dünyaya ulaşması için lojistik merkez kurulacaktır. Bunun için de en önemlisi bu yolların tamamlanmasıdır” diyerek açıklamasını tamamladı.