Diyarbakır’da BDP’nin ’sivil itaatsizlik’ eylemi çerçevesinde cami yerine ’Demokratik Çözüm Çadırı’ çevresinde cuma namazı kılındı. Namazın ardından bir grup, polise molotofkokteylilerle saldırdı.

Diyarbakır’da BDP’nin ’sivil itaatsizlik’ eylemi çerçevesinde cami yerine ’Demokratik Çözüm Çadırı’ çevresinde cuma namazı kılındı. Namazın ardından düzenlenen yürüyüşe katılan bir grup, polise molotofkokteyli, taş ve havai fişeklerle saldırırken, polis tazyikli su ve biber gazı ile saldırganları dağıttı.

BDP’nin Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda ’sivil itaatsizlik’ eylemi kapsamında kurduğu ’Demokratik Çözüm Çadırı’nı kentteki sivil toplum örgütleri temsilcileri ziyaret etti. Aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları derneklerinin de bulunduğu sivil toplum örtgütü temsilcilerini, BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın karşıladı.

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, eylemin demokratik ve yerinde bir eylem olduğunu söyledi.

PARKTA CUMA NAMAZI

Koşuyolu Park’ında toplanan yaklaşık 2 bin kişi daha sonra ’sivil itaatsizlik’ eylemleri çerçevesinde camilere gitmeyerek cuma namazı kıldı. Sivil imam eşliğinde kılınan namazda, imam Kürtçe hutbe okurken, ellerin barış için kalkmasını istedi.

Cuma namazının ardından yaklaşık 2 bin kişi 1 kilometre mesafedeki 5 Nisan Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Mahalleye gelindiğinde sayı 3 bine çıkarken, gruba BDP İstanbul Miletvekili Sebahat Tuncel, BDP Genel Başkan Yardımcı Meral Danış Beştaş da katıldı. Grup, bu kez yeniden Koşuyolu Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.

POLİSTEN HELİKOPTERLİ TAKİP

Yürüyüşte en arka bölümde bulunan yüzleri kapalı bir grup önlem alan polise molotof, taş ve havai fişeklerle saldırdı. Polis, göstericileri dağıtmak için tazyikli su ve gözyaşartıcı gaz kullandı. Ara sokaklara kaçan göstericilerle polis arasındaki kovalamacalar burada sürdü. Olaylar sırasında bir polis helikopteri uçuş yaparak, göstericilerin kaçtıkları yerleri havadan ekiplere bildirdi.

CİZRE VE SİLOPİ’DE ’SİVİL İTAATSİZLİK’ CUMASI

BDP ve DTK tarafından başlatılan ’Sivil itaatsizlik’ eylemleri çerçevesinde Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde çadırların bulunduğu parklarda Kürtçe hutbelerin okunduğu cuma namazları kılındı.

Şırnak’ın Cizre ilçesi’nde Nasrullah Mahallesi’ndeki Nuh Nebi Camii önündeki boş alanda toplanan BDP’li yöneticiler, Cizre Belediye Başkan Vekili Mehmet Saçı, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri ve yüzlerce vatandaşın katılımıyla cuma namazı kılındı, Kürtce hutbe okundu. Yöresel kıyafetler giyen BDP’li kadınların da saf tuttuğu cuma namazında hutbeyi Kürtçe okuyan imam İbrahim Çeter, Rusya Federasyonu’nun dağılma döneminde 12 Türk devletinin bağımsızlığını kazandığını belirterek, şöyle dedi:

"Bu bağımsızlıklarını kazanırken hiç bir insanın kılına zarar gelmedi, kan dökülmedi, asilimasyon politikası yürütülmeden özgürlüklerine kavuştular. Ama Türkiye bunun tam tersini yapıyor. Yurttaşların özgürlüklerini ellerinden almak için her türlü yolu deniyor. Şimdi ise İslamiyeti ve siyeseti kullanıyor. Herkesin kendi dilinde, dini inançlarını kendi ana dillerinde yerine getirmesi gerektiğini, asimilasyon ve ırkçı politikalarının yer olmadığını Kuran-ı Kerim de söylüyor."

SİLOPİ’DE SİVİL İTAATSİZLİK ÇADIRINDA KILINDI

Silop’de de cuma namazı Demokratik Çözüm Çadırı’nda Kürtçe hutbe okunduktan sonra kılındı. Kadınların da katıldığı cuma namazında fahri imam Mehmet Kerkiç, her dilin Allah’ın ayetli olduğunu belirterek, "Bu diller arasında Kürtçe de yer alıyor. Bu dilin inkarı Allah’ı inkar anlamına geliyor. Kürt ve Türk annelerinin artık göz yaşı dökmemesi için bir an önce barışa yer açılmasını istiyoruz" dedi.

Daha sonra kadınlar çadır içinde, erkekler ise çadır önünde cuma namazı kıldı. (Mynet)