DP ve ANAVATAN'ın birleşmesi tamam. Bugün biraraya gelen iki partinin lideri birleşmenin nasıl olacağını açıkladı. İki parti Ekim ayına kadar DP çatısı altında birleşecek, genel başkanlığı Hüsamettin Cindoruk yürütecek.

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, iki partinin birleşmesi konusunu ele almak için bugün bir kez daha biraraya geldi.

Görüşmede, birleşmenin DP çatısı altında olması, liderlik koltuğuna Cindoruk'un oturması konusunda görüş birliğine varıldı.

Bu arada, Anavatan Partisi'nin, birleme dolayısıyla mağdur olmaması için gerekli altyapı da oluşturulacak. Anavatan Partisi, yeniden yapılandırılacak DP'nin 2 eşit unsurundan biri olacak.

Daha önce birleşmenin 2009 yılının Aralık ayına kadar tamamlanacağı belirtilmişti. Bugünkü görüşmede ise birleme takvimi öne çekildi. İki parti Ekim ya da Kasım ayında birleşecek.

ANAP Genel Başkanı, Türkiye’nin ihtiyacı olduğu için böyle bir birleşmeyi gerçekleştirmek zorunda olduklarını kaydetti, “Türkiye’nin normalleşmesi gerekiyor” dedi ve şöyle devam etti:

'YAŞADIĞIMIZ NORMAL BİR HAYAT DEĞİL'

“Bugün yaşadığımız hayat normal değil. Bir aydır Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Toplantısı var, çıkan haber; atama krizi! Birkaç gün önce YÖK Genel Kurulu toplandı, çıkan haber; katsayı krizi! MGK toplanıyor, Kurul’un sivil ve asker kanatları arasında gerginlik haber konusu... Bunlar normal durumlar değildir. Türkiye’nin normalleşmesi gerekiyor, yeter artık! Türkiye’nin nefes alması gerekiyor, işte biz onun için bütünleşiyoruz.”

'TOPLUM KIRKPINAR GÜREŞÇİLERİ GİBİ BİRBİRİNE GEÇMİŞ'

Toplumun, Kırkpınar güreşçileri gibi birbirine girdiğini savunan Uzun, sorunların bu yolla çözülemeyeceğini ifade etti ve Türkiye’nin çözülecek çok derin problemleri bulunduğunu dile getirdi ve “Siyasetçilerin görevi sadece problemleri saymak değil, onlara çözüm üretmektir... İşte biz, Türkiye’nin önüne çözüm önerilerini getireceğiz” dedi.

'YENİ BİR SİYASİ HAREKET ORTAYA ÇIKARIYORUZ'

ANAP Genel Başkanı Uzun’dan sonra konuşan DP’nin Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, iki partinin, 26 yıl süren bir ayrılıktan sonra bir araya geldiğini söyledi ve birleşmedeki kararlılığı “Mutabakatımız tamdır, kararımız kesindir. Türkiye’ye yeni bir imkan, yeni bir siyasi hareket ortaya çıkarıyoruz” sözleriyle dile getirdi.

'BİR SİYASİ PARTİYE KARŞI YOLA ÇIKMADIK'

Cindoruk, söz konusu birleşmenin, herhangi bir siyasi harekete karşı yapılmadığına vurgu yaptı ve şöyle devam etti:

“Siyasi partiler gelir giderler. Siyasi partiler iktidar da olurlar, onlar gelip geçicidir. Hangi parti iktidarı, bizim milletimizin ömrü kadar uzun olabilir. O nedenle kimse zannetmesin ki bunu bir siyasi partiye karşı ortaya koyuyoruz. Hayır! Seçim, liberal demokraside, sadece şahısları seçmek için yapılmaz, görüşleri iktidara getirmek için yapılır. Biz de yeni bir görüş değil, eski ve köklü ama Türkiye’de etkisi olan bir görüşü merkez siyasete, tekrar siyasi hayatımıza kazandırmak için yola çıkıyoruz.”

DP lideri, Türkiye’de bugün bir demokrasi krizi olduğunu savundu ve “Korktuğumuz, üzüldüğümüz, yenmeye çalıştığımız kriz budur,” dedi. Cindoruk, böyle bir dönemde, siyaseti normalleştirecek bir siyasi birliği ortaya çıkaracaklarını kaydetti.

'CEZAEVLERİ TOPLAMA KAMPLARINA DÖNMÜŞ'

Cindoruk sözlerine şöyle devam etti:

“Tutukluluk hali tutsaklık haline geldiyse ve cezaevleri, toplama kamplarına dönmüşse, Türkiye’de o zaman bir hukuk ve adalet krizi vardır. Bunları aşmak, bunları yerlerine yerleştirmek bizim görevimizdir. Bireyin temel görevi, hakkı, özgürlüğüdür. Siz bireyin özgürlüğünü demokratik açıdan sağlayamıyorsanız ve onu demokratik olmayan yollarla cezaevine sokuyorsanız, gözaltına alıyorsanız orada adalet krizi de var, anayasa krizi de var. Demokrasi krizi de vardır.”

GENEL BAŞKAN CİNDORUK OLACAK

İkili, açıklamalarından sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin sorusu üzerine Uzun, birleşmeden sonra Genel Başkanlığı Cindoruk’un sürdüreceğinin düşünüldüğünü şu sözlerle yansıttı:

“Şimdi bu iki partiden birinde, Türkiye’nin en tecrübeli siyasetçilerinden biri varsa ve diğerinde benim gibi Türkiye’nin en genç siyasetçilerinden biri varsa, zannediyorum bu genel başkanlık meselesi en kolay aşılacak meseledir, dolayısıyla böyle bir sorunla karşı karşıya kalmayız.”

ANAP GENEL MERKEZİ

Uzun, ANAP’ın mevcut genel merkezinin de Turgut Özal Fikir ve Araştırma Merkezi adıyla, yeni partinin AR-GE faaliyetlerini sürdüren birimi olarak kalacağını duyurdu. (Hürriyet)