Kapatılan DTP’nin 19 milletvekilinin istifalarını bugün vermeleri beklenirken, milletvekillerinin istifayı bir kez daha değerlendirecekleri bildirildi.

Partileri kapatıldığı için “sine-i millet” kararı alan eski DTP'li 19 milletvekilinin istifadan vazgeçtiği öne sürüldü.

DTP’nin toplu istifa kararını gözden geçirdiği ilerleyen saatlerde bir açıklama yapacağı bildirildi. Partililerin ağırlıklı olarak istifa etmeme eğiliminde olduğu belirtildi. Ahmet Türk'ün bugün saat 10.00'da yapacağı duyurulan basın toplantısı da iptal edildi.

Bu eğilimin arkasında Abdullah Öcalan'ın cezaevinde avukatlarına yaptığı "milletvekilerinin mecliste kalmaları" şeklindeki açıklamaların da etkili olduğu belirtiliyor. Milletvekillerinin, kongre kararı alacak olan Barış ve Demokrasi Partisi’nin PM toplantısına katılacakları kaydediliyor.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kapatma kararının ardından sine i millet’e dönme kararını bugün uygulamaya koymaları ve istifa etmeleri beklenen 19 milletvekili, istifa kararını son kez gözden geçiriyor. Daha önce yapılan açıklamalarda istifaların bugün Meclis Başkanlığı’na sunulacağı ve Meclis’te yapılacak bir basın toplantısıyla da kamuoyuna duyurulacağı dile getirilmişti. Ancak milletvekillerinin gerek bölge halkından gerek aydınlardan ve sivil toplum örgütlerinden gelen ‘Meclis’i terk etmeyin, siyasete Meclis’te devam edin’ çağrıları ve talepleri nedeniyle, istifa kararlarını gözden geçirecekleri belirtildi.

Milletvekillerinin istifa edip etmeme konusundaki son kararlarını ise Ahmet Türk’ün PM toplantısının ardından açıklaması bekleniyor.

İSTİFA EDERLERSE...

DTP'nin kapatılmasının ardından bağımsız kalan 19 milletvekilinin istifa etmesi ya da Meclis çalışmalarına bir ay içinde beş kez mazeretsiz olarak katılmaması durumunda Mecliste izlenecek prosedür farklılık gösteriyor.

Anayasanın ''milletvekilliğinin düşürülmesi''ni düzenleyen 84. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün ''üyelikten istifa''yı düzenleyen maddelerine göre, istifa eden milletvekilinin istifasının geçerli olduğu, TBMM Başkanlık Divanı tarafından 7 gün içinde incelenerek tespit edilecek. Başkanlık Divanı, istifa dilekçelerinin bu milletvekillerine ait olup olmadığına bakacak. Daha sonra, konu görüşmesiz olarak Genel Kurulun oyuna sunulacak.

Bu istifaların oylanmasında salt çoğunluk olan 276 aranmıyor, oylama işari olarak yapılıyor. İstifa, Genel Kurulda toplantı yeter sayısı (184) bulunması şartıyla basit çoğunlukla kabul edilmiş olacak.

22. Dönemde; AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya ve CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, bu dönemde ise CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu'nun istifaları bu yöntemle Genel Kurulda kabul edilip, yürürlüğe girmişti.

DEVAMSIZLIK

Ancak, 19 bağımsız milletvekilinin istifası bu hafta sonuna kadar TBMM'ye ulaşmaması halinde izlenecek prosedür daha farklı olacak.

Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde üst üste 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin durumu, yine Başkanlık Divanı tarafından tespit edilecek, ardından Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna gönderilecek. Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılması hükümlerine göre durumu inceleyip, raporunu hazırlayacak. Bu rapor, daha sonra Genel Kurulda görüşülecek.

Genel Kurul, milletvekilliğinin düşmesine, üye tamsayısının salt çoğunluğu olan (276) oyla karar verecek. İçtüzük hükümlerine göre, milletvekili isterse hem Karma Komisyonda hem de Genel Kurulda kendini savunabilecek veya bir üyeye savundurabilecek. Oylama, Karma Komisyon raporu üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasınından itibaren 24 saat geçmeden yapılamayacak.

BOŞ ÜYELİKLER

TBMM'de halen 6 üyelik boş bulunuyor. MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Cihat Özönder, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli, MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölüm, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı, CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu'nun ise Aydın Belediye Başkanı seçilmesinden ötürü milletvekillikleri düştü.

Kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin Anayasa Mahkemesi tarafından düşürülmesi ve bağımsız kalan milletvekillerinin istifasının kabulü halinde, Mecliste boşalan sandalye sayısı 27'ye yükselecek. (Mynet)