Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, elektronik haciz işleminin özellikle zor durumda olan işletmeleri bankacılık sistemi dışına ittiğini söyledi.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesi görüşmelerine katılan Susam, şöyle konuştu: “Elektronik haciz işlemi bir yanıyla çağın gereklerini içeriyor ve bir ihtiyaçtan doğuyor gibi görünebilir. Fakat diğer yanıyla insanları bankacılık sistemi dışına, dolayısıyla kayıt dışına ittiği bir gerçekliktir. Oysa bizim yapmamız geren bunun tam tersi, işletmeleri kayıt altına almak olmalıdır. Bu amaçla bir alt limit belirlenmeli, hesaplarda bu limitin altındaki hareketler ya da o limitin altındaki borçlar için elektronik hacizler yapılmamasının önü açılmalıdır. Ayrıca, alkollü içecekler ve tütünün vergi oranlarına yapılan son zamlar, kaçak sigarayı ve kayıt dışı içkiyi ciddi bir şekilde teşvik etmiştir. Bugün büyükşehirlerimizde ve pek çok güneydoğu ilimizde kaçak sigaranın cadde üzerinde tezgahlarda satıldığını ifade edebilirim.”


KOBİ’LERE AR-GE TEŞVİĞİ AZ


Hükümetin ülkeye ölçek ekonomisi gözlüğüyle baktığını, bu nedenle küçük işletmeleri görmezden geldiğini söyleyen Susam, şunları söyledi: “Bütçede hâla ağırlıklı olarak büyük işletmeler bulunmaktadır. Oysa ülkedeki işletmelerin yüzde 98’i KOBİ boyutundadır ve ülkeye önemli katma değer sağlamaktadır. KOBİ’leri geliştirmek için her türlü tedbiri almaya ihtiyaç vardır. Bu gelişimde AR-GE desteği son derece önemli yer tutmaktadır. Ancak AR-GE’de vermiş olduğunuz destekler maalesef hâlâ binde 8 düzeyindedir. Ben beş yıldır milletvekiliyim, beş yıldır bu oranı yüzde 1,5’a çıkarma hedefiniz bulunuyor. Bu yılın bütçesinde AR-GE destekleri yine binde 8 noktasında olmasının nedeni bu teşviklerden sadece büyük işletmelerin faydalanmasıdır. Kanun Meclis’ten geçerken tüm uyarılarımıza karşın teşvikleri 50 AR-GE çalışanı olan işletmelere vererek KOBİ’leri sürecin dışına ittiniz.”


BAŞVURU SÜRESİNİ UZATALIM


Vergi ve sigorta primi borçlarının yapılandırmasına başvuruların yeterli olmadığını dile getiren Susam, önerisini şöyle açıkladı: “Kanun çıkarken de bu uyarıları yapmıştık. Hem yapılandırma taksitini hem de yeni borcu ödemek kolay değildir. Taksitleri artırmak gerekir. Ödense bile piyasadan bu kadar önemli miktarda nakit paraya çekmek doğru değildir. Neticede başvuru süresini en azından yılbaşına kadar uzatmaya ihtiyaç vardır." İHA