Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı George W. Bush'a bazı sözler vermiş olabileceği öne sürüldü. The Economist dergisi, TSK'nın sınır ötesi operasyonu ve ABD'nin verdiği desteği değerlendirdiği haberinde ABD ve Türkiye'nin bir anlaşma yapmış olabileceğini öne sürerek “Başbakan Erdoğan'ın, George Bush'a bazı sözler verdiği sanılıyor. Bunlar, Kürlerin bölgesel hükümetinin tanınmasını ve PKK savaşçıları için daha liberal bir affı içeriyor” iddiasında bulundu.

İngiliz The Economist dergisi, TSK'nın sınır ötesi operasyonunu değerlendirdiği haberinde "Sınır ötesi operasyonlar" başlığı altında “Türkiye ile Amerika arasında bir anlaşma oldu mu?” spotunu kullandı.

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta son yılların en büyük sınır ötesi harekatını gerçekleştirdiğine işaret eden dergi, “Irak'taki Amerikan işgalçilerinin, böyle bir operasyonun yapılmasını önlemek için son aylarda büyük bir çaba göstermelerine karşın Türkiye'nin en üst düzey generalinin, Amerikalıların sadece hava operasyonuna onay vermediğini, aynı zamanda gerekli istihbarat sağladığını söyledi” diye yazdı.

Bunun “hassas bir balans ayarının” sonucu olabileceğini belirten dergi, Amerikalıların Kuzey Irak'ın istikrarsızlaşmasını istemedikleri ancak hayati bir NATO müttefiki olan Türkiye ile ilişkileri kurtarmayı istedikleri yorumunu yaptı.

The Economist, birçok Iraklı Kürdün Türkiye'nin operasyonun tek amacının PKK olmadığına inandığını belirtti ve "Türkiye ile ABD arasında anlaşma” iddiasında bulundu. Dergi şunları yazdı:

“Belki Amerika ve Türkiye bir anlaşma yaptı. Amerika'nın sınırlı Türk operasyonlarına desteği ve Iraklı Kürtlerin PKK'ya karşı harekete geçmeleri emrini verme sözünün karşısında Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın George Bush'a bazı sözler verdiğine inanılıyor. Bunlar, Kürtlerin Irak'taki bölgesel hükümetinin tanınmasını ve PKK savaşçıları için daha liberal bir affın getirilmesini içeriyor.“

Önceki “affın” sonuç vermediğini öne süren dergi, “Şimdi hükümet, şiddete karışmayan tüm PKK savaşçılarını af edebilir. 20 yıldır asilere karşı verilen mücadelenin ardından Türkiye, askeri önlemlerin tek başına Kürt sorununu çözemeyeceğini biliyor” değerlendirmesinde bulundu.

ANKA