ABD'nin eski Türkiye büyükelçilerinden Mark Parris, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'basından paranoya ölçüsünde korkan biri' olarak görüldüğü'nü öne sürdü.
Paris ayrıca, Türkiye'nin dış politikada hızla Rusya, İran, Sudan hattına kaydığını öne sürerek, bunun Batı dünyasında endişeyle izlendiğini söyledi.
Türkiye dış politikasındaki kaymanın başlıca nedenlerinden birinin, Bush yönetiminin izlediği politikalar olduğunu belirten Parris, AKP'nin de ideolojik duruşu itibarıyla bu kaymayı hızlandırdığını savundu.
Parris, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Türkiye'yi yeniden kazanmak için hızla harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
Washington Enstitüsü'nün hazırladığı Türkiye Raporu'na göre, eski büyükelçi, AKP Hükümeti'nin ilkelerden kopuk, son derece faydacı bir dış politika izlediğini savunarak, "Türkiye, AKP döneminde diğer ülkelerle ilişki kurarken, bana ne vereceksin, diye bakıyor" dedi.
Başbakan'ın içeride de endişeyle izlendiğini belirten Parris, "Birçok kişi Başbakan Erdoğan'ı bürokrasiyi kendi yandaşlarıyla doldurmaya çalışan, basından paranoya ölçüsünde korkan ve bütün vizyonu önümüzdeki seçimle sınırlı bir kişi olarak görüyor" diye konuştu.
Alman Marshal Vakfı Türkiye uzmanı Ian Lesser ise, AKP döneminde Türkiye'nin hızla Batı'dan uzaklaştığının Batı'da genel kanı olduğunu olduğunu belirterek, bunda Avrupa Birliği'nin Türkiye'de yarattığı hayal kırıklığının da büyük payı olduğunu söyledi.
Lesser, Batı'dan uzaklaşma sürecinin AKP hükümeti döneminde meydana gelmesine karşın, aslında laikler de dahil olmak üzere Türklerin büyük çoğunluğunun aynı düşünceyi paylaştığını iddia etti.
Ian Lesser, Türkiye'nin Batı'dan uzaklaşıyor gibi görünürken, aslında gittiği herhangi bir yön de bulunmadığını savunarak, asıl endişe edilmesi gerekenin bu “sağa sola savrulma" olduğunu ifade etti.
Amerikalı uzman, ekonomik krizden oldukça fazla etkilenen Avrupa Birliği'nin, bu dönemde Türkiye'yi daha büyük bir yük olarak görmeye başlayacağını ve dolayısıyla Türkiye-AB ilişkilerinin görünür gelecekte iyice kopabileceğini öne sürdü.
'Erdoğan basından korkuyor'

YORUM EKLE
1
Çin Merkez Bankası'ndan kriz uyarısı
2
Saadet vuruyor... Başbakan susuyor!
3
Deniz Seki, yeniden gözaltında
4
Benzine 3 kuruşluk indirim
5
Kaynak 13'de NTV'de, 15'de CNN Türk'te
6
MHP: Başbakan toplumu tehdit ediyor
7
Şahin'den 'istifa' yanıtı
8
KMS galibiyet serisine devam etmek istiyor
9
ANALİZ: İzmirspor'u İzmir marşı ile göndermek'
10
SON DAKİKA: Deniz Seki tutuklandı!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
05:40

GÜNEŞ
07:00

ÖĞLE
12:50

İKİNDİ
15:59

AKŞAM
18:30

YATSI
19:45
SIRADAKİ HABER