AK Parti, 7 büyükşehir belediye başkanı ile 'yola devam' kararı aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul, Ankara, Antalya, Kayseri, Konya, Kocaeli ve Samsun büyükşehir belediye başkanları ile yola devam edilmesi için kesin kararını verdi.

Erdoğan, kesinleşen 7 ismi bu hafta sonuna kadar kamuoyuna duyuracak. Adaylığa en yakın 8. isim ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin oldu.

AK Parti'de uzun süredir beklenen mevcut 12 büyükşehir belediye başkanı ile ilgili nihai kararda sona yaklaşıldı. AK Parti, mevcut 12 büyükşehir belediye başkanından 7'si ile devam kararı aldı. Başbakan Erdoğan ve parti kurmaylarının verdiği karara göre, Ankara, İstanbul, Kocaeli, Konya, Kayseri, Antalya ve Samsun Büyükşehir Başkanları yeniden aday gösterilecek. Bu 7 isim adaylığı garantilerken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ile de 'yola devam' kararı alınabileceği öğrenildi. Ancak Bursa ile ilgili son kararı Başbakan Erdoğan verecek. Erdoğan, bu amaçla AK Parti'li 12 büyükşehir milletvekilleriyle gruplar halinde görüşerek, nabız yoklayacak.

AK Parti'li mevcut 12 büyükşehir belediye başkanını teşkilata soran parti yönetimi, teşkilat yöneticilerinin eğilimini rapor haline getirdi. 12 büyükşehirde yaptırılan anketlerle birlikte Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından hazırlanan 'karne'ler de Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın her bir belediye başkanı için hazırladığı performans değerlendirme raporlarında, belediye başkanlarının olumlu ve olumsuz icraatları tek tek sıralandı. Başbakan Erdoğan'ın isteği üzerine büyükşehir

belediye başkanlarının belirlenmesi sürecinde o illerin kanaat önderlerinin de eğilimi alındı. Kurban Bayramı tatilinde de parti kurmaylarıyla Antalya'da 'yerel seçim' mesaisi yapan Başbakan Erdoğan, tüm bu raporları tek tek inceleyerek, kararını verdi.

AK Parti'nin 29 Mart 2009 tarihindeki yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı yeniden aday göstermesine kesin gözle bakılıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı

Hikmet Şahin de adaylığa en yakın 8. isim olarak görülüyor. Ancak Şahin'in adaylığı henüz kesinlik kazanmadı. Başbakan Erdoğan, Bursa milletvekilleriyle yapacağı görüşmenin ardından kararını netleştirecek.

Başbakan Erdoğan'ın bu akşam Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) parti kurmaylarıyla yapacağı değerlendirmenin ardından hafta sonuna kadar yola devam kararı aldıkları büyükşehir belediye başkanlarını kamuoyuna açıklaması bekleniyor. AK Parti'de Erzurum, Adapazarı ve Gaziantep büyükşehir belediye başkanlarını ise yeniden aday göstermeme kararının alındığı öğrenildi.