Başbakan Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını yayınlamasının ardından Ekim ayında kabinede revizyona gitmesi bekleniyor. Akşam'ın haberine göre, yeni bir sayfa açmak için mahkeme kararını çok iyi etüt edecek olan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabineye sokacağı yeni isimler için yedi yıl görev yapan 14 bakan arasından seçim yapacağı ifade ediliyor.

GÜL'E YAKIN İSİMLER

Erdoğan'ın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i görevden alması halinde yerine getirilecek en güçlü isim, danışmanı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de yakın bir isim olan Kayseri Milletvekili Taner Yıldız olarak gösteriliyor. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını, danışmanlarıyla ve en yakın kurmaylarıyla değerlendirecek olan Erdoğan, partiye ilişkin bu yöndeki algıyı gidermeye dönük adımlar atacak. Erdoğan, bu çerçevede parti yönetiminin yanı sıra kabinede de kimi değişikliklere gidecek.

KURMAYLAR VE KULİS

Erdoğan'ın özellikle Anayasa Mahkemesi'nin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın pek çok uygulamasını laiklik karşıtı bulmasını dikkate alacağı konuşuluyor. Bu çerçevede Bakan Hüseyin Çelik'in görevden alınması güçlü bir olasılık. Erdoğan'ın akademisyenliğine ve entelektüel birikimine saygı duymasına karşın Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın görev yaptığı yedi yıl boyunca çok somut bir proje ortaya koyamadığı düşüncesinde olduğu da kulislerde konuşuluyor. Aydın, bu nedenle değiştirilecek bakanlar arasında sayılıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay da AKP'li üst düzey kurmaylar tarafından pasif bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in performansı da AKP'li kimi kurmaylarca yetersiz olarak nitelendiriliyor.

ÖZAK'A SON BİR ŞANS

Kabineye 22 Temmuz sonrası giren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun ise kabinede kalacağı belirtiliyor. Erdoğan'ın Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ı da pasif bulduğu, ancak ona bir süre daha şans vereceği kulislerde dillendiriliyor.

DENGELERİ GÖZETECEK

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun, son dönemde, yaptığı icraatlardan çok giydiği kıyafetlerle konuşulur hale gelmesi AKP'li kurmaylarda büyük rahatsızlık yaratıyor. Hatta Çubukçu'nun artık görüntü vermemek için Bakanlar Kurulu'nun ön kapısından girmediği, bunun arkasında bu tepkinin yattığı konuşuluyor. Kulislerde Nimet Çubukçu'nun yerine AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel'in getirilebileceği konuşuluyor. Erdoğan'ın olası bir kabine revizyonunda partideki ve hükümetteki dengeleri gözeterek, taşları yerine oturtacağı vurgulanıyor. Başbakan Erdoğan'ın, Gül'e yakın bir isim olan İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı görevden alırsa, yerine yine Gül'e yakın bir isim olan Taner Yıldız'ı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın başına getirerek dengeleri koruyacağı ifade ediliyor.

YERLERİ SAĞLAM
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kabinedeki yeri sağlam bakanlar arasında gösteriliyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de Türkiye'nin özellikle dış ticaretteki yükselişi nedeniyle kabinede kalacağı, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da kabinedeki güçlü isimler arasında olduğu belirtiliyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da görevine devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Duble yol konusundaki başarısı nedeniyle Başbakan'ın en beğendiği bakanlardan olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da koltuğu sağlam.

Kaynak: Akşam