MHP Kahramanmaraş 1. sıra milletvekili adayı Mesut Dedeoğlu, seçim çalışmalarını hızlandırdı…

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş milletvekili adayı Mesut Dedeoğlu, MHP iktidarına sayılı günler kaldığını öne sürdü. MHP iktidarında esnaf ve sanatkâr kesimine gereken önem ve desteğin verileceğini vaat eden Dedeoğlu; “Uygulanan yanlış ekonomik icraatlar nedeni ile AKP Hükümeti esnaf ve sanatkârı yok etmeyi sürdürüyor. Çünkü bunların ekonomik sistemi ‘zengini daha zengin etme’ mantığı üzerine kuruludur. Esnaf bunların umurunda mı?” dedi.

12 Haziran seçimlerine günler kala çalışmalarını hayli yoğunlaştıran ve çarşı-pazar başta olmak üzere toplumun bütün kesimlerine yönelik ziyaretlerine devam eden Mesut Dedeoğlu, bugün gelinen konum itibarı ile esnaf ve sanatkârın da hayli zor durumda olduğuna dikkat çekti. AKP iktidarının uyguladığı yanlış ekonomik politikalar nedeni ile esnafların bir bir dükkân kapamak zorunda kaldığını ve geride kalanların ise neredeyse kepenk açamaz duruma geldiğini öne süren Dedeoğlu, şunları kaydetti:

“Sayın Başbakan’ın bizzat kendisi aylar önce bir alışveriş merkezinin (AVM) yaptığı bir konuşmada küçük esnaf döneminin sona ermekte olduğunu söyledi. Hâlbuki esnaf ve sanatkâr Türk toplumunun bel kemiğidir. Küçük esnaf ve sanatkâra yani bakkala, şekerciye, terziye, kasaba, çaycıya ve yerel markete sahip çıkılmaz ise Kahramanmaraş’da ekonomi çarkı nasıl dönecek? Kahramanmaraş’ta da ilki açılması düşünülen AVM’lerde harcanan paralar şehir dışına transfer olmaktadır. Elbette küçük esnaf ve sanatkârımız hükümetler tarafından uygulamaya konulacak akıllı ekonomik politikalar ile büyüyecek ve güç birliği yapacak. Bu kadar insanı birdenbire adeta tasfiye etmek, (Bu devir bitiyor, gidin büyük AVM’lerde adeta işçi olarak çalışın) demek nasıl bir anlayıştır, ben bunu soruyorum. Hâlbuki MHP iktidarında esnaf ve sanatkâra hak ettiği değer ve destek sunulacaktır.”

KREDİ KULLANDIRILMASINDA KAHRAMANMARAŞ ÇOK GERİLERDE

AKP hükümeti tarafından çıkartılan ve kâğıt üzerinde KOBİ’ler ile esnaf ve sanatkâra yönelik olarak hazırlanan kredi imkânlarından tabanın yararlanamadığına da dikkat çeken Dedeoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Cansuyu da denilen ve KOSGEB kefilliğinde kullandırılan kredileri almak isteyen zor durumdaki esnafımız ve sanatkârımız amacına ulaşamıyor. KOSGEB’e kaydını yaptıran esnafımız büyük bir ümitle kredi alabilmek için bankalara koşuyor. Ama sicilindeki en küçük olumsuzluk nedeni ile bankaların kapıları yüzlerine kapanıyor. Zaman zaman çıkartıldığı söylenilen sicil afları da kâğıt üzerine kalıyor. Be kardeşim, esnaf zor durumda olmasa kredi için başvurur mu? Krediyi alacak ki durumunu düzeltebilsin. Faiz yükünün büyük bölümü devlet tarafından üstlenilen yani cebimizden çıkan bu cazip krediyi kullanmak ta işi çok iyi olanlara kalıyor. Söz konusu kredilerin kullandırılmasında Kahramanmaraş diğer hizmet ve yatırımlarda olduğu gibi alt sıralarda sürünüyor. Temin ettiğimiz bilgilere göre; daha önce başvuran 3 bin 500 esnafımızdan sadece bine yakını bu krediden yararlanabilmiş. Nerede anlı şanlı iktidarın Kahramanmaraş’taki temsilcileri? Dağda bayırda gezerek benim saf Anadolu insanımı ‘İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün’ masalları ile uyutarak bir dönem daha oy alabilmenin hesaplarını yapıyorlar. Milletimizin büyük bölümünün geçimini devlete yük olmadan sağlamaya çalışan benim esnafım, benim sanatkârım ölmüş, ölüyor, kredi kullanamıyor, kimin umrundaki…”

BİZ İSE MHP OLARAK ESNAFIN YANINDAYIZ

MHP’nin esnafı ekonomik işleyişin temel direği olarak gördüğünü vurgulayan Mesut Dedeoğlu, esnaf ve sanatkâr kesiminin sıkıntılarına vakıf olduklarını belirtti.

Dedeoğlu; “Esnaf sanatkârlar mesleki gelenek ve kültürlerini, Ahilik Kültürü çerçevesinde günümüze taşıyarak sanatlarını icra ediyorlar. Esnafın çağa ayak uydurabilmesi için devletin tüm imkânlarının bu kesime açılması lazım. Bugünkü düzende esnaf kendine çözüm üretecek muhatap ta bulamıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE BORÇLANARAK BÜYÜYOR!

Türkiye’nin ithalata ve borçlanmaya dayalı büyüdüğünü belirten ve kendisi de bir işletmeci olan Mesut Dedeoğlu; “Türkiye üretmiyor, ithal ederek bir nevi hormonlu büyüme yaşıyor. Büyümeye rağmen istihdam azalıyor, işsizlik ve yoksulluk artıyor. Bu nasıl büyüme anlamış değiliz. Ya bize üniversitede ekonomiyi yanlış öğrettiler ya da bunlar ekonomi bilmiyor. Biz ise MHP olarak; üretecek esnafı güçlendirmeyi, esnafa gelen müşterinin satın alma gücünü de artırmayı hedefliyoruz. Harcamalarını sürekli kısan, geleceğini ise büyük çoğunluğu yabancı sermayenin elinde olan bankalara ipotek ettiren ve bu nedenle riske giren insanların olduğu yerde bereket de mutluluk ta olmuyor. Yaklaşık 2 milyon 200 bin insan kredi kartları yüzünden haciz kıskacında, karşılıksız çekler 7-8 kat artmış durumda. İşte ekonominin gerçek yüzü budur” dedi.

Türk toplumunda esnaf ve sanatkarın yerinin ayrı olduğunu ifade eden Dedeoğlu; “Küçük esnaf kendisinin yanı sıra yanında çalıştırdığı 2-3 kişinin rızkını da düşünüyor. Rekabetçi, kaynaklarını verimli kullanan, üretime ve esnafa önem veren bir ekonomik sistemi benimsiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (www.kanal46.com)