Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ''Türkiye'nin her yerindeki farklılıklar Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin servetidir. Biz bütün bu farklılıkları aynı anlayışla muhafaza ediyor, geleceğe taşıyoruz'' dedi.


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin her yerindeki farklılıkların Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin serveti olduğunu belirterek, ''Biz o gözle bakıyor, öyle inanıyor ve bütün bu farklılıkları aynı anlayışla muhafaza ediyor, geleceğe taşıyoruz'' dedi.


 Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen ''Kars- Ardahan-Iğdır Tanıtım Günleri''nin açılışına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, illerin valileri, milletvekilleri ile davetliler katıldı.


 


Başbakan Yardımcısı Bozdağ, açılışta yaptığı konuşmada, Kars, Ardahan ve Iğdır'ın bir ve bütün iller olduğunu ifade ederek, ''Bu iller bugün bir aradalar, dün bir aradaydılar ve inanıyorum ki bundan sonra da her zaman iyi olan doğru olan her güzel şeyin yanında birlikte ve bir arada olmaya devam edeceklerdir'' dedi.


 


Kars, Ardahan, Iğdır'ın serhat kentler, kültürün, tarihin, medeniyetin en önemli merkezlerinden ve kavşak noktalarından olduğuna işaret eden Bozdağ, şöyle konuştu:


''Ben Yozgat tanıtım günleri veya başka illerin tanıtım günleri olduğu zaman gördüğüm bir hususu burada paylaşmak isterim. Esasında diğer gurbette olan insanlarımız o ilden başka yerde yaşayanlarımız, kendi illerine ilişkin yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları gibi ilin içinde yaşayan her gün orada bulunan insanlarımız dahi kendi ilinin sahip olduğu tarihi, kültürel ve coğrafi pek çok özellikleri maalesef yeteri kadar bilememektedirler.


 


İşte bu tanıtım günleri vasıtasıyla önce biz kendimiz kendimizi iyi tanıyacağız, iyi öğreneceğiz ki başkalarına iyi anlatalım iyi tanıtalım. Bu tanıtım günleri bir yandan Kars'ı, Ardahan'ı, Iğdır'ı, Karslılara, Ardahanlılara, Iğdırlılara doğru tanıtırken öte yandan bunları tanıyanların herbirisini bu illerin tanıtımının adeta fahri birer elçisi haline dönüştürmekte ve Türkiyemizin dört bir yanında ve başka yerlerde bu özelliklerin tanıtılmasına vesile olmaktadır.''


Tanıtım günlerine gelmeden önce bu illerin bilinmeyen özellikleri hakkında araştırmalar yaptıklarını anlatan Bozdağ, birçok özelliğin yanı sıra Kars'ın Anadoluda ilk cuma namazının kılındığı il olduğunu öğrendiğini anlattı.


 


''Farklılıklar zenginliğimizdir, gücümüz kuvvetimizdir''


Kars, Ardahan ve Iğdır'ın etnik, kültürel, inançsal farklılıklarıyla asırlardır birlik, huzur, barış içerisinde her daim aralarındaki sevgi ve saygıyı büyüterek yaşamayı başardığını, böylesi bir barış iklimi oluşturma ve başarıyla yaşatma konusunda Türkiye'ye ve dünyaya güzel örnekler sunduğunu dile getiren Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:


''Farklılıklarımız bizim zenginliğimizdir, bizim servetimizdir, bizim gücümüzdür, bizim kuvvetimiz ve kudretimizdir. Türkiye'nin her yerindeki farklılıklar, Türk milletinin ve Türkiye Cumnhuriyeti devletinin servetidir biz o gözle bakıyor, öyle inanıyor ve bütün bu farklılıkları aynı anlayışla muhafaza ediyor ve geleceğe taşıyoruz, Kars da Iğdır da Ardahan da bu farklılıkları muhafaza edip, birlikte yaşatıp, geleceğe taşıma konusunda hepimize büyük bir öğretmenlik yapıyor, büyük bir rehberlik yapıyor, hepimizin bu illerden alacağımız büyük dersler var.''


 


Kars, Ardahan, Iğdır'ın Türkiye'deki çok göç veren illerinden olduğuna dikkati çeken Bozdağ, Türkiye'nin hangi ilinde olursa olsun mutlaka bu illerden insanlarla karşılaşma, dost, hısım, ortak olma imkanı bulunduğunu söyledi.


Kendisinin eşinin dedesi itibariyle de Kars muhacirlerinden olduğunu belirten Bozdağ, ''Dolayısıyla ben de bir yönüyle Karslıyım, kabul ederseniz fahri hemşehrilerden birisiyim bununla da şeref duyuyorum'' dedi.


İçişleri Bakanı Güler


İçişleri Bakanı Muammer Güler de Kars'ın, Iğdır'ın ve Ardahan'ın çok önemli bir tarihi, kültür ve tabiat zenginliğine sahip iller olduğunu belirterek, bu illerin yeterince tanıtılmasının ve  güzelliklerin herkese yansıtılmasının çok önemli olduğunu söyledi.


Kendisinin 1979-1982 yılları arasında Horasan Kaymakamlığı yaptığını anlatan Güler, bu zamana kadar söz konusu illerde büyük gelişmeler yaşandığını, bunda birlik, beraberliğin, dayanışmanın çok önemli olduğunu ifade etti.


 


Tanıtım günlerinin büyük emekler gerektirdiğini vurgulayan Güler,''Ama şunu bilin ki büyükşehirlerde yaşayan insanlar bu özlemi gerçekten hissediyorlar, burada onların bu havayı iyi teneffüs etmeleri bile ayrı bir güzelliktir'' dedi.


 


Söz konusu üç ilin Cumhuriyetin temelinde büyük emeği olduğunu ve birçok güzelliği içinde barındırdığını anlatan Güler, ''Aslolan birliğimizdir beraberliğimizdir, farklılıklarımıza rağmen uzlaşı içinde, hoşgörü içerisinde aynı hedefe kitleniyor olmamızdır'' ifadesini kullandı.


Güler, ayrıca Atatürk Kültür Merkezinin daha derli toplu hale getirilmesi gerektiğine işaret ederek, aynı alanda tanıtıma çok daha büyük imkanlar hazırlayacak yeni bir sergi salonunun oluşturulması gerektiğini bildirdi.


 


Üç ilin milletvekilleri de birlik ve beraberliğin önemini vurgulayan konuşmalar yaptı.


Konuşmaların ardından eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından Başbakan Yardımcısı Bozdağ'a Ebu'l Hasan Harakani'nin sözlerinin yazılı olduğu tabloyu hediye etti. Başbakan Yardımcısı Bozdağ da ''Bu bizim için vasiyettir, Ebu'l Hasan Harakani hazretlerinin sofrası gibi bütün Türk milletinin her evinin sofrası da eminimki herkese açıktır'' dedi.


Daha sonra Başbakan Yardımcısı Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve beraberindekiler, tanıtım günlerinin açılış kurdelesini kesti.


Bakanlar, kendileri için hazırlanan ve üç ilin lezzetlerinden olan peynir, kaz eti ve balın tadına da  baktı. Milli Savunma Bakanı Yılmaz da standları gezerek, iller ve ürünler hakkında bilgi aldı.



(AA)