AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü nedeni ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konuşma yaptı.
Milletvekili Fatih Arıkan’ın konuşması aynen şöyle:

“Kahramanmaraş, 91 yıl önce, 12 Şubat tarihinde düşman işgalinden kurtuldu.

“Maraş’ın kurtuluşu da kurtuluşunun anılışı da öbürlerinden farklı.

Maraş, kendi kendini kurtardı.

Maraş’ın kurtuluşu sadece bir reaksiyon değildir. Sütçü İmam’ın süt maşrapasını bırakıp tabancasını doğrulttuğu yön, sadece Fransız değil, onun arka planındaki mistiksizliktir, fonundaki metafiziksizliktir. Süt ve tabanca. İşte, Maraş budur, Anadolu budur. Maraşlı, bayrak kaleden indirilince Cuma namazının kılınamayacağını bilir. Bayrakla Cuma namazı arasındaki alakayı bilir. Bu savaşın temeli çok sağlamdır, Süleymaniye’nin temeli gibi. Maraş kurtuluş hareketinin ilk gününde yayınlanan beyanname, bütün çağdaş istiklal davranışlarının gerekçelerini aşan bir gerekçeyle çıkar insanlığın karşısına. Ruh çağlarının diliyle, kelimeleriyle yüklüdür, konuşur bu beyanname. Gözün göremediği ileriye bitişir ve geride tarihin derinliğine doğru kök salar. Sütçü İmam ve ‘Kalede bayrağımız olmadıkça bu camide size Cuma namazı kıldıramam.’ diyen ve bu sözüyle savaşı açan Ulu Cami imamı, o günün şartlarının Fatih’i ve Selahattini Eyyubi’sidir.
Savaş başlar ve bitinceye kadar, Ahır dağlarıyla yazları kırmızıbiberlerden kıpkırmızı damlı acı Maraş arasında bir şimşek alışverişidir gider.

Yalnız ruhun duvarları içinde geçmiş gibi tabiat üstü bir savaştır bu.

Binlerce olağanüstü oluşların örgüsü.

Maraş’ın savaşını, ben, bir insanın iç savaşına benzetirim. Saf olanın, içine karışan katışığı barındırmaması. Maraş bir denizdir, cesedi ve ölüyü hemen dışına atan deniz.

Maraş kurtuluş günlerinde, her mahalle, kendisine mahsus kıyafeti ve sesiyle, bayrak ve flamalarıyla dalga dalga gelir ve belediye meydanında toplanır. Ulu Cami’nin hemen önüne.

Sonra, belli bir saatte tam bir susuş olur. Sessizliğin en kabarmış anında bir alarm verilir. Her mahallenin yiğitleri büyün güçleriyle kalenin bulunduğu tepeye her yandan koşmaya başlarlar.

Bir yarış. Birkaç dakika sonra kalenin bayrak direğine beş on kişinin tırmandığı ve direğe bayrağın çekildiği görülür. Kim bayrağı asmışsa, o yılın kahramanı odur o yıl Maraş’ta.

Bayrak çekilirken her Maraşlı oraya dönüktür. O anda Maraşlı bir ‘katarsis’ arılığı içindedir.

Bayrağın direğe çekilişi, düşmanın çarmıha gerilişi gibidir onun gözünde. O anda Maraşlı çağdan ve aktüaliteden sıyrılmıştır.

Maraş o anda saf inanışı yaşar, inanmışlığın kendinden ibaretliğini. Anadolu, 12 Şubat’ta, her yıl bir kere Maraş’ta, ne olabilecekse onu rüya halinde yaşar.

Ve o gece, Türkiye’nin gerçek lambası – Alaattin’nin sihirli lambası gibi- bir kerecik yanar.
Evet, bu satırların yazarı, büyük şair ,2006 yılı Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü sahibi Sezai Karakoç’un dediği gibi , Kahramanmaraş kendi kendini kurtardı.

21 Ocak 1920 Çarşamba günü Fransızların makineli tüfek ve top atışlarıyla başlayan o amansız mücadele yirmi iki gün ve yirmi iki gece sürdü.

Savaş, 12 Şubat 1920 günü sabah namazı sularında sona erdi.

Kahramanmaraşlı bu savaşı kazanmış, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü altın harflerle tarihe geçiren sevincinin bu haklı gururunu yaşıyordu artık.

Bu milli mücadele Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 13 Nisan 1925’te Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.

Toprakları ateşle ve kanla sulanan Maraş’ın Kahraman evlatları bugün de ülkemizdeki barış ve kardeşlik şemsiyesi altında başka bir büyümenin savaşını vermektedir. Bu savaşı da kazanacağından hiç şüphemiz yoktur.

Teşvik yasası ile birlikte Kahramanmaraş’ın müteşebbis insanları verilen imkanları doğru kullanarak yatırıma dönüştürdüler ülkemizin gurur kaynağı oldular.

Teşvik Yasasından sonra 1.5 Milyar dolarlık yatırım tamamlanmış 1.5 milyar dolarlık yatırım ise devam etmektedir. Devam eden yatırımlar da tamamlandığında İstihdam sorunu büyük ölçüde çözülecek, yeni yatırımlarla birlikte Müteşebbislerimiz 2023 yılında Ekonomik Gelişmişlik sıralamasında Kahramanmaraş’ı ilk 10 il arasına girdirmeyi başaracaklardır.

2001 yılı toplam ihracatı 145 milyon olan Kahramanmaraş 2010 da 545 milyon dolarlık ihracat rakamını yakalamış, 2009 da Türkiye’nin ihracatı düşerken Kahramanmaraş’ın ihracatı %15 artmıştır.

2011 yılı ocak ayında Kahramanmaraş’tan yapılan ihracat bir önceki yıla oranla % 82,5 artarak 68 milyon 62 bin dolarla tarihi bir rekora imza atmıştır.

Kahramanmaraş’ın Değerli sanayicilerine gösterdikleri bu başarılardan, Maraş’ımızın adını tün dünyaya duyurduklarından dolayı şükranlarımı arz ediyorum.

Şehrimizin yetiştirdiği önemli yazarlarımızdan Nuri Pakdil, Maraş’ı tanımlarken “teslimiyeti yalnızca Allah’a teslimiyet bilip, bunu taşına toprağına bir gül kokusu gibi sindiren mütevekkil kent” der.

İşte Kahramanmaraş halkı, Kurtuluş Savaşı’nda düşmanın teknik ve maddi gücüne karşı bu imanla savaşarak destan yaratmıştır.

Bu Duygularla, Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 91’ nci yıl dönümünde aziz şehitlerimizin ruhunu şad eder, tüm hemşehrilerimin kurtuluş bayramını kutlar, hepinizi saygıyla selamlarım.” (www.kanal46.com)