Son dönemlerin en kritik oturumunu olarak tarihe geçecek Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yarın yapılıyor. Öğlen saat 13.30’da Çankaya Köşkü’nde gerçekleşecek toplantının ev sahibi ve başkanı her zamanki gibi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olacak.

Gül aynı zamanda türbana üniversitelerde serbestlik getiren Anayasa değişikliği için vereceği karar açısından da gözlerin üzerinde olduğu en hassas isim. Meclis’te onaylanmasının ardından 9 gün geçmesine rağmen hala veto veya onay konusunda sessizliğini koruyan Gül, bir iddiaya göre, MGK’da askerler dahil tüm tarafları dinleyecek. Kararını da sonra verecek.

Serbest bölümde türbanla ilgili görüşlerin seslendirilmesinin beklendiği MGK’nın ardından Gül’ün bu konudaki kararını vereceği belirtiliyor. Çoğunluk, Gül’ün önceki açıklamaları, eski partisinin görüşleri, Eşi Hayrünnisa Gül’ün yasağı AİHM’e taşımasını gerekçe göstererek Gül’ün bu yasayı onaylayacağını söylüyor.

Çok küçük bir kesim ise Gül’ün onaylamayacağını, bir deiğer kesim ise 26 Şubat tarihinde yani 15 günlük yasal bekleme süresinin sonunda Cumhurbaşkanı’nın onaylayarak Tanzanya seyahatine çıkacağını ifade ediliyor.

Ancak yine de MGK’ya hala belirli bir süre kaldığı için Cumhurbaşkanı’nın “Hiçbir etki altında kalmadan kendi kararımı verdim” diyerek bir son dakikada kararını açıklayabileceği belirtiliyor.

Dikkat çeken diğer bir nokta ise bugün hiçbir resmi programın konulmaması. Bu da Gül’ün çalışmalarını son aşamaya getirdiğinin göstergesi.
Ayrıca akşam Fenerbahçe maçını izleyeceği açıklanan Gül bu programını iptal etti. Bu gelişme kulislerde kararla ilgili hassas sürecin hızlandığı şeklinde yorumlandı.

Metehan DEMİR (HÜRRİYET)