Tüzük, tabandan uygulamaya geçti...Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere tüm milletvekilleri için görev süresini 3 dönemle sınırlı tutan AK Parti, bu kuralı ilk olarak teşkilatlarda uyguladı. 3 dönemdir aynı görevi sürdüren 113 ilçe başkanı görevlerini bıraktı. Böylece bu konuda bir tüzük değişikliği olabileceğini öne süren kartel medyasının iddiaları asılsız çıkmış oldu.


BAŞBAKAN; “TÜZÜĞÜN GEREĞİNİ YAPIN” DEDİ


2012 sonbaharında dördüncü Olağan Kongre’ye hazırlanan AK Parti’de 18 Kasım’da başlayan belde ve ilçe kongrelerinde 113 ilçe ve belde başkanı, AK Parti tüzüğündeki madde gereği yeniden aday olamayarak, görevlerinden ayrıldı. AK Parti tüzüğü gereği “en fazla 3 dönem seçilme” kriterlerinin tavizsiz şekilde uygulanması için Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın özel talimat verdiği öğrenildi. Akit’e konuşan teşkilatlardan sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, “Bu uygulama teşkilata taze kan olacaktır” dedi.


ERDEM: “DÖRDÜNCÜ KEZ ADAY OLAMAZLAR”


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem konuyla ilgili sorularımıza cevap verirken, “Teşkilatta görevli 113 arkadaşımız 3 dönemdir aynı görevi yaptıkları için dördüncü kez aday olmadılar.” Diye konuştu. Erdem bu kişilerin ara verdikten sonra tekrar aday olabileceklerine dikkat çekerek, “Ara verip tekrar bu görevlere gelebilir ancak şu an görevi bıraktılar” dedi. Ekrem, bu uygulamaya örnek olarak da Kilis’i verdi ve “Örneğin Kilis’in 4 ilçesinin dördünde de başkanlarımız 3 dönemdir değişmiyordu. Bu defa bu ilin tamamında ilçe başkanlarımız değişti. Yeni isimler göreve geldi. Bu da teşkilata bir taze kan olacaktır” şeklinde konuştu.


TÜZÜĞÜN İLGİLİ HÜKMÜ GEÇERLİ


Başbakan’ı da kapsayan AK Parti tüzüğündeki ilgili hükümde il, ilçe ve belde başkanları için “Aynı kişi, en fazla üç olağan dönem başkan seçilebilir” deniliyor. Aynı tüzük milletvekillerini de 3 dönemle sınırlandırıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 12 Haziran seçimlerinde son kez milletvekili adayı olduğunu belirtmişti. Devam eden kongre süreci ile birlikte AK Parti’deki kan değişimi de tabandan başlamış oldu. İlçe ve belde kongrelerinin Ocak ayı içinde tamamlanması, il kongrelerinin 27 Mart–30 Haziran arasında olması planlanıyor. (ALİ EYVAZ / ANKARA)