Kahramanmaraş Belediye Meclisi’nin bugün yapılan Haziran ayı olağan toplantısına AK Partili İmar Komisyonu Üyesi Mustafa Kemal Hançerli’nin konuşması damgasını vurdu ve tartışmalara yol açtı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nin küçük salonunda bugün sabah saat 10.00’da Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın başkanlığında toplanan belediye meclis toplantısında, imar tadilatlarına yönelik olarak önceden hazırladığı 3 sayfalık metni okuyan Hançerli; “Gelecekte çocuklarımızın yaşayacağı bu güzelim şehrimizi çocuklarımızın yaşamını düşünerek planlayalım” dedi.

İşte Hançerli’nin meclis toplantısına damgasını vuran ve Belediye İmar Komisyonu Başkanı Cemal Tanrıverdi’nin bazı yerlerine katıldıklarını bazı yerlerine ise katılmadıklarını belirtmesi ile tartışmalara yol açan önemli konuşması:

“Kıymetli meclis üyesi arkadaşlarım,

K 1’ler konusunda; İmar Komisyonumuzda ortak bir kanaat çıkmadığı için konu hakkındaki yaklaşımımı sizlere aktarabilmek için böyle bir yazı kaleme aldım.

Kıymetli arkadaşlarım bu tadilatları yapmaktaki amacımız ne? Öncelikle bu sorunun cevabı var mı yok mu? Bu anlaşılmalı. K 1 tadilatı; yani planda A nizam olan bir arsanın nizamını K nizama çevirmenin toplum yararına bir faydası var mı yok mu? Ben bir fayda göremiyorum. Fayda göremediğimi bir yana bırak; toplum zararına olabilecek sorunlar görüyorum.

3-5 tane müteahhit yada arsa sahibi, cephe rantından faydalanıp fazladan birkaç dükkan sahibi olacak diye plan üzerinde bu şekilde keyfi uygulamalar yapılmasını haklı bulamayız.


Üstelik bu tadilat talebinde bulunan arkadaşların bir kısmı şuanda binalarını yapıyorlar. Ruhsat almadan veya ruhsata uygunsuz yapılan bu bina sahipleri lokomotif, Devleti temsil eden koca bir kurum olan Belediyemiz bunların vagonu mu?

Yasaya ve yönetmeliğe uymayan böyle bir imalatı hangi cesaretle yapabiliyorlar? Bu şekilde ruhsatsız yapılan binalar konusunda da İmar Müdürlüğümüzden özellikle hassasiyet göstermelerini hassaten rica ediyorum.

Belediyemizin bu binalardan gelecek ruhsat harcı paralarına ihtiyacı yok mu?

Değerli arkadaşlar! K 1 tadilatlarını uygun görmememin en büyük nedenlerinden biriside; otopark sorunu oluşturacak olması ve yol kenarına yapılan parklar dolayısı ile trafik sıkışıklığının artacak olmasıdır.

‘Yollar yetmiyor’ diye feryat figan devam edecek. Üstelik bu bölgedeki yapılaşma bittiği zaman göreceksiniz ki K 1 olmadan bile bu yollar yetmeyecektir. Kambur üstüne kambur koymanın âlemi ne?

Birde düşünün ki; imar planı henüz yeni revize edilmiş bir plan. Yeni revize edilmiş bir planda bu kadar çok ve gereksiz tadilat yapılırsa bunu halka nasıl izah ederiz. Bize demezler mi ki; (bu plan revize edilirken aklınız neredeydi?) (Ne değişti ki, hangi şartlar değişti ki 2008 yılının 12. ayında yürürlüğe giren bir revizyon planda, 2009 yılında bu kadar tadilat yapıyorsunuz?) Bunu bize sormazlar mı?

Değerli arkadaşlar! İmar planı niçin yapılır? Şehrin düzenli büyümesi ve halka rahat yaşam alanları sağlayabilmek için yapılır. Ve bu imar planı rastgele yapılabilen bir plan değildir.

Tabiî ki şunu kabul ederim: Bu planı yapan kişilerde mutlaka hata yapabilir, gözünden kaçabilir veya yeni gelişime göre değişiklik gerekebilir. Ancak bizim konumuzda yani K 1 mevzusunda böyle sürekli bir tadilata gereksinim olduğunu düşünmüyorum. Hemde yeni revize edilmiş bir planda.

Altını çizerek söylüyorumki “Plana göre mi inşaat yapılacak yoksa inşaat sahiplerine göre mi plan yapılacak” Lütfen arkadaşlar kimse Belediyemizi kendisine vagon olarak görmesin.

Bazı arkadaşlarımız diyebilir ki; (daha önce ruhsat alarak yapılmış K 1’ler var. Vatandaş bunları bize emsal gösterebilir.) Doğrudur, ancak değerli arkadaşlar bu verilen yanlış ruhsatları, ruhsat servisindeki arkadaşlarımız sehven vermişlerdir.

Tip İmar Yönetmeliğinin 27.maddesini gözden kaçırmışlardır. Burada bir art niyet aramayalım. Üstelik söz konusu caddeler üzerindeki yapılaşmaya bakarsak K 1 yapılmayan binalar daha çoktur. K 1 olmayanları niye emsal göstermiyorlar.

K 1 yapmayanlar haksızlığa uğramış olmazlar mı?

Değerli arkadaşlar, birkaç hata yapıldı diye bizde bu hatayı devam mı ettirelim?

Kıymetli arkadaşlar! Birde bu şehrin gelişimini sadece bu caddelere bağlamak doğru mu?

Neden dikkatimizi öbür bölgelere de veya öbür caddelere de çevirmiyoruz. Bu bölgede oluşan arsa spekülasyonu had safhada. Bu spekülasyonu kırmak için başka bölgeleri de canlandırmak lazım değil mi? Örneğin; Namık Kemal kavşağından, Pınarbaşı’na doğru giden çevre yolunun kenarında hala iki katlı bahçeli ev olan ‘atrium nizam’ ev ve arsalar var. Belediyemizin öncü lüğünde yapılan ve Kahramanmaraşımızın en büyük uydu kenti olan Doğukent’e giderken yolun kenarındaki yapılaşmaya bir bakın. Ne kadar uygun buluyoruz?

Yoksa bu şehrin doğu tarafı Kızılderili bölgesi mi? Bir başka örnek: Devlet Hastanesi’nin üstünden başlayıp Eğitim Sağlık Ocağı’nın altından Çocuk Hastanesi’nin altındaki göbeğe kadar devam eden caddede asma kat bile yok.

Niye? Bu caddelere yakışmaz mı? Kim karar verdi? Niçin?

Değerli arkadaşlar bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. Kültür Sitesinden, Tekerek üzeri Üniversiteye giden bulvarın yol eni tek tipte değil. 35mt. enle başlıyor, 25 mt. enle devam ediyor, 30m enle bitiyor. Bu kadar uzun ve yüksek nüfusa hitap edecek bu yolun eninin böyle mi olması lazım. Trabzon Caddesi’nin eninin 28 mt. olduğunu düşünerek bu enleri irdelemenizi rica ederim. Tadilat yapacaksak yol yakınken bu yolun enini tadil edelim.

Kıymetli arkadaşlar kimse bu sözlerimin altında başka manalar aramasın. Kimseyi kırmak rencide etmek veya geçmişi yargılamak için söylemiyorum.

Ama lütfen rica ediyorum; biz bu yeni meclis, yeni ve güzel bir başlangıç yapalım. Gelecekte çocuklarımızın yaşayacağı bu güzelim şehrimizi çocuklarımızın yaşamını düşünerek planlayalım.

Bu salonda bulunan herkese saygılar sunuyorum.”

Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

Öte yandan; Belediye Basın Bürosu tarafından basın-yayın kuruluşlarına geçilen basın bülteninde ise Mustafa Kemal Hançerli'nin konuşmasına hiç değinilmemesi ise dikkat çekti. Basın Bürosu'nun bültenine göre; belediye meclisinde neler olduğu aynen şöyle duyuruldu:

Kahramanmaraş Belediye Meclisi Haziran ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi.

03 Haziran Çarşamba günü toplanan Kahramanmaraş Belediye Meclisi gündeminde bulunan maddeleri görüşerek karara bağladı.

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz başkanlığında Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirilen toplantıda 8 gündem içi 10 da gündem dışı madde görüşüldü.

Eski tutanak özetinin okunmasından sonra gündemde bulunan; Norm kadroya uygun tam zamanlı sözleşmeli olarak çalıştırılacak bir adet mühendise ödenecek ücretin belirlenmesi, Belediyeye ait müstakil ve hisseli arsaların satışı, Taşınmazları imar planında yol ve yeşil alana rastlayan maliklerin taşınmazlarını belediye taşınmazları ile takas talepleri, Koruma amaçlı imar planında sehven 886 olarak yazılan ada numarasının 866 olarak düzeltilmesi, İmar komisyonunca uygun bulunan takas taleplerinin görüşülmesi, İmar plan tadilatları maddeleri ile gündem dışı olarak görüşülen; Mali Hizmetler Müdürlüğü yönetmeliği, Trafo tesisinin devri, İller bankası kredisiyle BİTÜM alımı için Belediye Başkanına borçlanma yetkisi verilmesi, Turistleri taşıyacak otobüsler ve direksiyon sınavı pist alanı için trafik eğitim araçlarına yer belirlenmesi teklifi, Numarataj Servisinin İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne katılması, İdari sınırların tanımlanması, 6558 ada 1 parselde Cami inşaatına yetki verilmesi, Belediye meclis üyelerinin öneri ve temennileri ile meclis üyesi izin dilekçeleri görüşülerek karara bağlandı.

Bir sonraki Meclis toplantı günü 01.07.2009 olarak kararlaştırıldı. (www.kanal46.com)