Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na kaydırılan Gürsel Tekin MYK toplantısına katılmadı.


CHP’de yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) değişikliğinin ardından yeni üyelerle ilk toplantı dün Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapıldı.


CHP’nin yeni MYK’sı Kılıçdaroğlu başkanlığında dün ilk toplantısını yaptı. Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’ndan Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na kaydırılan Tekin ile Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata toplantıya katılmadı. Görev değişikliğinden rahatsız olan Tekin’in İstanbul’da bir akrabasının cenaze törenine katılacağı gerekçesini sunduğu kaydedildi. CHP yönetiminin Tekin’le bir temas kuramadığı da öğrenildi.


Kılıçdaroğlu sunum yaptı



Tekin ve Ayata’nın katılmaması nedeniyle yeni MYK basına toplu görüntü veremedi. Görüntünün partinin internet sitesine konulacağı bilgisinin verilmesine rağmen, üyelerin sadece tek tek fotoğrafları sitede yer aldı.


Hâkimin düştüğü şerh



CHP’de MYK değişikliğiyle birlikte sözcü de değişti. Önceki MYK’da Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil’in yürüttüğü sözcülük görevini yeni MYK’da Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler üstlendi. 2 saat süren MYK toplantısının ardından Güler, düzenlediği basın toplantısında, MYK toplantısında ilk olarak Kılıçdaroğlu’nun genel örgütsel durum ve MYK’nın çalışma usulü hakkında bir sunum yaptığını kaydetti.


Güler, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili ilginç bir gelişme yaşandığını ve İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay’ın Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık ile Oda TV yazarları Doğan Yurdakul, Coşkun Musluk, Barış Terkoğlu ve Sait Çakır’ın tutukluluklarına yapılan itirazın reddedilmesine muhalefet şerhi düştüğünü ifade etti.


Cumhurbaşkanı kim olacak



Mahkeme Başkanı Akçay’ın, “Yapılan soruşturma bağımsız, tarafsız, adil ve insan vicdanına uygunluk kıstaslarına aykırıdır. Şüphelilerin emniyetteki delilleri nasıl karartacakları izah edilmemiştir. Tutuklu gazetecilerden birinin kitabı daha yayınlanmamıştır bile. Buna rağmen yayınlama düşüncesinde olduğunu belirterek bu kişiyi örgütle irtibatlandırmak hukuken mümkün değildir. Bugüne kadar hiçbir yayıncı hakkında veya yazan kişi hakkında örgüt üyesi olduğu gerekçesi ile ülkemizde verilmiş tek bir karar yoktur” şeklindeki itirazlarını okuyan Güler, “Sayın Mahkeme Başkanı’nın bu itirazlarını çok önemli ve anlamlı buluyoruz” dedi. Güler, başta tutuklu milletvekilleri olmak üzere uzun zamandan beri tutuklu bulunan kişilerin durumlarının hukuka uygun bir bakışla yeniden gözden geçirilmesini istedi.


Güler, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresine ilişkin bir soru üzerine bu konuyu 2007’deki anayasa değişikliği sırasında gündeme getirdiklerini ancak “bu şimdi tartışılacak bir konu değil” dendiğini anımsatarak, “Bu tartışma doğrudan doğruya cumhurbaşkanı kim olacak tartışmasıdır. Şimdiki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan mı, şimdiki Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül mü? Bu, AKP içerisindeki bir probleme dönüş durumda, hukukun dışında AKP’nin kendi siyasal dengelerinin problemine dönüşmüş durumda. O zaman biz demiştik demek istemiyorum ama hakikaten demiştik” diye konuştu. (Mynet)