Kahramanmaraş’ın Karacasu ve Kavlaklı beldelerinde daha önce 7 Mart 2010 Pazar günü yapılacak olan belediye seçiminin durdurulmasının ardından yeniden seçim yapılmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.

Kahramanmaraş Belediye Meclisi’nin 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde 3 Mart 2008’de olağanüstü yaptığı toplantıda, kentin mücavir alanı sınırı genişleterek merkeze bağlı Karacasu ve Kavlaklı beldelerinin mahalle yapılması kararlaştırılmıştı. Kararın bakanlık ve hükümet ile Cumhurbaşkanı tarafından da yani üçlü kararname ile onaylanması ile her iki yerleşim yerinin belde statüsü ortadan kaldırıldı.

Kararın hayata geçirilmesinin hemen ardından zamanın Karacasu Belediye Başkanı Süleyman Topçuoğlu, 29 Aralık 2008’de Danıştay 8. Dairesi nezdinde söz konusu kararın iptali için dava açtı. Bu arada yine zamanın Kavlaklı Belediye Başkanı Fevzi Gökçe de aynı şekilde Danıştay’a dava açtı. Dava süreci devam ederken, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde her iki belde de seçim dışı bırakıldı. Buralarda oturanlar ise mahalle olduklarından Kahramanmaraş Belediye seçimleri için oy kullandı.

Danıştay 8. Dairesi ise 02.10.2009 tarihinde üçlü kararnameyi iptal ederek bu iki yerleşim biriminin yeniden belde olmasına hükmetti. Bu kararı alan Süleyman Topçuoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na giderek mahkeme kararının uygulanmasını ve seçim yapılmasını istedi. YSK ise mahkeme kararına dayanarak Karacasu ve Kavlaklı beldelerinde 7 Mart 2010 Pazar günü seçim yapılmasını kararlaştırdı.

Seçim kararı alınması ile birlikte her iki beldede de seçim çalışmaları başlarken, eski başkanlar Süleyman Topçuoğlu ile Fevzi Gökçe adaylık için AK Parti’ye başvuruda bulunmasına rağmen, iktidar partisi Karacasu beldesinde Faruk Aksu’yu, Kavlaklı’da ise Halil Doğan’ı aday olarak gösterdi.

Seçim yarışı hız kazanmışken ve seçime bir hafta kala gelen iptal kararı ile herkeste şok etkisi yaptı. Danıştay 8. Dairesi’nin kararını bir anlamda temyiz eden Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Kahramanmaraş Belediyesi’nin itirazını kabul ederek 8. Dairenin kararını iptal etti. Böylece YSK da haklı olarak seçimi iptal etti.

Bu konuda çeşitli spekülasyonlar ortaya atılırken, seçimi kazanacağı öne sürülen Saadet Partisi bu iptal kararına büyük tepki göstererek haklarını sonuna kadar arayacaklarını açıkladı. Saadet Partisi adayı Süleyman Topçuoğlu’nun Danıştay İdari Dava Daireleri’ne yaptığı karar düzeltme isteği yönündeki başvuru kabul edildi.

Ve bu hak arama mücadelesi sonunda Danıştay 8. Dairesi de ilk kararında ısrar edince Karacasu ve Kavlaklı yeniden belde olmaya hak kazandı. Ve böylece 5 Haziran 2010 Pazar günü Karacasu ve Kavlaklı beldesinde seçim yapılması kararlaştırdı. Kanuna göre YSK, en erken 45 gün sonraya seçim yapılması kararı alabiliyor.

Bakalım 1 Nisan 2010 Perşembe günü her iki belde halkının hoşgörüsüne sığınarak Kahramanmaraş kulislerine ‘1 Nisan’ şakası olarak düşecek bu haber nasıl bir etki yapacak….(KANAL 46 İSTİHBARAT, POLİTİKA VE 1 NİSAN ŞAKASI SERVİSLERİ ORTAK HABERİDİR.)


.