Kılıçdaroğlu sıkça kullandığı "Atma Recep din kardeşiyiz" ve Recep Bey sözlerini bundan böyle kullanamayacak.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan Erdoğan'ı eleştirirken miting meydanlarında sıkça kullandığı "Atma Recep Din Kardeşiyiz" ve "Recep Bey" sözlerinin propaganda malzemesi olarak kullanılmasına ambargo geldi. Çünkü bir reklam firması o sözlerin tüm kullanım haklarını aldı.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yargı kararlarına göre, halka mal olmuş deyimlerin marka olarak tescilinin mümkün olmadığını, Patent Enstitüsünün "Atma Recep Din Kardeşiyiz" deyimini markalaştırarak kendi uygulamalarıyla ters düştüğünü öne sürdü.

Kart, düzenlediği basın toplantısında, "büro makineleri ve kırtasiye" gibi işlerle uğraşan bir firmanın Türk Patent Enstitüsü-Markalar Dairesi'ne başvurarak "Atma Recep Din Kardeşiyiz" ve "Recep Bey" ibarelerinin marka olarak tescili için başvurduğunu, bu talebin kabul edildiğini anımsattı.

Kart, yargı kararlarına göre, halka mal olmuş deyimlerin marka olarak tescilinin mümkün olmadığını, şimdiye kadar yargı kararları doğrultusunda karar tesis eden Patent Enstitüsünün, kendi uygulamalarıyla ters düştüğünü iddia etti.

Kart, "durumdan vazife çıkaran bir kişinin ya da firmanın, Başbakana yaranmak veya Başbakan odaklı doğrudan-dolaylı telkin ve talimat üzerine, başvuruyu yaptığını ve işlemin tesis edildiğini" ileri sürdü.

Ankara Barosu avukatlarından Cevat Balta'nın başvuru ve işleme itiraz ettiğini, konuyu yargıya taşıyacağını bildiren Kart, şöyle dedi: "Hükümetin seçimlerde 'Atma Recep Din Kardeşiyiz' deyiminin eleştiri veya kara mizah amaçlı kullanılmasını önlemek amacıyla girişimde bulunduğunu görüyoruz. İşte böylesine keyfi ve ciddiyetten uzak bir talebi Patent Enstitüsü, parti memuru anlayışıyla uygulamaya sokmakta tereddüt etmemiştir. Patent Enstitüsünün bu kararına göre, AKP iktidarının popülist, demagojik vaatlerine, halkı kandıran söylemlerine karşı artık 'Atma Recep Din Kardeşiyiz' denilemeyecektir. Anonim değerlerimizin kullanılmasını bile engellemek isteyen faşizan bir anlayışla karşı karşıyayız. Komik, komik olduğu kadar demokrasi adına utanç veren, ibret verici bir siyaset anlayışıyla karşı karşıyayız."