Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, solun şimdiye kadar iktidara gelemeyişini uluslar arası güçlerin etkisine bağladı. Özbolat; "Uluslararası güçler CHP’nin iktidara gelmesini istemiyorlar. Ama zaman değişiyor. Çağımızda CHP bu etkileri de kırarak iktidara gelmenin yollarını arayacaktır” dedi.

Kervanhan’da bugün sabah basın mensupları ile sohbet toplantısı yapan Özbolat, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 84 yıldır CHP’nin neden iktidara gelemediği sorusuna Özbolat, “Uluslar arası güçler solcuları sevmiyor. CHP 1950’de Demokrat Parti ile başlayan süreçte dünya, o dönemde önemli bir karar veriyordu. Sosyalist bloğun çeşitli ülkelerde yönetime gelmesi ile birlikte ABD bizim gibi ülkeler başta üzere sosyalist bloğun dışındaki ülkelerde önemli bir örgütlenmeye gitti 1950’lerde. NATO’da kuruldu o dönemdi. O ülkelerde yer altı örgütleri oluşturarak bana göre çok önemli işler yaptılar. Zaman zaman provokasyonlara varan boyutlara ulaşmıştır. Bu örgütlülük solu kendisine düşman görmüştür. Türkiye’de de öyle oldu. Bizim gençliğimizde ‘kahrolsun ABD’ dediğimizde bugün bile ABD’ye bizden daha fazla cephe alan sağ gruplar taşlarla sopalarla bize saldırıyordu. Oysa ABD’nin el attığı hiçbir yer özgür olamamıştır. ABD’nin izinin olduğu her yerde insan hakları ihlali olmuş, iç savaş olmuş, çatışma olmuş. Gerçekten biz ne yazık ki ABD’nin bizim müttefikimiz mi; dostumuz mu düşmanız mı, olduğunu yıllar sonra tartışabiliyoruz. 1973 yılında Ecevit’in başbakanlığı ile iktidara gelen CHP, icraatları ile sol iktidara geldiğinde ABD’yi dinlemiyor. Özetle uluslararası güçler CHP’nin iktidara gelmesini istemiyorlar. Ama zaman değişiyor. Çağımızda CHP bu etkileri de kırarak iktidara gelmenin yollarını arayacaktır.”

Yaklaşan CHP kongresi ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Özbolat şunları kaydetti: “Ben Deniz Baykal’ı destekliyorum. Genel başkanımız tam bir devlet adamıdır. Ben ön seçimle milletvekili olan biriyim. Dolayısıyla Baykal’a vefa borcum da yok. Buna rağmen Deniz Baykal’ı destekliyorum. Baykal topluma kendini anlatamıyor. Bugüne kadar art niyetini göremedim. Bazı güçler Baykal’ı istemiyor. Ama Baykal buna direniyor. Dik bir adam emir komuta içerisinde ABD’nin emrine girmek istemediği için bu sıkıntılar oluyor.” Özbolat, CHP’nin bundan sonra eleştirilerinin yanında ülke meselelerinde çözüm önerilerini de ortaya koyacağını sözlerine ekledi.

Bir gazetecinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın ‘PKK mecliste’ sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? şeklindeki sorusuna Özbolat, “Bir devlet başkanının, ülkenin genelkurmay başkanının duygusal olmaması lazım. Bunu söylerseniz gereğini de yapmanız gerekir. O zaman şehit ailelerine bunu izah etmek mümkün değildir. Terör Türkiye’nin büyük meselesidir. Bunu partiler üstü kabul ederek iktidarıyla muhalefetiyle birlikte çözmek zorundayız” şeklinde cevap verdi.

Özbolat ‘Eve dönüş yasası’ ile ilgili olarak ta, “Bu yasa zaten yürürlükte. Ancak sanırım yasa da bazı hususları değiştirme çalışmaları var. Bu hassas bir konu dikkatli hareket etmek lazım” dedi. (www.kanal46.tv)