Ergenekon'da gizli tanık tartışması sürerken, avukatlara dağıtılan CD'lerde söz konusu kişilerin tanıkların çok da “gizli” olmadığı ortaya çıktı.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre; Gizli tanıklardan birisi, delil CD'lerinde deşifre edildi. Ergenekon iddianamesine dayanak olan 441 klasörün içinde, gizli tanık olarak dinlenmesi istenen ve terör örgütü PKK'nın yöneticisi olmak suçundan bir cezaevinde hükümlü bulunan H.B.'nin kimliği hakkında açık bilgiler yer aldı. Oysa gizli tanığın 8 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe giren Tanık Koruma Kanunu çerçevesinde korunması gerekiyor.

DOĞUM TARİHİ BİLE VAR

H.B.'nin gizli tanık olarak dinlenmesi için savcı Zekeriya Öz, 5 Haziran 2008 tarihinde “ÇOK ACELE” başlığıyla Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir yazı gönderdi. Savcı yazısında H.B.'nin isterse gizli olarak dinlenmesini de belirtti. Savcı Öz, yazısında “CMK/nın 250. maddesi gereğince Cumhuriyet Başsavcılığımızca yapılmakta olan Ergenekon soruşturması kapsamında; Hükümlü “x” ve “y” oğlu, 1960 Şanlıurfa doğumlu, Şanlıurfa ili “x” ilçesi nüfusuna kayıtlı H.B.'nin soruşturmamız ile ilgili bilgisine başvurulacağından, hükümlü H.B.'nin Cumhuriyet Başsavcılığımıza celbi ile Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilmiş İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce görevlendirilmiş emniyet amirleri Muhtalip Günay ve Mehmet Karabörk'ün de katılımları ile Cumhuriyet Başsavcılığınız tarafından görevlendirilmiş bir savcı tarafından isteği halinde gizli tanık olarak ifadesinin alınması, düzenlenecek olan tutanağın gelen görevlilere elden teslim Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi hususları rica olunur” dedi.

İSİM VE BİLGİLER DVD'DE

Gaziantep Başsavcılığı da hükümlü H.B.'yi tanık olarak dinledi. Savcılık, İstanbul Savcılığı'na bununla ilgili olarak bir yazı gönderdi. Gaziantep Savcılığı'nın yolladığı yazıda, H.B.'nin gizli tanık olarak dinlendiğini de ifade etti. Gaziantep Savcılığı'nın 6 Haziran 2008'de yazdığı yazıda ise şu ifadeler yer aldı: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2007/1536 soruşturma dosyası ile ilgili tanık sıfatı ile ifadesine başvurulması istenilen H.B. isimli şahsın ifadesi alınmış, gizli tanık kimlik ifade sureti katip yemin tutanağı, gizli tanık kimlik tespit tutanağı (2 suret) olarak düzenlenmiş taraflarca imzalanan tutanaklar İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli ....... sicil numaralı görevliye dosya savcısına iletilmek üzere teslim edilmiştir.”

PAŞALARLA BİRLİKTE

Savcılıklar arası bu yazışmada avukatlara dağıtılan CD'ler içinde yer aldı ve H.B., açık ismiyle deşifre edildi. Terör örgütü PKK'nın yöneticileri arasında H.B., Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'ne konulan emekli organeraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur ile aynı cezaevinde bulunuyor.

Öcalan'ın tetikçisi ve birinci derece şahidi H.B, terör örgütünde Abdullah Öcalan'ın tetikçisi olarak bulunuyordu. Öcalan'ın köylüsü olan ve uzun yıllar örgütte yanı başında bulunan isimlerden biri olan H.B., yönetimle ters düşünce Avrupa'ya kaçmak zorunda kaldı. Almanya'da tutuklanan H.B., 2005'te Türkiye'ye teslim edildi. Öcalan'ın Bekaa'dan örgütü yönettiği dönemin birinci derece şahidi olan H.B.'nin ağabeyi de “Öcalan'a kadın temin etmekle yükümlü militan” olarak anılıyor.

GALİP, DENİZ YA DA İSMET

H.B.'NİN ddianamede ifadeleri yer alan gizli tanıklardan PKK'lı oldukları anlaşılan “Galip”, “İsmet” ve “Deniz”den biri olma olasılığı yüksek. Gizli tanık Galip, 12 Eylül ‘üöncesinden haber aldıklarını ve bunun kendisi için hâlâ karanlık bir nokta olduğunu anlattı. İfadesinde Öcalan'ın yurtdışına kaçtığı tarihe kadar yanında bulunan “Pilot Necati” adlı birinden söz eden Galip, bu kişinin “devletin adamı” olduğunu söyledi. Abdullah Öcalan'ın da bunu bildiğini anlatan gizli tanık Galip, Öcalan'ı kontrol altında tutmak için devlet tarafından görevlendirilen bu kişinin, Ankara'da bulunduğu dönemde de Öcalan'a para yardımı yaptığını anlattı. Ancak, bunu bilen Öcalan'ın da “Pilot Necati”yi kullanarak bilgi aldığını anlatan Galip, Öcalan'ın sonraki yıllarda bu kişinin bir uçak kazasında öldüğünü Yalçın Küçük'ten duyduğunu belirtti. Gizli tanık Galip ifadesinde Uğur Mumcu'nun öldürülmesine ilişkin de, Mumcu'nun, Öcalan - “Pilot Necati” - Kesire Yıldırım ilişkisini ortaya çıkartacağı için öldürüldüğünü Öcalan'ın söylediğini ifade etti. Galip de Özal'ın öldürüldüğünü söylemişti.