Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, büyükşehirlerde ilçe belediyeleri arasında yetki tartışmalarının yaşandığını belirterek daha verimli bir yönetim olabilmesinin yolunun İstanbul ve Ankara dışındaki büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin kaldırılması olduğunu söyledi.

Denizli Belediyesi tarafından düzenlenen "Cumhuriyetin 87. Yılında Büyükşehire Doğru Denizli" konulu panel EGS Park Konferans Salonu'nda yapıldı. Panele Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Mehmet Salih Erdoğan ve Mithat Ekici, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Denizli'nin eski belediye başkanlarından Hasan Gönüllü, Ali Marım ve Ali Aygören ile davetliler katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, burada yaptığı konuşmada, Ankara ve İstanbul hariç bütün büyük şehirlerde ilçe belediyelerinin kaldırılması gerektiğini vurguladı. AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapılan bir toplantıda konunun gündeme geldiğini hatırlatan Gökçek, "Büyükşehir olduğunuzda bazı konularda rahatlama gelecek ama yetki konusunda tartışmalar gündeme gelecek. Özellikle küçük vilayetlerde 3 tane ilçe belediyesinin kurulması çok lüzumsuz iş. Kaynaklarına bakınca ilçe belediyelerinden verim almak kesinlikle mümkün değil. Büyükşehir kanununda Denizli 'Biz büyükşehir kaynaklarını alalım ama tek kalalım demeli'. Bunu yaparsanız inanılmaz başarı elde edersiniz. Benim Ankara'da 800 bin nüfuslu iki ilçem var. Dolayısıyla 500 bin nüfusun 3 ilçeye ayrılması verimsiz olur. Aynı konuda birçok personel, bina, araç gereç alınıyor. Parayı personel vermekten başka bir işe yaramaz" diye konuştu.

Özellikle Avrupa ülkelerinde Türkiye'ye kıyasla belediyelerin kaynaklarının inanılmaz derecede fazla olduğunu dile getiren Gökçek, "Yurtdışı ülkelerdeki belediye gelirleri ile mukayese edildiğinde devede kulak kalır. Yurtdışındaki belediyelerin gelirleri genel bütçeye oranla yüzde 35 ile 65 arasında değişiyor. Bizle mukayese edilmeyecek kadar inanılmaz kaynaklara sahipler. Biz bu manada çok kısıtlıyız. Biz Ankara'da metro yapmak istiyoruz ama kaynak yok yapamıyoruz. Avrupa standardına gelmedikten sonra bu olmaz. Avrupa standardına ne zaman geliriz? 25 seneden önce bize bu paraları vermezler. Bu tarihlere kadar yüzde 8 ile 10'larda sürünüz kalırız" şeklinde konuştu.

Türkiye'de yeni büyükşehir olmayı hak eden en büyük şehrin Denizli olduğunu anlatan Gökçek, "Bu konuda haklısınız. Denizli'nin bu kadar gayret gösterip hakkını almaması haksızlık. Ama seçim öncesi böyle bir konuda baskı yaparsanız başarılı olacağınıza inanmıyorum. Ben başbakanın yerinde olsam seçim öncesi 3 vilayeti büyükşehir yapmam ve diğer 8 vilayeti küstürmem. Bu illerin içerisinde büyükşehir belediyesi yapılması gereken hangi ildir? Hiç tartışmasız Denizli. Ama seçim öncesi buna ısrar ederseniz olmaz. Ama seçim sonrası mutlaka olur. Seçim sonrası Denizli'nin Büyükşehir olacağına hiçbir yetkim olmamasına rağmen söz verebilirim" ifadelerini kullandı.

Panelin sonunda, Denizli Belediye Başkanı Zeybekci, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki ve Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Güngör'e Denizli'de üretilen çeşm-i bülbül takdim etti.

CİHAN