Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çeşitli siyasi partilerin sözcülerinin Anayasa değişikliğine ''hayır'' demeyi ''AK Parti'ye hayır demek'' olarak nitelendirdiklerini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Çok yanlış bir şey yapıyorsunuz. AK Parti'ye hayır derken Türkiye'nin önünü tıkamaya çalışıyorsunuz. Çünkü bu Anayasa değişikliği bana lazım değil, ülkenin demokratikleşmesi için size de lazım'' diye konuştu.

Türkiye'nin insan hakları, sosyal devlet, hukuk devleti standartlarının yükselmesi için bu Anayasa değişikliğinin herkese gerektiğini belirten Günay, ''Anayasa benim tüzüğüm değil ki. Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası. Bu değiştirmeye çalıştığımız Anayasa, 12 Eylül 1980 darbe döneminde yapıldı. Biz bu darbe anayasasından olabileceği kadar kurtulmak istiyoruz'' dedi.

Bir muhalefet partisinin, Anayasa değişikliği ile Türkiye'nin bölünmesinden bahsettiğini dile getiren Bakan Günay, şöyle devam etti:

''Biz tam tersine Türkiye'nin bölünmesini, parçalanmasını önleyecek olan demokratik anlayışı, insan hakları anlayışını temellendirmeye çalışıyoruz. Diğer muhalefet partisinin de ne demek istediği belli değil. 'Anayasa'da otel fiyatları, fındık ve künefe fiyatları var mı?' diye soruyor. Anayasada bunlar var çünkü; Anayasa hak arama mücadelesinin önünü açıyor. Birey ve örgütlü olarak hak arama çalışmasının önünü açıyor. Anayasa bir ürünün fiyatını yazmaz ama o ürünün o emeğin, o alın terinin karşılığını nasıl alabileceğinin yolunu gösterir. Biz o örgütlenmeyi sağlamaya çalışıyoruz. Özgürlüğü vermeye çalışıyoruz.''

Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişikliği paketini işin özüne girerek incelediğini ve bir dosya halinde karar verdiğini hatırlatan Günay, şunları kaydetti:

''Anayasa Mahkemesi, değişiklik paketiyle ilgili sadece, 'Bir üyeye, aday seçiminde oy verilmesin, 3 adaya oy verilsin. Bir de hukuk fakülteleri dışında siyasal ve iktisat fakültelerinden yüksek yargıya adam seçilmesin. Sadece hukuktan seçilsin' diye 2 tane ara cümleciği kaldırdı. Onun dışında dedi ki, yüksek yargının tabanı genişliyor. Yürütmenin etkisi azaltılıyor artmıyor. Adalet bakanının yüksek hakimler kurulundaki fonksiyonu azaltılıyor, geriye çekiliyor. Anayasa Mahkemesi, bu hukuka uygunluk kararını verdikten sonra bu sıcakta neden meydan meydan gezerek milleti germeye, ürkütmeye ve korkutmaya çalışıyorsunuz. Hadi hukuktan korkmazsınız. Allah'tan da mı korkmazsınız şu ramazan günü? Eğer AK Parti ile bir hesaplaşma düşünüyorsanız bir yıl sonra seçim var, orada gelirsiniz hesaplaşırsınız. Siz daha iyi yapacağınıza inandırırsınız milleti, millette size oy verirse biz sizi alkışlarız. Biz milletimizin iyiliğinin peşindeyiz.''