Anayasa değişiklik paketinin 3 kritik maddesinden biri olan 23. madde de gece saatlerinde kabul edildi. Çok tartışılan madde HSYK yapısında değişiklikler içeriyor.

Anayasa değişikliği teklifinin kritik maddelerinden biri daha TBMM'den geçti.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 23. maddesi 334 oyla kabul edildi.

Vekiller birbirine girdi

Teklifin 23. maddesiyle Anayasa'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını düzenleyen 159. maddesinde değişiklik yapılıyor. Bu kapsamda, HSYK'nın halen 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12'ye çıkarılıyor. HSYK, 3 daire halinde çalışacak.


HSYK'nın yapısını düzenleyen madde, parti kapatmayı zorlaştıran 8. madde ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen 17. maddeyle birlikte paketin üzerinde en çok konuşulan maddesiydi. Ana muhalefet partisi CHP de bu 3 maddenin çıkarılması durumunda paketi destekleyeceklerini açıklamıştı. 8. maddenin paketten düşmesinin ardından gözler bu iki maddeye çevrilmişti. Salı gecesi 17. madde, Çarşamba gecesi de 23. madde 330'un üzerinde oyla TBMM'den geçti.

KOMUTANLARA VE MECLİS BAŞKANINA YÜCE DİVAN YOLU

Anayasa mesaisinin 4. gününde, değişiklik teklifinin 18, 19, 20, 21, 22 ve 23. maddeleri kabul edildi.

337 oyla kabul edilen teklifin 18'nci maddesine göre, Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir kişi iki kez üyeliğe seçilemeyecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri, 65 yaşını doldurunca emekliye ayrılacak. Zorunlu emeklilik yaşından önce görev süresi dolan üyelerin başka bir görevde çalışmaları ve özlük hakları kanunla düzenlenecek.

337 oyla kabul edilen teklifin 19. maddesiyle de Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen 148. maddede değişiklik yapılarak, kişisel başvuru hakkı tanınıyor. Ayrıca, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanının da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanması hükme bağlanıyor.

Teklifin 20. maddesi de 336 oyla kabul edildi. Buna göre Anayasa Mahkemesinin çalışma ve yargılama usulünü düzenleyen 149. maddede değişiklik yapılıyor. Anayasa Mahkemesi iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak.

336 oyla kabul edilen teklifin 21. maddesiyle Anayasa'nın, Askeri Yargıtaya ilişkin düzenleme içeren 156. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, Askeri Yargıtay üyelerinin disiplin ve özlük işlerinde askerlik hizmetinin gereklerine bakılmayacak. Bunun için hakimlik teminatı esasları dikkate alınacak.

Anayasa değişikliği paketinin Yüksek Askeri İdare Mahkemesi'nin yapısı ve işleyişini düzenleyen 22. maddesi de 337 oyla kabul edildi. 22. maddeyle Anayasa'nın 157. maddesinde de değişiklik öngörülüyor. Bu kapsamda, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyeleri için de hakimlik teminatı getiriliyor. (Mynet)