Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, internet medyasını Basın Kanunu’nun içine alacak bir düzenleme hazırladıklarını belirterek, bunu ocak ayına kadar yasalaştırmayı hedeflediklerini söyledi.



Haber portallarını Basın Kanunu içinde önemli bir yere koyduklarına işaret eden Arınç, şöyle konuştu:


Müeyyideleri aynı

“Bu portallarda çalışanlar sarı basın kartı sahibi olacaklar. Bunlar, belki reklam ve ilan gelirlerinden istifade edecekler. Mevkutelerde veya basında gazete, gazeteci ne demek ise basın kartı için hangi şartlar gerekiyorsa, bunun sağladığı avantajlardan, imkanlardan nasıl istifade edilecekse, Basın Kanunu’nun uyarıları, müeyyideleri aynı şekilde internette haber portalları için de geçerli olacak.

İnternet medyası alanında birden fazla dernek

bulunuyor. Taslak onlarla birlikte hazırlandı. Düzenlemeler konusunda onların da olurunu aldık. İşin bir ucu da gazeteye dayanıyor. Yani gazetelerle internet haber portalları arasındaki ilişkiyi de çok iyi kurmamız lazım. Çünkü, yüz binlerce defa okunan, tıklanan haberler; sosyal medyada takip edilebiliyor.

Beğenirler sanıyorum

İyi bir düzenleme yaptık. Bütçe çalışmaları içinde bir yer bulunabilirse, ocak ayına kadar bunu gerçekleştirmek istiyoruz. 14 Kasım’daki Bakanlar Kurulu’nda onay, imza alabilirsek hemen Meclis’e sevk edeceğiz. Yasalaşma süreci, Meclis’in çalışma koşullarına bağlı. Büyük ihtimalle bu dönem çıkacak. Herkesin taslağı beğeneceğini tahmin ediyorum. Çünkü, büyük bir talep vardı.”

Taslak neler getiriyor?

İnternet haber siteleri, yayınladıkları içerikleri, doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde bir yıl süre ile muhafaza etmeye ve gerektiğinde talep eden yetkili mercilere teslim etmeye mecbur olacak. Yayının herhangi bir şekilde soruşturma veya kovuşturma konusu yapılması halinde, bu işlemlerin sonuçlandığının yetkili mercilerce ilgili internet haber sitesine yazılı olarak bildirilmesine kadar soruşturma veya kovuşturma konusu yayın kaydının saklanması zorunlu tutulacak.

1 hafta tekzip yayını

İnternet haber sitesi sorumlu müdürü, hazırlanan düzeltme ve cevabı; belirtilen usul ve esaslara göre kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve tekzip başlığı altında bir hafta süreyle yayımlayacak. İnternet haber sitelerindeki içeriğin çıkarılması, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve yönetmeliklerinde içeriğin yayından çıkarılmasına ilişkin usul ve esaslara tabi olacak.

Yayınlamayana fatura

İnternet haber siteleri, düzeltme ve cevap yazısının yayımlanmaması veya yasada belirtilen şartlara uyulmaksızın yayımlanması hallerinde, hâkim ayrıca, masraflar yayın sahibi tarafından karşılanmak üzere, bu yazının bu kanun kapsamında faaliyet gösteren diğer iki internet haber sitesinde yayımlanmasına karar verebilecek.


Twitter’ı kirleten elenecek


TWITTER kullanıcısı olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sosyal medyanın çok güçlü olduğunu, ancak bu alanda bir elemeye ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Facebook’a girmediğini, ancak Twitter’da bulunduğunu hatırlatan Arınç, şunların altını çizdi:

Mecbur kalacaklar

“Sizin çok iyi niyetlerle yaptığınız paylaşma, birbirini tanımak ve birbirinizle ilişki kurmak, iletişim kurmak, bazen
suistimal ediliyor. O kadar çirkin yorumlar, o kadar çirkin cümleler, bu kadar sorumsuzca kullanılan bir sosyal medyanın içindeyiz ki faydası, zararını neredeyse alıp götürecek, eşitleyecek noktadayız. 

Binlerce insan Facebook ve Twitter’da kendisiyle arkadaşlık kurmak isteyenlerle bir iletişim imkanı sağlamışken, birileri bundan istifade ederek çirkin düşünceler, yanlış ifadelerle burayı kirletiyor. Genel hükümlere göre, bunların takibi mümkün. Sanıyorum daha da ilerledikçe bu iş bir noktada iyiye yönelmiş olacak. Çirkinlikleri yapanlar bundan vazgeçecekler veya vazgeçmeye mecbur kalacaklar veya elenecekler. Bunun için alınabilecek teknolojik bir takım imkanlar varsa, -ki ben bunu çok fazla bilmiyorum- bundan da yararlanmak gerekir. Ama bir elenme olacak, bir seleksiyona ihtiyaç var.”