CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, "İsim bazında şu ana kadar hiçbir değerlendirme yapmadık, yapmamaya da özen gösteriyoruz" dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, "Umuyoruz, tabii bu seçimlerde de bir kedi trafoya girmez de bu seçimlere yine şaibe düşmez. En büyük arzumuz o çünkü seçimlerin güvenlik içinde olması çok çok önemli" dedi.


Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak ve Yakup Akkaya ile Türk-İş'i ziyaret ederek, Genel Başkan Ergün Atalay ve yönetim kuruluyla görüştü. 


Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Soma'da yaşanan facia nedeniyle işçi camiasına başsağlığı diledi. 


Yaraların sarılmaya çalışıldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Toplum olarak bu yaraları saracağımızdan eminim" değerlendirmesini yaptı.


Cumhurbaşkanını ilk kez halkın belirleyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "O koltuğa oturacak kişiyi halk seçecek. Bu nedenle nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı ki toplumun her kesimini kucaklamış ve toplumu mutlu kılmış bir kişi olsun. Buna özen gösteriyoruz, bu gezilerimizin temel nedeni de bu" dedi.


Türk-İş'in binlerce işçiyi çatısı altında barındırdığını ve görüşlerinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, adaylarını belirlerken Türk-İş'in görüşlerini de dikkate alacaklarını söyledi.


Örgütlü bir toplumdan yana olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:


"İşçiler, esnaf, sanayici örgütlenebilmeli... Böylece seslerinin daha gür çıkmasına imkan sağlamış olacağız. Cumhurbaşkanı adayımızın da örgütlü toplumdan yana, hukukun üstünlüğünden, emekten yana bir kişi olmasını arzu ederiz. Özellikle sizin sık sık şikayet ettiğiniz, bizim de zaman zaman politikacı olarak gündeme getirdiğimiz temel bir konu var o da taşeron işçilik. Bu konuda siz Türk-İş'e yakışan bir miting de düzenlediniz. Bizim gönlümüzden geçen, yine cumhurbaşkanı adayının örgütlü toplumdan yana ama taşeronlaşmaya da karşı çıkması gerekir. Uluslararası standartların Türkiye'de olması gerekir." 


Cumhurbaşkanlığı seçiminin sorunsuz olması talebinin çok güzel bir talep olduğunu değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Eğer demokrasi gelişmişse, insanların etik değeri gelişmişse, zaten seçimler sorunsuz olur. Umuyoruz tabii bu seçimlerde de bir kedi trafoya girmez de bu seçimlere yine şaibe düşmez. En büyük arzumuz o çünkü seçimlerin güvenlik içinde olması, çok çok önemli. Ben ve arkadaşlarım sizin taleplerinizi dikkate alacağız" diye konuştu. 


14 seçim bölgesinde yenilenen seçimlerin ve değerlendirmesinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, şu yanıtları verdi:


"Yapılan seçimlerin sağlıklı sonuçlanması önemli. Bu vesileyle sandık başına giden, oy kullanan bütün yurttaşlarıma teşekkür ediyorum. Hangi partiden olursa olsun, demokrasiyi böyle güzelleştireceğiz. Yalova konusunda çok ciddi baskılar vardı, ama belediye başkan adayımız gerçekten toplumun her kesimini kucaklıyordu. Bu vesileyle ben bütün Yalovalılar'a teşekkür etmek isterim. Onurlu bir duruş sergilediler. Belediye başkanımız da seçildikten  sadece CHP'lilerin değil, bütün Yalovalılar'a hizmet sunacak. Hiç bir ayrım yapmadan bütün Yalova'yı kucaklayacak, göreceksiniz çok kısa bir sürede Yalova o bölgenin marka kenti haline gelecektir."


Yavaş'ın açıklamaları


Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Sayın Yavaş, elbette bir değerlendirme yapacaktır. Bir röportaj, ben de sabah okudum. İsim bazında şu ana kadar hiçbir değerlendirme yapmadık, yapmamaya da özen gösteriyoruz. Önce ilkeler üzerinde anlaşma sağlayalım diye temaslarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde sanıyorum biraz daha net görüşler ortaya çıkmış olacak" yanıtını verdi.  


Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce'nin "Çatı ilk kez Yalova'da tutmuştur" şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Yalova seçimleri iki eksenli yürüdü. AK Parti ve CHP arasında geçen bir yarıştı. Daha önce kazanmıştık zaten, AKP'nin itirazı üzerine YSK iptal etti. Yalovalılar verdikleri sözün arkasında durdular. Bir kişiyi düşünün şimdi, Yalovalılar bir kişiyi belediye başkanı seçtiler, mazbatasını aldı, çalışmasına başladı sonra Ankara'dan seçim iptal edildi. Yalova, buna haklı olarak onurlu bir duruş sergiledi. Bu kez fark biraz daha yüksek oldu" dedi.


Türk-İş Başkanı Atalay da CHP'nin ilk ziyareti kendilerine yapacağını ancak Soma'daki facia nedeniyle bu ziyaretin ertelendiğini hatırlattı. 


Türk-İş yönetimi olarak yoğunluklarını Soma'ya verdiklerini belirten Atalay, CHP'nin bu konuda gösterdiği duyarlılığa da teşekkür etti. 


Türk-İş olarak herkesi kucaklayan bir cumhurbaşkanı arzuladıklarını belirten Atalay, "Sorunsuz bir seçim istiyoruz. Bizim dahil, herkesin arzusu bu. Herkesin mutlu olduğu, kavganın, gürültünün olmadığı bir ortamda yaşamak istiyor" diye konuştu.


Kılıçdaroğlu DİSK'i ziyaret etti


Kılıçdaroğlu, beraberindeki genel başkan yardımcılarıyla, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. 


Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Gerçekten de toplumun her kesimini kucaklayan barış dilini kullanan, toplumu kutuplaştırmayan bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız var. Hukukun üstünlüğüne inanmış, örgütlü toplumdan yana her soruna dikkatle eğilen bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız var" ifadesini kullandı. 


Meslek kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ettiklerini ve onların görüşlerini aldıklarını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:


"Çünkü yasaya göre 20 milletvekil imzasıyla bir cumhurbaşkanı adayı önerilebiliyor. Halka gidecek ve halk sonunda bir tercihte bulunacak. Sayın Başkan bir konuya dikkati çekti, o çok önemli; çağdaş demokrasilerde güçler ayrılığı ilkesi vardır. Bütün yetkiler bir kişi de toplanmamıştır, yasama, yargı ve yürütme dediğimiz bizim anayasamızda da yer alan ve üçü de milli iradeyi kullanıyor, bir güçler dengesi vardır. Daha sağlıklı bir toplum oluşturmak için, hukukun üstünlüğünü egemen kılmak için böyle bir yöntem, insanoğlunun ulaştığı son yöntem demokrasilerde. Bizden daha ileri toplumlarda dördüncü bir kuvvet var o da medya. Halkın gözü ve kulağı olan, sesi olan bir de medya var. Bizde medya maalesef büyük ölçüde iktidarın kontrolüne girdiği için bağımsız bir medyadan, bütün alanlar için söylüyorum söz etmek mümkün değil."  


Türkiye'de yasama, yargı ve yürütme arasında sağlıklı bir ilişki olduğunun ifade edilemeyeceğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Seçilecek cumhurbaşkanı bütün bu dengelerin sağlıklı çalışması için çaba harcayacak bir kişi olmalı" değerlendirmesini yaptı. 


Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:


"Toplumsal denge fren gözetimini dikkate almalı, toplumsal dengeleri dikkate almalı, uyumsuzlukları dikkate almalı ve devletin sağlıklı işleyen bir saat çalışmasına önayak olmalıdır. Cumhurbaşkanı bunu sağlarken, bilgili, birikimli olmalı, dünyayı, ülkemizi, insanımızı, sorunlarını bilmeli. Sizlerin ifade ettiği düşünceyle aslında aramızda büyük bir paralellik var. Herhangi isimlendirme şu aşamada söz konusu değil doğal olarak ama önümüzdeki süreç içinde bu isimlendirme de büyük ölçüde gerçekleşmiş olacaktır. Biz seçilecek cumhurbaşkanının herkes tarafından 'işte bu benim cumhurbaşkanım olabilir' diyeceği bir kişi olmasını arzu ediyoruz. Türkiye'de bu koşulları taşıyan çok kişi var. Toplumu kutuplaştırmamış, herkesi kucaklamış, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla önemli başarılar sağlamış, dünyayı iyi bilen, bilgi birikimi olan elbette insanlarımız var, bu adayları önüne getireceğiz."


Kılıçdaroğlu, adaylarını belirledikten sonra tekrar DİSK'i ziyaret ederek, destek isteyeceklerini de söyledi.  


DİSK Başkanı Beko da Türkiye'nin önümüzdeki dönemdeki gündeminin cumhurbaşkanlığı seçimleri olacağını belirtti. 


Hangi adayın cumhurbaşkanlığı için uygun isim olduğu tartışmalarının bugünden başladığını değerlendiren Beko, ağustos ayında sadece bir aday tercihi yapılmayacağını savundu. 


Beko, şunları söyledi:


"Sandıktan ya bir Başkan ya da bir cumhurbaşkanı çıkacaktır. Bu noktada eşitlikçi, özgürlükçü, halkçı, kamucu bir cumhuriyet isteyen bizler, ağustos ayında bir cumhurbaşkanı değil, başkan seçilmesine kesinlikle seyirci kalamayız."


KESK ziyareti


Kılıçdaroğlu, daha sonra beraberindeki genel başkan yardımcıları ile KESK'i ziyaret ederek, Genel Başkan Lami Özgen ve yürütme kurulu üyeleriyle görüştü. 


Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.


Yasaya göre 20 milletvekili imzasıyla cumhurbaşkanı adaylarının belirlendiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:


"Keşke mümkün olsaydı da sivil toplum kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının aday belirleme olanakları olsaydı çok daha iyi olur ancak yasa buna izin vermiyor. Biz bir cumhurbaşkanı adayı belirleyeceğiz, bu çerçevede 'sizlerin görüşü nedir?' 'Nasıl bir cumhurbaşkanı adayı olmasını istersiniz?' diye ifade ettik. Gerçekten de cumhurbaşkanı adayının özgürlükten, demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, kadın erkek eşitliğinden yana, yurttaşıyla rahatlıkla empati kurabilen, rahatlıkla sokakta yürüyebilen, devletin uyum içinde çalışmasını sağlayan, uluslararası hukuku özümsemiş, bilgi birikimi yeterli bir kişi olmasını üç aşağı beş yukarı belirledik."


Lami Özgen de KESK yürütme kurulu olarak "Nasıl bir cumhurbaşkanı" istediklerine yönelik düşüncelerini Kılıçdaroğlu'na aktardıklarını söyledi. 


Kılıçdaroğlu, KESK ziyareti çıkışında kendisine sevgi gösterisinde bulunan bazı vatandaşlarla "selfie" de çektirdi.


 


(AA)