CHP Ankara Milletvekili Nevin Gaye Erbatur, “Tayyip'i üzmek Allah'ı üzmektir” görüşünün dile getirildiği 'İlahilerle Hakka Çağrı' isimli kitabı, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Erbatur, “Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürkçü düşünce yapısına sahip vatandaşları dinsizlikle suçlayan bir kitaba neden ve neye dayanarak onay vermiştir” diye sordu.

CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur, Denizli'de Fatma Durmuş isimli bir kişinin yazdığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından onaylanarak 10 bin adet basılarak ücretsiz dağıtılan “İlahilerle Hakka Çağrı” isimli kitabı Meclis gündemine getirdi.

Erbatur, Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, söz konusu kitaba Diyanet İşleri Başkanlığınca neden onay verildiğini sordu. Erbatur, şu soruları yöneltti:

“Böylesi bir kitaba basımı için onay verilmesi anayasal koruma altında olan laiklik ilkesine aykırılık teşkil etmekte midir? Onayı veren kişi veya kişiler hakkında herhangi bir inceleme başlatılması düşünülmekte midir? Bahsi geçen kitabın basım maliyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ya da ilgili bir birimi veyahut herhangi bir kamu kurumu tarafından mı karşılanmıştır? Böyle ise bu basımın maliyeti ne kadardır? Kitapların camilerde vatandaşlara ücretsiz dağıtıldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise Diyanet İşleri Başkanlığı anayasaya ve yasalara aykırılık teşkil eden böyle bir kitabın camilerde dağıtılmasına nasıl izin vermiştir?”

İlahi kitabının yazarı: Suçum varsa çekerim

Denizli'de cami önlerinde dağıtıldığı ileri sürülen 'İlahilerle Hakk'a Çağrı' kitabının yazarı Fatma Durmuş, kitabı hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli İl Başkanı Ali Kavak, tarafından kitabında yazdıklarından dolayı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulan Fatma Durmuş, gerçek Atatürkçünün kendileri olduğunu söyledi. İnsanın kendi için emredilen ne ise başkasına da onu istemesi gerektiğini belirten Fatma Durmuş, "Onlar her tarafını açacak biz başörtüsünü örtmeyeceğiz. Bu hangi kanunda, hangi dilde var. Atatürk 'Dini hür vicdanı hür milletler yarattık' diyor, bunlar Atatürkçüyüz diyor. Bunların neresi Atatürkçü.Atatürkçülüğün arkasına siniyorlar. Fikri hür, vicdanı hürler, Atatürk'ün yolunda yürüyenler, bu Atatürk'ün sözü. Biz Atatürkçüyüz bunlar Atatürkçü değil. Ben onların Atatürkçülüğünü kabul etmiyorum" dedi.

AK Parti'ye üye olmadığını belirten Fatma Durmuş, "Ben Allah yolundayım, başka bir yerde değilim. Malımı mülkümü bu yolda harcayacağım" şeklinde konuştu. Kitabın AK Parti'nin paralarıyla bastırıldığı yönündeki iddiaları da yalanlayan 68 yaşındaki Fatma Durmuş, "Tayyip Erdoğan'ı bir defa arabanın üstünde gördüm, bir de televizyonlarda görüyorum. Yazık. Bundan sonra malımı mülkümü satıp bunu yapacağım" dedi. İlkokul mezunu olduğunu ve doğduğu günden beri dinini çok sevdiğini söyleyen Durmuş, "Kitapları çok karıştırıyorum. Karıştıra karıştıra bilgim oldu. Suçum varsa çekerim" dedi. Şeriat getirmek istediği yolundaki suçlamaları da kabul etmeyen Fatma Durmuş, "Şeriat Kur'an-ı Kerim'dir. Kur'an-ı Kerim'i seviyorum. Tarikat Kur'an'ın yoludur. Kur'an-ı Kerim'i, Hadis-i Şerif'i kapatsınlar, bizi ne yapacaklarsa yapsınlar. Bizi ne yapsalar bu dinden ayıramayacaklar. Partiyi kapatsınlar. Fakat arkasından bir parti daha gelir. Bu yok olacak değil. Allah sevgisi kalptedir. Kalpten çıkmaz Allah sevgisi. Ben Allah'ı sevenlerin hepsini seviyorum. Hepsini Tayyip Erdoğan gibi seviyorum" dedi.

Fatma Durmuş'un emekli imam olan eşi Abdülkadir Durmuş ise Atatürk'ün İslam dinini her zaman övdüğünü belirterek, "Atatürk, Kastamonu Cami'ndeki hutbede dinimizi övmüştür. Hamdi Yazır gibi büyük alime, tefsir ve tercüme yazması için devlet hazinesinden para tahsis etmiştir. O 16 ciltlik eser öyle yazılmıştır. Atatürk'ün dini hususlar hakkında faaliyetleri vardır ama Atatürk'ü dinin karşısında gibi yazmaya ne gerek var. Atatürk'ün eşi ve annesi örtülü. Mazbut bir ailenin çocuğu. Osmanlı'nın yetiştirdiği subaylardan yetişmiştir. Hem maddi hem manevi ilmi olan bir insan. Böyle bir insanı kendilerine kalkan olarak kullanmasınlar" diye konuştu.

AKP İl Başkanı da eleştirdi

AK Parti Denizli İl Başkanı Bilal Uçar, Fatma Durmuş'un "İlahilerle Hakk'a Çağrı" kitabını eleştirdi.

Camilerde dağıtıldığı ileri sürülen ve CHP Denizli İl Başkanı Ali Kavak'ın suç duyurusunda bulunduğu kitapla ilgili yazılı bir açıklama yapan AK Parti Denizli İl Başkanı Bilal Uçar, bu tür olayların kendilerini ve halkı derinden üzdüğünü söyleyerek, "Kendini bilmez bir kişinin yazdığı ve kabul edilmesi mümkün olmayan yazılar nedeniyle şehrimizin gündeme getirilmesi doğru değildir. Denizli'de ilkokul mezunu bile olmadığı belirtilen bir kadın tarafından yazılıp bazı yerlere kimliği belirsiz kişilerce koli
içinde bırakıldığı ifade edilen kitap ve içindeki şiir diye yazılan tutarsız ve saçma sözlerin kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Kitabın içinde genel başkanımız ve Başbakanımızın adını kullanarak yazılanlar akıl ve mantık dışıdır" dedi.

Toplumda fitne çıkarabilecek böylesi bir düşünceyi aklı başında hiçbir vatandaşın kabul etmesinin mümkün olmadığını belirten Uçar, "Bir kitabı bahane ederek partimizin ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın töhmet altında bırakılmasını asla kabul etmiyoruz. Bu olayı son günlerde Denizli üzerinde oynanan oyunların bir parçası olarak görüyoruz. Bu kitabın neden bu süreçte kimin tarafından ve niçin ortaya çıkarıldığını da anlamakta güçlük çekiyoruz. Denizli, bilgin insanların sözleriyle büyüyen, girişimleriyle kalkınan ve ülke gündeminde başarılarıyla her zaman yer alan bir şehirdir. Milletimizin bu tür insanlara itibar etmesi mümkün değildir. İnsanımızı yanlışlıklara sevk etmeye çalışan kişilere karşı ne milletimiz ne de devletimiz bugüne kadar müsaade etmemiştir ve bugünden sonra da etmeyecektir" şeklinde konuştu. (mynet)