AKP Kahramanmaraş İl Başkanı iken 8 Mayıs’ta istifa ederek milletvekili aday adayı olan ve Kahramanmaraş gündeminde ‘olumlu ya da olumsuz’ her zaman ilk sıralarda yer alan Veysi Kaynak, “Hedefimiz; Kahramanmaraş’ta 8, Türkiye genelinde ise 400 milletvekilliğini kazanmaktır” diye bir hayli iddialı konuştu.

Beraberinde il yönetim kurulu üyesi Mustafa Sarıkaya ile birlikte kentte haftalık olarak 5 Nisan’dan itibaren yayımlanmaya başlayan haftalık EDEHABER Gazetesi’ne nezaket ve ‘Hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunan Kaynak; burada siyasi gündem ile ilgili kendisine yöneltilen soruları da cevaplandırdı.

Aday adaylığı ve seçim süreci ile sonucu açıklanmayan temayül yoklaması ile ilgili olarak Kaynak, şunları kaydetti: “22 Temmuz’da Türkiye önemli bir seçim yapacak. Kahramanmaraş’tan hizmete talip olan 70 aday adayı arkadaşımız oldu. 7 milletvekilimizde yeniden göreve devam etmek için adaylık müracaatında bulundular. Yüzde 80 katılım ile temayül yoklaması yapıldı. Bununla ilgili olarak, “Gizli oy gizli tasnif. AK Parti teşkilatlarına güvenmiyor mu, neden sonuçlar açıklanmıyor?” şeklinde yerel basınımızda eleştiriler oldu. Bunlara değinmek istiyorum. Siyasi Partiler Kanunu ve bizim tüzüğümüz gereğince; 3 tür milletvekili adaya belirleme yöntemi bulunuyor. Bunun bir tanesi resmi ön seçimdir. Yargının gözetimi ve denetimi altında yapılır. Bir tanesi teşkilat yoklamasıdır. Bir diğeri de merkez yoklamasıdır. Bizim parti ve diğer partilerin birçoğu da merkez yoklaması sureti ile milletvekili aday listelerini belirleyeceklerini açıkladılar. Ama bizim partimiz demokratik bir tutum ve tavır içerisinde hem teşkilatlarının hem de kamuoyunun fikrini alacağını beyan etmiştir. Teşkilat yoklamasına tabi tutulmayan milletvekillerimizin durumu ise kamuoyu yoklaması ile değerlendirilecektir. Yani partimiz; yuvarlak rakamla 2 bin teşkilat mensubundan 1850’sinin görüşlerini alırken, bir yandan da geniş halk kitlelerinin görüşlerinin de alınması gerektiği bilinci ile kamuoyu yoklamaları yaptırıyor.”

TEMAYÜLÜN SONUCU NEDEN AÇIKLANMADI?

Eğer teşkilat yoklaması sonucunu açıklasaydık; zaten bunların içerisine milletvekillerimiz tabi tutulmadığı için doğru olmayacaktı. Onları nereye yerleştirecektik, birini, ikisini, beşini, altısını belki tamamını yeniden aday göstermek hasıl olursa. Bunun yanında; kamuoyu şöyle demeyecek miydi; “Seçmen biziz. Bizim görüşümüz alınmıyor, sadece AK Parti teşkilatlarının görüşü ile aday belirlemesi ile yapılıyor” demeyecekler miydi. Üçüncü neden ise; geçen 3 Kasım seçiminde teşkilat yoklaması Kahramanmaraş’ta ve diğer yerlerde yapıldı ve sonucu açıklandı. O zamanki milletvekillerimiz de yoklamaya tabi tutulmamışlardı. O zamanda böyle şeyler duymuştuk. ‘Bu netice açıklandı, buna uyulmayacaktı da niye yapıldı’ itirazlarını duymuştuk. Halbuki partimiz, teşkilat görüşlerinin listelerin belirlenmesinde belli oranda etki edeceğini, kamuoyu görüşünün yine belli oranda bununla birlikte genel merkezde yapılacak mülakatın yine belli oranda etki edeceğini ve genel başkanımız ile MYK yetkililerinin sonuçta karar vereceğini hep ilan edegeldi. Yani bilinmeyen bir husus değildi. Bu cumartesi günü genel merkezde bütün aday adayları mülakata alınacak. Tabi bu bir sınav değil. ‘Sizin açınızdan hangi liste ile AK Parti Kahramanmaraş’ta en çok oyu alır?’, soru budur. Gerekçeleri ile birlikte bir liste oluşturulması istenir. Zannediyorum kamuoyu yoklamaları yapılıyor yada yapılacak. Kahramanmaraş halkının görüşleri objektif biçimde öğrenilecektir. Tüm bu çalışmaların bilgileri doğrultusunda aday listeleri belirlenecek. Ve en isabetli listenin yapılacağına da inanıyorum. Bizim için önemli olan AK Parti’nin 4.5 yıldan beri millete kazandırdıklarını yeniden heba ettirmemek olacaktır. 2001 krizinin şartlarına yani o karanlık günlere, sen-ben kavgalı günlere ülkemizi yeniden düşürmemektir. Kahramanmaraş’taki hedefimiz ise 8 milletvekilinin tamamını da kazanmaktır. Türkiye’de ise hedef rakamımız 400 milletvekilliğini kazanmaktır. Neden? Geçen cumhurbaşkanlığı seçiminde gördük ki; ‘1’ 366’dan büyük yani; 366 milletvekili 1 milletvekiline mahkum edildi. Dolayısı ile bu düğümü ancak milletimiz çözecektir.”

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE YAPILAN ATAMA

AKP milletvekili aday adayı Kaynak, Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan ve yerel basında ‘Sağlıksız atama’ olarak değerlendirilen atama ile ilgili olarak ta, sorumuz üzerine şu açıklamada bulundu: “İl Sağlık müdürümüz aslında bu görevi vekaleten yürütüyordu. Bütün Türkiye’de hemen hemen vekalet ile yönetiliyor zaten. Sıtkı (Güvenç) bey, memlekete hizmetini siyaset sahnesinde sürdürmeyi uygun bularak milletvekili aday adayı oldu. Bizim seçim mevzuatımıza göre; seçilemeyen kamu görevlilerinin yeniden görevlerine dönebilmeleri için; seçim sonucunun Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilanından sonra verilen sürede müracaat edilir. Bu da yaklaşık belki 3-4 aylık bir süreçtir. Devlette devamlılığın esası gereğince; bir atama tasarrufunda bulunulmuştur. Sağlık Bakanlığımızın bir tasarrufu olup, ‘Hayırlı olsun’ demekten başka bir şey söylemek icap etmiyor. Bence Sıtkı bey görevini başarı ile yapmıştır. Ama siyaset sahnesine adım atan bir arkadaşımızın gerektiğinde dönüp arkasına bakmaması gerekir. Demirel’in Çankaya’ya çıkarken söylediği bir cümle benim hoşuma gider. Yani, kendinin de dediği gibi; arkasına dönüp bakmadan, yeni görevine ve yeni pozisyonuna yeni görevine talip olmuştur sayın Demirel. Bizim için örnektir.”

İL BAŞKANLIĞI ATAMASI

Veysi Kaynak, AKP il başkanlığına yapılacak atama ile ilgili olarak ta; “Bu konuda temayüller alındı. Tahmin ediyorum; 4 Haziran sonrası bir başkan atanabilir. Ya da Kahramanmaraş teşkilatı yek vücut halinde olduğundan ‘ben-sen’ çekişmesi olmayacağından seçime kadar böyle gidebilir. Böylece seçimden sonra bir atama yapılabilir. Yani teşkilat içerisinde bir huzursuzluk olmadığı için bir aciliyet durumu yok. Yani bir boşluk doğmadı. Veysi Kaynak gitti, bir başka arkadaşımız görevinin gereğini yerine getirmeye çalışıyor” diye konuştu. (EDEHABER GAZETESİ SAYI:7) (www.kanal46.tv)