Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler'in Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlediği "Popülizmin Ötesi: Arap Baharı sonrası ekonomik fırsatlar ve riskler" konferansında konuştu.



Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletlerden, Ortadoğu'dan ve dünyanın farklı ülkelerinden siyasetçi, bürokrat ve ekonomistlerin katıldığı üst düzey toplantıda "Adil ve Demokratik Bir Düzen için Dönüşüm: Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisi" başlıklı sunum yaptı.


Türkiye, İslam dünyası için önemli tecrübeler barındırıyor


Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, Ak Parti'nin başarısının altında yatan temel nedenlerin ekonomik, siyasal, yasal ve kurumsal demokratikleşmeyi sağlayan düzenlemeleri acilen hayata geçirmesi ve demokratik transformasyonu öncelemesi olduğunu söyledi.

Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'deki siyasi tecrübeye dikkat çekerken Ak Parti'nin İslam geleneği ve tecrübesini gözeten ve bu gelenekten istifade eden bir parti olduğunu vurguladı.

Numan Kurtulmuş, 2002-2012 yıllarının Türkiye siyaseti açısından bir değişim süreci olduğunu, 2013-2023 döneminin ise Demokratik Dönüşümün tamamlanması süreci olacağını kaydetti.

Kurtulmuş, bu sürecinin en temel sistematik dönüşüm alanlarının, siyasal ve ekonomik dönüşüm alanlar olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, yasal ve kurumsal yapılardaki tüm antidemokratik-vesayetçi unsurların kaldırılmasının politik dönüşümün gerçekleşmesi için zorunlu olduğunu söyledi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin zengin politik ve kültürel birikiminin, sancılı fakat artık yeterince olgunlaşmış demokratikleşme sürecinin İslam dünyası için önemli tecrübeler barındırdığını ifade etti.


Değişimin arkasında adaletsiz rejimlere yönelik öfke var


İslam Dünyası'ndaki değişimi değerlendiren Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, "İslam dünyasında barajlar yıkılıyor. Yağmacılık, menfaatperestlik, adaletsizlik, haysiyetsizlik ve yoksulluklara yol açan hâkim rejimlere yönelik öfke ve nefret eski sistemlerin yıkılmasını sağlıyor" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, "Ümit ederiz ki, dönüşüm süreçlerinin yaşandığı ülkeler bu süreçleri olumsuz yönde etkileyecek bütün bu unsurları geride bırakmayı başarabilirler" diye sözlerine devam etti.

Numan Kurtulmuş, yeni dönemde, sadece mevcut oligarşik yapıların dağıtılmasının yetmeyeceğini, kurulacak yeni yapının yeni oligarşiler üretmesinin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş, "toplumun diğer fertlerinin aleyhine ya da onları dışlayarak örgütlenmiş her türlü yapı; yeni oligarşiler demektir. Bunun önlenebilmesi için, toplumun tüm kesimlerini ve toplumsal faaliyetleri özgürleştirecek yeni toplumsal sözleşmeye ihtiyaç vardır" dedi.


Devrilen Firavunlar, Karunlar, Belamlar yerine yenileri gelmemeli!


Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, bölgedeki toplumsal bozulmuşluğa değinirken "Bizim medeniyetimiz, insanın ve toplumun ifsadını üç örnek üzerinden anlatır; Siyasi oligarşi; Firavunluktur, Ekonomik oligarşi; Karunluktur, İdeolojik ve dini oligarşi; Belamlıktır" diye konuştu.

Ortadoğu'da değişimi yöneten toplumsal kesimleri uyaran Numan Kurtulmuş, "Yıkılan oligarşilerin yerine eğer yeni oligarşiler inşa edilecekse, yapılanın sadece ve sadece firavunu deviren yeni Firavunların, Karunların ve Belamların ortaya çıkmasından öte bir anlamı olmayacaktır. Oligarşinin önlenmesinin tek yolu ise toplumun/pazarın tam anlamı ile özgürleşmesinden geçmektedir" dedi.

Kurtulmuş, dünya ölçeğinde başta ekonomik kriz olmak üzere çok çeşitli krizler yaşandığını, küresel ve kapsamlı krizlerden çıkış yolunun ise "İtimat ve Teminat"a bağlanmış yeni toplumsal sözleşmeler çerçevesinde toplumların örgütlenmesi ve küresel ölçekte adil bir dünya sisteminin kurulması ile mümkün olacağını ifade etti.
Numan Kurtulmuş, adil bir dünya düzeni için de siyasa ya da piyasanın değil insanın öncelenmesi gerektiğini, gücün değil adaletin esas alınması gerektiğini ve tüm insanlar için ortak iyi anlamına gelen "maruf"un egemen kılınması gerektiğini söyledi.

BM'nin Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECE), Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP), Afrika Ekonomik Komisyonu (ECA) ve Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonlarının Rabat'ta düzenlediği konferans iki gün sürecek.

Açılışını Fas Başbakanı Abdulilah Benkaran'ın yaptığı konferansa Lübnan Eski Başbakanı Fuad Siyora, Tayland Eski Maliye Bakanı Korn Chatikavaij, Endonezya Eski Maliye Başkanı Rizal Ramli, Mısır Eski Ticaret ve Teşvik Bakanı Cevdet Abdulhalık, İspanya Eski Başbakan Yardımcısı Elena Salgoda, Fas Yönetişim ve Kamu Diplomasisi Bakanı Muhammed Necip Bulif, Yemen İnsan Hakları Bakanı Huriye Maşhur, BM Libya Özel Temsilcisi Tarık Mitri, Fas Hazine Bakanı İdris Azami el İdrisi ve Libya Ulusal Güçler İttifakı Başkanı ve Eski Libya Başbakanı Mahmut Cibril gibi isimler katılıyor.

Tunus Ekonomi ve Sosyal İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Rıza Saidi, Ürdün Eski Başbakan Yardımcısı Cevad Annani, Dominik Cumhuriyeti Eski Cumhurbaşkanı Leonel Fernandez, Norveç Eski Petrol ve Enerji Bakanı Einar Steenas, Madrid Klübü Genel Sekreteri Carlos Westendorp, Ürdün Merkez Bankası Başkanı ve Eski Başbakan Yardımcısı Ziad Fariz da konferansın konuşmacaları arasında yer alıyor.


Haber7