Türkiye'nin kaderini belirleyecek genel seçimlerde liderler de oylarını kullandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da, Başbakan Erdoğan İstanbul'da sandık başına gitti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çukurambar semtindeki Arjantin İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu milletvekili seçimlerinde oyunu Ankara’daki Arjantin İlköğretim Okulu’nda kullandı. Kılıçdaroğlu demokrasi ve özgürlüğü bu ülkeye getirmek için çabaların yerini bulmasını temenni ettiğini söyledi.

Çukurambar’da bulunan Arjantin İlköğretim Okulu’nda 4201 numaralı sandıkta oyunu kullanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sandık başına eşi Sevim ve oğlu Kerem Kılıçdaroğlu ile birlikte geldi. Kılıçdaroğlu’nu okulun önünde büyük bir vatandaş topluluğu tezahüratla karşıladı. “Başbakan Kılıçdaroğlu” sloganları arasında sandığa gelen CHP lideri, sandık başkanına bir pembe gül verdi. Kılıçdaroğlu daha sonra oy pusulasını alarak kabine girdi ve oyunu kullandı. CHP Genel Başkanı olduktan sonra ilk kez oy kullanan Kılıçdaroğlu, “Hayırlı olsun" diyerek oy pusulasının bulunduğu zarfı sandığa attı.

Oy kullanma işleminin ardından okul bahçesinde bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Uzun bir maratonun sonuna geldik. Bugün halkın karar günü, halkın kararına saygı duyacağız. Güzel bir hava var. Demokrasi şöleni var. Umuyorum demokrasi ve özgürlüğü bu ülkeye getirmek için çabalarımız yerini bulur” diye konuştu. Kılıçdaroğlu daha sonra sloganlar arasında Arjantin İlköğretim Okulu’ndan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ve oğlu Mehmet Emre Gül ile birlikte Cumhurbaşkanlığı konutundan yürüyerek oy kullanacağı Çankaya İlköğretim Okulu'na geldi.

Okulun girişinde vatandaşların alkışlarla karşıladığı Cumhurbaşkanı Gül ve eşi, kendilerini bekleyenlerle kısa süre sohbet etti.

Daha sonra 1139 nolu sandığın bulunduğu sınıfa giden Cumhurbaşkanı Gül, eşi ve oğlu, oylarını kullandılar.

Cumhurbaşkanı Gül, oyunu "hayırlı olsun" diyerek sandığa attıktan sonra "Zarfların küçük olduğunu söylüyorlardı. Ama gayet iyiymiş" dedi. Gül'ün oğlu Mehmet Emre Gül de genel seçimlerde ilk kez oy kullanmış oldu.

Cumhurbaşkanı Gül okuldan ayrılırken gazetecilere, "Millet artık kararını bugün verecek. Yarın Türkiye'yi kim nasıl yönetecek bunu işaret edecek. Bundan sonra hep beraber bütün seçim meydanlarında söylenenlerin orada kalmasını, bundan sonra bütün siyesi partilerimizin bütün siyasi liderlerin, herkesin elbirliği içerisinde, herkesin bu ülkenin bütün vatandaşlarının geleceğine yönelik işbirliği içerisine girmeleri gerektiğine inanıyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan oyunu İstanbul'da kullandı. Eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte saat 11.50 sıralarında Burhaniye İlköğretim Okulu'na geldi.

Erdoğan, okulun birinci katındaki 2-C sınıfında 2182 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile kızı Sümeyye Erdoğan da aynı sandıkta oy verdi.

Başbakan Erdoğan'ın oyunu kullandığı 2182 numaralı sandık, toplam 293 seçmeni kapsıyor.

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, oyunu Antalya'da kullandı. Deniz Baykal, Konyaaltı Caddesi'ndeki evinden eşi Olcay Baykal ile birlikte çıkarak, CHP Antalya İl Başkanı Özer Ülker ve partililerle buluştu.

Baykal, daha sonra oy kullanacağı Barbaros İlköğretim Okulu'na gitti. Baykal, eşi ile birlikte 1029 nolu sandıkta oyunu kullandı.

Deniz Baykal, oy kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, iyisiyle kötüsüyle bir seçim kampanyasının daha tamamlandığını söyledi. Baykal, "Çok olumlu bir çalışma yaptığımızı düşünüyoruz. Artık söz milletin. Vatandaşlarımız kararını verecek. Hepimiz bu kararı saygıyla karşılıyoruz. Gerekenleri yaptık, bundan sonra takdir milletin. Hayırlı olsun" dedi.

Baykal, seçim sonuçlarında tahmininin olup olmadığıyla ilgili soruya ise "Hayır yok" dedi. Baykal, daha sonra eşiyle birlikte evine geçti.

Eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, oyunu Hakkari'de kullandı. Sabah saatlerinde, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve partililerle Biçer Mahallesi'ndeki TOBB İlköğretim Okulu'na gelen Demirtaş, okul bahçesinde bekleyen grubun alkışlarıyla karşılandı.

1018 nolu sandıkta oyunu kullanan Demirtaş, zarfı sandığa attığı sırada, "Tüm halkımız ve ülke için hayırlı olsun diyorum. Zor bir dönemde, önemli bir seçim yapıyoruz. Ben oyumu yıllardır bu çatışmalarda hayatlarını kaybeden evlatlarımızın anaları, babaları için, Türk ve Kürt anaları için kullanıyorum, barış için kullanıyorum" dedi.

Oy işleminin ardından okul çıkışında bekleyen gazetecilere de açıklama yapan Demirtaş, seçimlerde en önemli sorunun, seçim güvenliği olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"'Başbakan uzun zamandan beridir, seçim güvenliği ile ilgili yoğun tedbir alacağını belirtiyor zaten. İçişleri Bakanlığı bu konuda tedbir alacağını belirtiyor. Burası Hakkari. Başbakan yarın, burada halka baskı yapıldı, zorla oy kullanıldı demesin. Çünkü gezdiğim okulların bir çoğunda sandığın başında çok sayıda polis memuru duruyor. Sandık başkanının çağrısı olmamasına rağmen sandığın başında bekliyorlar. Polis içeride kamera ile çekim yapıyor. Gördüğünüz gibi bütün binalar kalaşnikoflu polisler tarafından korunuyor. Yani ortada halkın veya bir başkasının baskısı söz konusu değil. Buradaki baskı, sandık başında kalaşnikofla görev yapanların baskısıdır. Ben burada seçim kurulu başkanıyla görüşeceğim. Böyle bir ortamda halkı tedirgin etmeye gerek yok. Son derece sağduyulu insanlar. Bizim görevli arkadaşlarımız da bu konuda gerekeni yapıyorlar. En küçük bir sorun çıkmadan herkes özgür iradesi ile oy kullanabilsin diye biz de katkı sunmaya çalışıyoruz. Umut ediyorum ki en küçük bir sıkıntı yaşanmadan bugün, Hakkari'de ve bütün köylerinde, ilçelerinde seçim tamamlanacaktır. Seçim sonucu ne olursa olsun bütün ülkemiz için hayırlı olsun diyorum."

DSP Genel Başkanı Masum Türker, oyunu İstanbul'da kullandı.

Türkiye Emlak Bankası Ataşehir Lisesi'ndeki 2068 numaralı sandıkta oyunu kullanan Türker, çok zorlu bir seçim hazırlığı ve propaganda döneminden geçtiklerini belirtti. Türker, zaman zaman parlamentoda grubu bulunan parti liderlerinin, başbakanın, anamuhalefet partisi başkanının gergin ortam yaratmaya çalıştıklarını savundu.

Türker, "Onların amaçları kutuplaştırıp, oyları yalnız iki partide, üç partide toplamaktı. Her şeye rağmen bugüne geldik. Yarından sonra birlik beraberlik içinde Türkiye'nin yararı için, çıkarı için, vatandaşlarımızın çıkarı için ve ulusal duruşumuzdan ödün vermeden el ele verip, eleştireceğiz, üreteceğiz birlikte. İnşallah bu seçim, Türkiye'nin önünü açacak" diye konuştu.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel oyunu Ankara'da kullandı.

Demirel, saat 11.30'da Teğmen Kalmaz İlköğretim Okulu'nda gelerek oyunu kullandı. Demirel, oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçimlerin, millete ve memlekete, bütün insanlığa hayırlı olmasını diledi.

Bir gazetecinin, "Seçim meydanlarında isminiz çok geçti" diyerek değerlendirmesini sorması üzerine, Demirel, "Ben seçim meydanlarına çıkmadım ama çıkarıldım" dedi.

Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, oyunu Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Şahin Sevin İlköğretim Okulu'nda kullandı. Gölbaşı'daki Karşıyaka Mahallesi'nde ikamet eden Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, oy kullanmaya eşi Semra Sezer ile birlikte geldi. Şahin Sevin İlköğretim Okulu'ndaki 1140 nolu sandıkta oylarını kullanan Sezer çifti, daha sonra okuldan ayrıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, oyunu Çankaya İlköğretim Okulu'nda kullandı.

Oy kullanacağı okula eşi Nurdan Koşaner ile birlikte sivil plakalı araçla gelen Orgeneral Koşaner, basın mensuplarının yoğun ilgisi arasında 1124 nolu sandığın olduğu sınıfa gitti.

Sandık görevlileri ile tek tek tokalaşan Orgeneral Koşaner ile eşi Nurdan Koşaner, nüfus cüzdanlarını görevlilere verdi. Daha sonra oylarını kullanan Orgeneral Koşaner ve eşi, okuldan ayrıldı. Orgeneral Koşaner okuldan ayrılırken bazı vatandaşlar, alkışlayarak sevgi gösterisinde bulundu.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, oyunu İzmir'in Urla ilçesinde kullandı.

Sabah saatlerinde eşi Özenç Özkök ile Urla EGİAD İlköğretim Okulu'na gelen Özkök, 1102 numaralı sandığa oyunu attı. Oyunu kullanmasının ardından sandık görevlileriyle bir süre sohbet eden Özkök, seçim ile ilgili "hayırlısı olsun" dileğinde bulundu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, oyunu Ankara'da kullandı.

Kamalak, eşi Zübeyde Kamalak ile birlikte saat 11.10'da oy kullanacağı Turhan Dökmeci İlköğretim Okulu'na geldi. Kamalak ve eşi, 4011 nolu sandıkta oyunu kullandı.

Kamalak, çıkışta yaptığı değerlendirmede, siyasilerin söz söyleme hakkının bittiğini, bundan sonra vatandaşın söz hakkına sahip olduğunu ifade etti. Kamalak, seçmenin iradesine saygılı olduklarını belirterek, seçimin ülkeye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diledi.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, oyunu İstanbul Fatih'te kullandı. Kurtulmuş, eşi Sevgi, kızı Ayşe ve oğlu İsmail Kurtulmuş ile saat 11.00'de oy kullanacağı 29 Mayıs İlköğretim Okuluna geldi. Kurtulmuş, eşi ve çocuklarının oy kullanmasının ardından, 1358 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Numan Kurtulmuş, burada yaptığı açıklamada, kendileri açısından çok hareketli, çok yoğun bir seçim dönemi geçirdiklerini belirterek, "Bugün artık söz milletindir, karar milletindir. Milletimizin vereceği karara hepimiz saygı göstereceğiz. Ümit ediyorum ki Türkiye bu seçimlerle birlikte ileri demokrasi yolunda bir adım daha atacaktır. Çıkan sonuçların şimdiden hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. İnşallah Türkiye'nin geleceğine çok daha güçlü bir şekilde hazırlanması için bu seçim sonuçları vesile olur" dedi.