Milliyetçi Hareket Partisi, kıl payı kaybedilen illeri mercek altına aldı. 7 Haziran'da çok az farkla vekil kaybettiği illerde titiz bir çalışma yaptı. 


Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hedefi, söz konusu kentlerin de kazanılmasıyla 7 Haziran'a göre en az 10 milletvekili daha almak. Bunun için bazı illerin aday listeleri baştan aşağı yenilendi.
MHP, 7 Haziran Seçimlerinde birçok ilde milletvekilini kıl payı kaybetti. Bu illerin başında Amasya, Çankırı, Çorum, Malatya, Kocaeli, Ordu, Aydın, Erzurum ve Iğdır geliyor. Bazı illerde bin oy farkla milletvekili çıkaramayan ya da ikinci milletvekilini az farkla kaybeden MHP, 1 Kasım'da bu illere yüklenecek. Muhalefet partileri arası oy geçişkenliği olacağını da hesaplayan parti, en az 10 milletvekili artırma hesabı yapıyor. Aday listeleri de buna göre yapıldı. Az bir farkla milletvekili çıkarılamayan bazı illerde liste yenilenirken bir milletvekili çıkarılıp ikincinin küçük oylarla kaybedildiği illerde de genellikle ikinci sıra adaylar değişti.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 7 Haziran seçimlerine ilişkin kesin sonuçlarına göre MHP Amasya'da 48 bin 485 oy almasına rağmen milletvekili çıkaramadı. AKP ise 98 bin 331 oy ile iki vekil çıkardı. Yurtdışı oylar sayılmadan vekil çıkarabilen MHP, bu oyların sayılmasının ardından 680 oy ile milletvekilliğini kaybetti. Çorum'da AKP 184 bin 99 oy ile 3 milletvekili çıkarırken MHP 59 bin 817 oy ile milletvekili çıkaramadı. 1.549 oy ile milletvekili kaybetti. Çankırı'da 31 bin 196 oy alan MHP vekil çıkaramazken AKP 65 bin 560 oy ile iki vekil çıkardı. AKP'den kayacak 2 bin oy, MHP'ye vekil getirebilecek.
Malatya, MHP'nin çok az bir farkla milletvekili kaybettiği bir başka il. Bu ilde 262 bin oy alan AKP 5 milletvekili çıkarırken 51 bin 30 oy alan MHP, vekil çıkaramadı. Bu durumda AKP'nin 52 bin 521 oy ortalamasıyla vekil çıkardığı dikkate alındığında MHP'nin 1500 oya ihtiyacı var. Kocaeli'nde bir milletvekili çıkaran MHP, ikinci vekili kıl payı kaçırdı. AKP 499 bin oy ile 6 vekil çıkarırken 163 bin 742 oy alan MHP bir vekil ile yetinmek zorunda kaldı. HDP'de yurtdışından gelen oyların eklenmesiyle son anda 82 bin 493 oy ile vekil çıkardı. Bu tabloya göre AKP 83 bin 317 oy ortalamasıyla, HDP 82 bin 493 oy ile vekil çıkarırken MHP 81 bin 871 oy ortalamasıyla ikinci vekili kaçırdı. Bu ilde MHP'ye kayacak bin oy ikinci vekil anlamına geliyor. MHP, Erzurum'da 214 bin 522 oy ile 4 milletvekili çıkardı. MHP ise 95 bin 594 oy almasına karşın tek vekille yetindi. Yaklaşık 3 bin oy kayması durumunda MHP, bu ilde ikinci vekili çıkarabilecek.
AYDIN'DA LİSTE TAMAMEN DEĞİŞTİ
MHP, Ordu'da ise milletvekili CHP'ye kaptırdı. Bu parti 120 bin oy ile iki vekil çıkarırken MHP 54 bin 821 oy ile milletvekili çıkaramadı. MHP Aydın'da da ikinci vekili az oy farkıyla CHP'ye kaptırdı. Bu ilde MHP 120 bin oy almasına rağmen bir vekil çıkarırken CHP 270 bin oy ile 4 vekil çıkardı. Bu tablo, aday listelerine yansıdı. MHP lideri Devlet Bahçeli, Aydın milletvekili Ali Uzunırmak'ı liste dışı bıraktı. İlk üç sıradaki isimlerin hiçbirini tekrar aday göstermedi. 7 Haziran'da dördüncü sırada olan Deniz Depboylu birinci sıraya konuldu. Liste tamamen değişti. MHP, Bilecik'te de milletvekilini 5 bin oy ile CHP'ye kaptırdı. Bir önceki dönemde MHP'nin bu ilde milletvekili bulunuyordu. 7 Haziran'da kaybeden MHP, listeyi değiştirdi. Eski Bakan Bahattin Şeker'i listeye koymadı.
IĞDIR'DA BİR VEKİLİ HDP'YE KAPTIRDI
Iğdır'da ise MHP, az bir farkla milletvekilini HDP'ye kaptırdı. Bu parti 54 bin 289 oy ile iki vekil çıkarırken MHP 25 bin 903 oy almasına rağmen vekil çıkaramadı. MHP'nin bu ilde alacağı yaklaşık 1.200 ilave oy, milletvekili anlamına geliyor. Bu ilde AKP'nin de CHP'nin de oyları son derece düşük. Milletvekili çıkarma şansı yok. Seçmenin HDP karşısında MHP'ye destek verme ihtimali oldukça yüksek.


ZAMAN