AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik, demokratikleşme paketinde yer alan maddelere ilişkin muhalefetten gelecek makul ve meşru taleplere açık olduklarını söyledi.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinde yer alan seçim sistemine ilişkin 3 alternatif öneriye ilişkin muhalefet partilerinin eleştirilerine cevap veren Çelik, seçim barajına yönelik AK Parti'nin her 3 alternatife de "evet" diyebileceğini söyledi.


Sadece 'siyaset yapacağım' kaygısıyla hareket etmeyelim 


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklanan önerilerin bazıları için "Bizim önerilerimiz arasında vardı" şeklinde sözler söylediğini belirten Çelik, "E iyi ya desteklesene. 'Hayır desteklemeyiz'. Madem sizin önerileriniz arasında vardı, madem  AK Parti'de bunu öneriyor, o zaman bu bir ortak payda demektir. Buyrun birlikte destek olalım. Sadece oy kaygısıyla, sadece 'siyaset yapacağım' kaygısıyla hareket etmeyelim sorumluluk bunu gerektirir" diye konuştu.


Parti olarak TBMM'deki müzakereler esnasında gelecek makul taleplere açık olduklarını ifade eden Çelik, "Sadece oy kaygısıyla, siyaset yapacağım kaygısıyla hareket etmeyelim. Muhalefetten gelecek makul, meşru taleplere açığız, ama öyle davul tozu, minare gölgesi, Hazreti İsa'nın nefesi türünden gelirse, kusura bakmayın, bu karşılık bulmaz. Biz uçuk şeylere, aşırılıklara kapalıyız. Türkiye şartlarını gözetmeyecek olan ve hakikaten bizim 76 milyonun birliğini, bütünlüğünü, kardeşliğini esas almayan tekliflere kapalıyız" dedi.


Demokratikleşme paketiyle önerilen siyasi partilerde eş başkanlık sisteminin, AK Parti için getirildiği eleştirilerini haksız bulduğunu ifade eden Çelik, "Bizim böyle bir derdimiz yok. Bize eş başkanlık lazım da değil. Baktık ki muhalefet liderleri partilerini yönetemiyorlar, onlara bir imkan hazırlayalım dedik. Yanlarına bir adam getirsinler, Yedek, medek bir şey yapsınlar. Sayın Sarıgül bekliyor şimdi Kılıçdaroğlu ne zaman çağıracak? 'Gel ben bu işi yapamıyorum, bu işi beraber idare edelim' demesini bekliyor. Ama AK Parti'nin böyle bir niyeti de yok böyle bir planlaması da yok" dedi. 


MHP iktidar partisine hakaret ederek sözünü geçiremez


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başbakan Erdoğan'a, hükümete ve AK Parti'ye hakaret ettiğini söyleyen Çelik, "Ben o lafları burada tekrarlamayacağım. Ama bize ettikleri haksızlıkları, hakaretleri, müftanları kendilerine aynen iade ediyoruz. Şunu da bilmelidir MHP, iktidara küfrederek, Başbakana, hükümete küfrederek, Meclis'teki çoğunluğu oluşturan iktidar partisine hakaret ederek, küfrederek, tezyif ederek, tahkir ederek kendi sözünü geçiremez. Diyalog bu değil, ortak paydalarda buluşmak bu değil" ifadelerini kullandı. 



(AA)