Başbakanlık 2008 Faaliyet Raporu'nda yer alan rakamlarda, Özel Kalem Müdürlüğü'nün örtülü ödenekle birlikte toplam 316 milyon 900 bin lira harcama yaptığı belirtildi. Raporda bu harcamanın devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri için kullanıldığı ve harcamanın 290 milyon 900 bin lirasının örtülü ödenek çerçevesinde yapıldığı da vurgulandı.

Raporda, örtülü ödenek harcamalarına ilişkin şu açıklamalara yer verildi:

- Örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan ödenektir. Örtülü ödenek, bu amaçlar dışında ve Başbaka'nın ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ihtiyaçlarında kullanılamaz...

- Örtülü ödenek kullanımında Özel Kalem Müdürlüğü'nün takdir ve tasarrufu bulunamaz.

MÜŞAVİRLERE 6.3 MİLYON TL

Rapora göre Başbakanlık'taki diğer bir dizi harcama şöyle gerçekleşti:

- Bütçe ödeneği 1.6 milyar TL olan Başbakanlık, 200 milyon TL artışla 1.8 milyar TL harcama gerçekleştirdi.

- Başbakan müşavirleri 1.9 milyon TL harcarken, Başbakanlık müşavirlerinin harcama rakamı 4.4 milyon TL olarak gerçekleşti.

- Türkiye'nin barışı destekleme ve koruma harekatlarına katılımı kapsamındaki giderlere karşılık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü bütçesine 150 milyon TL konuldu. Bu ödenek 'İlgili kuruluşlara aktarma yoluyla transfer edildiği' gerekçesiyle harcama olarak kayıtlara geçirilmiyor.

- Türkiye Acil Durum Genel Müdürlüğü'ne bütçeden 21.4 milyon TL ayrılırken, herhangi bir olağanüstü olayın yaşanmadığı gerekçesiyle bu paranın sadece 1.8 milyon TL harcandı.