YSK, milletvekili genel seçiminde bağımsız adayların adlarının da yazılacak olması nedeniyle oy pusulalarının alta doğru genişletilmesine karar verdi.

Alınan bilgiye göre YSK, 22 Temmuz milletvekili genel seçiminde bağımsız adayların adlarının da yazılacak olması nedeniyle bazı seçim bölgelerinde oy pusulasının boyutlarının yaratacağı sorunu hem teknik hem de yasal gereklilikler bazında ele aldı. Yapılan değerlendirmelerin ardından, oy pusulasının, alta doğru genişletilmesine karar verildi.

Oy pusulalarının üst bölümünde siyasi partilere, alt bölümünde bağımsız adayların isimlerine yer verilecek. Bağımsız adayların sayısının tek sıraya sığmaması halinde pusula, alta doğru bir sıra daha genişletilecek.Pusulada her siyasi parti ve bağımsız aday için 4 santimetre genişliğinde alan ayrılacak. Bağımsız adayların adları oy pusulalarında yer alacağından her seçim bölgesi için ayrı oy pusulası hazırlanacak.

Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 26. maddesine göre, çekilen kura sırasına göre, en başta ve ortada partinin özel işaretinin altında kısaltılmış adı, onun altında da tam yazı halinde adı, onun altında koyu renkli harflerle parti genel başkanının adı ve soyadı, belirli bir aralık veya çizgiden sonra çapı iki santimetre olan bir boş daire basılacak ve bütün bunların altı çizilecek. Siyasi parti sütunları arasında yarım santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılacak.

14 siyasi partinin seçime gireceği dikkate alındığında birleşik oy pusulasının uzunluğu kenar boşlukları hariç, 64 santimetre olacak.Birleşik oy pusulalarının basımı, bu yıl özel sektöre ihale edilerek yapılacak. Pusulalar, seçime girecek siyasi partiler ve bağımsız adaylar kesinleştikten sonra 19 Haziranda basılmaya başlanacak. YSK bu seçim için 61 milyonun üzerinde oy pusulası bastıracak.