TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, ''Türk milletinin her zaman Anayasa değişikliklerini kabul etme hakkı vardır, TBMM'nin de yasama organı olarak, Anayasa değişiklikleriyle ilgili üzerine düşen görevleri yerine getirme sorumluluğu vardır'' dedi.

Pakdil, ziyaret ettiği AK Parti Konya İl Başkanlığında, İl Başkanı Ahmet Sorgun ile düzenlediği basın toplantısında, tüm siyasi partilerin halk oylamasıyla ilgili görüş ve düşüncelerini halkla paylaşmak için bütün yurt sathına dağıldığını belirtti.

Bugün itibariyle referanduma 10 gün kaldığını, 12 Eylül'de halk oylaması yapılarak bu paket için nihai kararın ortaya çıkacağını belirten Pakdil, ''Türkiye'de yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğu konusunda 30 yıldır vurgular yapılır. Bu konuda ara ara Anayasa değişikliği taslakları hazırlandı, bunlar zaman zaman kamuoyunda tartışıldı. Buradan çıkan netice şudur ki toplumun geneli tarafından kabul edilen bir Anayasa değişikliği şartı vardır. Bütün toplum Anayasa değişikliğini kabul etmek istiyor. Ancak Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, hem sivil toplum kuruluşları, hem de siyasi partilerimizin değişik görüş ve düşünceleri vardır'' diye konuştu.

Dünyanın bütün ülkelerinde halk oylamasına başvurulduğunu ifade eden Pakdil, şunları kaydetti:

''Bizde sınırlı sayıda halk oylaması yapılmıştır, bugün de böyle bir fırsat ortaya çıkmıştır. 1960'lı ve 1980'li yıllarda ihtilallerin neticesinde ortaya çıkmış Anayasa metinleri vardır. Burada ihtilal yapan kadroların ortaya koyduğu Anayasalar, kendisine özgü şartlar içinde oylanmıştır. 'Darbecilerin Anayasa yapma mantığına (evet) onlar yapabilir, ancak milletin seçmiş olduğu milletvekilleri, TBMM böyle bir şey yapamaz, milletimiz de böyle bir şeyi onaylayamaz' anlayışındaki bir görüşü kabul etmemiz mümkün değildir. Türk milletinin her zaman Anayasa değişikliklerini kabul etme hakkı vardır, TBMM'nin de Yasama organı olarak, Anayasa değişiklikleriyle ilgili üzerine düşen görevleri yerine getirme sorumluluğu vardır. Burada her alanda, kadınlarımız, şehitlerimiz, gazilerimiz, engelli vatandaşlarımız, toplum sözleşmeyle ilgili yapılan çok ciddi düzenlemeler vardır.''

-''TÜRKİYE'NİN HAYRINA OLACAK''-

Pakdil, bu gidişin Türkiye'de hukukun üstünlüğünün kabulü anlamına geldiğini, kimseyle bir rövanşın söz konusu olmadığını ifade ederek, ''12 Eylül döneminde çekilen çok büyük ıstıraplar vardır, bunları unutmak mümkün değildir. Bunlar (Anayasa değişikliği), bir daha Türkiye'de darbe fikrinin bundan sonra hiç kimsenin kafasında olmaması gerektiği, hukukun her tarafta geçerli olduğu anlayışını beraberinde getirecektir. Ayrıca, değişiklik teklifi çok küçük gruplar dışında Türkiye'nin her tarafından kabul görmüştür, yapılan değişikliklerin Türkiye'nin hayrına olacağını, ülkenin istikrarını güçlendireceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Pakdil, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti. Vali Doğan'dan Konya ile ilgili bilgi alan Pakdil, Konya'nın çok önemli bir il olduğunu, pek çok medeniyetlere beşiklik yaptığını, tarihimizde de önemli bir yeri olduğunu belirtti.

''Konya kutlu bir şehir'' diyen Pakdil, Konya'nın, hem maddi hem manevi alanlarda önemli olduğunu, Mevlana başta olmak üzere bu kente defnedilmiş çok sayıda önemli zatın bulunduğunu söyledi.

Konya'nın ''tarım ambarı'' olduğunu belirten Pakdil, önümüzdeki yıllarda Konya'nın ihracat patlaması yapabileceğinin, ekonomik atakta bulunacağının tahmin edildiğini kaydetti.