2. Göksun Elma Festivalinde konuşan TPG Başkanı Pakdil: "Mahallinde yetişen ve tüketilen ürünleri bir dünya markası haline getirmeliyiz" dedi..



KAHRAMANMARAŞ (AA) - AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Başkanı Nevzat Pakdil, "Eskiden, 'Su akar Türk bakar' derlerdi. Ama şimdi Allah'ın verdiği bu nimetten gerçek anlamda faydalanıyor, nimete dönüştürüyoruz" dedi.


Pakdil, Göksun Kaymakamlığı tarafından düzenlenen elma festivalinde yaptığı konuşada, Türk toplumunun geçmişte birçok konudan şikayetçi olduğunu söyledi.


Son 10 yılda yapılan çalışmalarla toplumun hakikatin sırrını keşfederek netice almaya başlandığını vurgulayan Pakdil, şunları kaydetti:


"Eskiden, 'Su akar Türk bakar' derlerdi. Su akıyor ama milletimiz bakmıyor artık. Akan suların üzerine biz HES'ler, barajlar ve sulama kanalları yapıyoruz. Hem elektriğinden hem de sulamasından faydalanıyoruz. Allah'ın verdiği bu nimetten gerçek anlamda faydalanıyor, nimete dönüştürüyoruz.


Dünya markası haline getirmeliyiz


Sadece mahallinde yetişen ve tüketilen ürünlerin dışında o ürünleri bir dünya markası haline getirmeliyiz. Dünya o ürünlere ihtiyaç hissetmeli, o ürünleri arzu etmeli, bizler de o ürünleri o ülkelere ihraç etmeliyiz. Gerekirse o ülkelere gidip, o ürünleri biz yapmalıyız."


Kahramanmaraş'ta bir firmanın 30 yıl önce küçük atölyelerde başlayan dondurma serüvenin artık dünya markasına dönüştüğünü belirten Pakdil, "Artık arkadaşlarımız beyinlerini ve emeklerini ortaya koyup, her türlü imkandan istifade ederek bugün dünya markası haline geldi. İlimiz adına kendilerini alkışlıyorum. Aynı şey Göksun için de geçerli olabilir. Bugün burada 1,5 milyon elma ağacı varsa ve 2023 yılında bu rakamın 2 milyona çıkartılması hedefleniyorsa, burada bir potansiyel var demektir. Bunu iyi değerlendirmek için hep beraber kafa yormalıyız" diye konuştu.


Dünyada 4. sıradayız


Kahramanmaraş-Kayseri karayolundaki duble yol ve tünel çalışmalarına da değinen Pakdil, yolların bitmesi halinde Göksun'un farklı konuma geleceğini kaydetti.


Kaymakam Ali Hamza Pehlivan da elini topraktan, gözünü budaktan ayırmayan çiftçilerin sayesinde bu festivali gerçekleştirdiklerini söyledi.


Göksun'da yetiştirilen elmayı "elmas" olarak nitelendiren Pehlivan, "Göksun'da yetişe elma, dayanıklılığı, rengi, kalitesi ve tadıyla beynelminel özellik taşımaktadır. Dünya genelinde 65 milyon ton elma üretimi söz konusu. Ülkemiz ise 3 milyon tonla 4. sırada yer almakta. İlçemiz, yıllık 35-40 bin ton üretimle Türkiye ortalamasında önemli yere sahip" dedi.


Elma ikram edildi


Festival kapsamında protokol üyeleri ve vatandaşlar, Göksun Belediyesi önünden Belediye İş Merkezi'ne kortej yürüyüşü yaptı. Kortejdekiler, Kahramanmaraş-Kayseri kavşağında durdurulan araçlardakilere elma ikram edildi.


Festivalde, "en iyi kırmızı ve sarı elma", "en iyi bahçe" ve "en iyi elmalı pasta" yarışmalarında dereceye girenlere ödül verildi.