İktidarda belli bir süreyi aştıktan sonra ‘enaniyet-benlik’ duygusuna kapılmaları nedeni ile ‘basın’la kavga eden politikacıların kendi medyasını oluşturma sevdaları bugüne kadar genellikle ‘hüsran’la biterken, doğruları yazan ‘tarafsız, bağımsız ve objektif’ basınla ilişkileri her geçen gün kötüye gitmekte olan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da Belediye Yayın organını yeniden çıkarmaya başlayarak adeta gazeteciliğe soyundu.

Son yerel seçimde partisi AK Parti’den fazla oy alması sonucu halkın deyimi ile ‘Küçük dağları ben yarattım. Keramet bende’ havasına girdiği gözlenen Başkan Poyraz’ın yapılacak olan ilk genel seçimde milletvekili adayı olması bekleniyor.

Bu nedenle yoğun bir şekilde halk gezileri yapan Mustafa Poyraz, tanıtım çalışmaları kapsamında Kahramanmaraş Belediyesi Yayın Organı çıkarmaya başladı.

Belediye bütçesi ile tabldot boy olarak bastırılan 8 sayfalık BÜLTEN’de belediye icraatları ile Başkan Poyraz’ın fotoğrafları yer alıyor. 5 bin adet bastırılan bülten, belediye görevlileri tarafından ‘ücretsiz’ olarak dağıtılırken, bültenin yanında yine belediye bütçesi ile yaptırılan imsakiye de bulunuyor.

Kahramanmaraş’ta doğruları yazan ‘tarafsız, bağımsız ve objektif’ basınla ilişkileri her geçen gün gerilmekte olan Başkan Mustafa Poyraz’ın bu şekilde kendi reklâmını kendinin yapmaya çalışması ise tepkilere yol açıyor.

Maddi yönden bir hayli bunalımda olduğu artık herkes tarafından bilinen Belediye’nin mali kaynaklarının bu şekilde harcanmasının doğru olmadığını ileri süren mantıklı, sağduyulu ve kamu kaynaklarına duyarlı çevreler, düşünce ve tepkilerini şöyle dile getirdiler:

“Kahramanmaraş’ta bugün 12 tane günlük yerel gazete, 15 tane ulusal basın mensubu, bir o kadar radyo ve internet televizyonu ile siteler ve TV var. Üstüne üstlük kent merkezindeki billboardları da ücretsiz bir şekilde kullanma imkânına sahip. Kitle iletişim araçlarının bu kadar yaygın olduğu bir kentte, Belediye’nin Bülten çıkartarak kendi reklâmını kendisinin yapmaya çalışmasını bir türlü anlayamadık ve doğru da bulmuyoruz. Kaldı ki yapılan icraatları halk çok iyi görüyor ve değerlendirmesini yapıyor. Böyle bir bültene gerek olmadığını düşünüyoruz. Bırak senin reklamını başkaları yapsın ama sen yapma...”

SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ YOK, BASKI YERİ DE BELİRTİLMEMİŞ!

Öte yandan; söz konusu bültenin künyesinde; Belediye adına Sahibi Mustafa Poyraz, Genel Yayın Koordinatörü Cevdet Kabakçı (Başkan Yardımcısı) ve Genel Yayın Yönetmeni olarak ta Mustafa Semerci (Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdür V.) görülüyor.

Ancak basın ve matbuat mevzuatına göre böyle bir bültenin sorumlu yazı işleri müdürünün olması ve baskı yerinin de mutlaka belirtilmesi gerekiyor. Baskı yerinin belirtilmemiş olması nedeni ile yine ilgili kanun ve mevzuatlara göre söz konusu bülten hakkında yetkili makamlarca yasal işlem yapılması gerekiyor.

MADDİ YOKSUNLUK İÇERİSİNDE

Bülten çıkartarak kendi reklâmını yapmaya başlayan Kahramanmaraş Belediyesi, son iki aydır işçilerin ikramiyelerini ödeyemiyor. Bu arada belediyenin hizmet alımı yaptığı şirketlerdeki çalışanlar da maaşlarını gecikmeli olarak alıyor ve birçoğunun içeride maaş alacaklarının bulunduğu öne sürülüyor.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise Vakıfbank’tan kendisine hediye edilecek olan 350 bin liralık son model Mercedes marka makam otomobilini dört gözle ve heyecanla bekliyor.

DAĞITIMDA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Öte yandan; Adana'da basıldığı öğrenilen Kahramanmaraş Belediyesi Bülten'ini dağıtan görevliler ise özellikle apartman ve site girişlerindeki müsait yerlere 'vatandaş buradan alsın, ben de kısa sürede dağıtımı bitireyim' uyanıklığı ile çok sayıda bülten ile imsakiyeyi bırakırken, bunların çoğunluğu ise vatandaşa ulaşmadan heba oluyor ve doğruca çöpe gidiyor. Bu durum ise kaynak israfının açık bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.


İŞTE BASIN KANUNU’NDAKİ İLGİLİ BÖLÜMLER

BASIN KANUNU

Kanun No: 5187

Kabul Tarihi: 9.6.2004
(Yayımlandığı Resmi Gazete: 24 Haziran 2004 - Sayı:25504)

Amaç ve kapsam

MADDE 1. —
Bu Kanunun amacı, basın özgürlüğünü ve bu özgürlüğün kullanımını düzenlemektir.

Bu Kanun basılmış eserlerin basımı ve yayımını kapsar.

Tanımlar

MADDE 2. —
Bu Kanunun uygulanmasında;

a) Basılmış eser: Yayımlanmak üzere her türlü basım araçları ile basılan veya diğer araçlarla çoğaltılan yazı, resim ve benzeri eserler ile haber ajansı yayınlarını,

b) Yayım: Basılmış eserin herhangi bir şekilde kamuya sunulmasını,

c) Süreli yayın: Belli aralıklarla yayımlanan gazete, dergi gibi basılmış eserler ile haber ajansları yayınlarını,

d) Yaygın süreli yayın: Tek bir basın-yayın kuruluşu tarafından aynı isimle basılan ve her coğrafi bölgede en az bir ilde olmak üzere, ülkenin en az yüzde yetmişinde yayımlanan süreli yayın ile haber ajanslarının yayınlarını,

e) Bölgesel süreli yayın: Tek bir basın-yayın kuruluşu tarafından basılan ve en az üç komşu ilde veya en az bir coğrafi bölgede yayımlanan süreli yayını,

f) Yerel süreli yayın: Tek bir yerleşim biriminde yayımlanan süreli yayınlar ile haftada bir veya daha uzun aralıklarla yayımlanan yaygın ve bölgesel yayınları,

g) Yayın türü: Süreli yayınların yaygın, bölgesel ve yerel yayın türlerinden hangisinin kapsamında olduğunu,

h) Süresiz yayın: Belli aralıklarla yayımlanmayan kitap, armağan gibi basılmış eserleri,

ı) Eser sahibi: Süreli veya süresiz yayının içeriğini oluşturan yazıyı veya haberi yazanı, çevireni veya resmi ya da karikatürü yapanı,

j) Yayımcı: Bir eseri basılmış eser durumuna getirip yayımlayan gerçek veya tüzel kişiyi,

k) Basımcı: Bir eseri basım araçları ile basan veya diğer araçlarla çoğaltan gerçek veya tüzel kişiyi,

l) Tüzel kişi temsilcisi: Yayın sahibi veya yayımcının tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin yetkili organı tarafından, yöneticiler arasından belirlenen gerçek kişiyi veya kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenen gerçek kişiyi,
İfade eder.

..................
Zorunlu bilgiler

MADDE 4. — Her basılmış eserde, basıldığı yer ve tarih, basımcının ve varsa yayımcının adları, varsa ticarî unvanları ve işyeri adresleri gösterilir.
İlân, tarife, sirküler ve benzerleri hakkında bu hüküm uygulanmaz.

Haber ajansı yayınları hariç her türlü süreli yayında, ayrıca yönetim yeri, sahibinin, varsa temsilcisinin, sorumlu müdürün adları ve yayının türü gösterilir.

Sorumlu müdür

MADDE 5. —
Her süreli yayının bir sorumlu müdürü bulunur. Sorumlu müdür, birden fazla ise her birinin sorumlu olduğu bölüm belirtilir.

Sorumlu müdür olabilmek için;

a) Onsekiz yaşını bitirmiş olmak,

b) Türkiye'de yerleşim yeri sahibi olmak ve devamlı oturmak,

c) En az ortaöğretim veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olmak,

d) Kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

e) Yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olmamak,

f) T.C. vatandaşı olmayanlar için karşılıklılık koşulu aramak,
Gerekir.

Sorumlu müdürün Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olması halinde sorumlu müdürlüğü üstlenmek üzere müdür yardımcısı tayin edilir. Sorumlu müdür için bu Kanunda yer alan hükümler, sorumluluğu üstlenen yardımcı için de geçerlidir.

...........................

Beyanname verilmesi

MADDE 7. —
Süreli yayınların çıkarılması için, kaydedilmek üzere yönetim yerinin bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcılığına bir beyanname verilmesi yeterlidir. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen kayıtlar alenidir.

Kayıt için verilen ve yayın sahibi, sahibin küçük veya tüzel kişi olması halinde temsilcisi ile sorumlu müdür tarafından imzalanan beyannamede yayının adı ve mahiyeti, hangi aralıklarla yayımlanacağı, yönetim yeri, sahibinin, varsa temsilcisinin, sorumlu müdürün ad ve adresleri ile yayının türü gösterilir.

Beyannameye, 5 inci ve 6 ncı maddelerde yazılı şartların varlığını gösteren belgeler ile yayın sahibi tüzel kişi ise tüzüğünün veya ana sözleşmesinin veya vakıf senedinin bir sureti eklenir.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından beyanname ve eklerinin teslim edildiğini gösteren bir alındı belgesi verilir.

Beyannamenin incelenmesi

MADDE 8. —
Beyannamenin ve eklerinin gerekli veya gerçek bilgileri içermemesi veya yayın sahibinin veya temsilcisinin veya sorumlu müdürün 5 inci ve 6 ncı maddelerde yazılı şartlara sahip olmaması halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı beyannamenin verilmesinden itibaren iki hafta içinde eksikliğin giderilmesini veya gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmesini yayın sahibinden ister. Bu istemin tebliği tarihinden itibaren iki hafta içerisinde yerine getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı yayımın durdurulmasını asliye ceza mahkemesinden talep eder. Mahkeme en geç iki hafta içinde karar verir. Bu karara karşı acele itiraz yoluna başvurulabilir.

Beyanname içeriğinde meydana gelen her değişiklik, iki hafta içinde, gerekli belgelerle birlikte yeni bir beyanname ile aynı makama bildirilir.

Birinci fıkra hükmü, değişikliğe ilişkin beyannameler hakkında da uygulanır.

Sorumlu müdürün bu görevden ayrılması halinde, yenisi tayin edilinceye kadar sorumluluk yayın sahibine veya temsilcisine aittir.

.......................

Teslim yükümlülüğü

MADDE 10. —
Basımcı, bastığı her türlü yayının imzalı iki nüshasını, dağıtım veya yayımın yapıldığı gün, mahallin Cumhuriyet Başsavcılığına teslim etmekle yükümlüdür.

Bu yükümlülük, basılmış eserin içerik ve biçim yönünden herhangi bir değişikliği içeren daha sonraki basımları ile tıpkı basımları için de geçerlidir.

Basımcıya bu yükümlülüğünü yerine getirdiğine dair bir alındı belgesi verilir.

Cezai sorumluluk

MADDE 11. —
Basılmış eserler yoluyla işlenen suç yayım anında oluşur.

Süreli yayınlar ve süresiz yayınlar yoluyla işlenen suçlardan eser sahibi sorumludur.

Süreli yayınlarda eser sahibinin belli olmaması veya yayım sırasında ceza ehliyetine sahip bulunmaması ya da yurt dışında bulunması nedeniyle Türkiye'de yargılanamaması veya verilecek cezanın eser sahibinin diğer bir suçtan dolayı kesin hükümle mahkûm olduğu cezaya etki etmemesi hallerinde, sorumlu müdür ve yayın yönetmeni, genel yayın yönetmeni, editör, basın danışmanı gibi sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili sorumlu olur. Ancak bu eserin sorumlu müdürün ve sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkilinin karşı çıkmasına rağmen yayımlanması halinde, bundan doğan sorumluluk yayımlatana aittir.

Süresiz yayınlarda eser sahibinin belli olmaması veya yayım sırasında ceza ehliyetine sahip bulunmaması ya da yurt dışında olması nedeniyle Türkiye'de yargılanamaması veya verilecek cezanın eser sahibinin diğer bir suçtan dolayı kesin hükümle mahkûm olduğu cezaya etki etmemesi hallerinde yayımcı; yayımcının belli olmaması veya basım sırasında ceza ehliyetine sahip bulunmaması ya da yurt dışında olması nedeniyle Türkiye'de yargılanamaması hallerinde ise basımcı sorumlu olur.

Yukarıdaki hükümler, süreli yayınlar ve süresiz yayınlar için bu Kanunda aranan şartlara uyulmaksızın yapılan yayınlar hakkında da uygulanır.

…………………..

Zorunlu bilgileri göstermeme

MADDE 15. —
4’üncü maddeye göre basılmış eserlerde gösterilmesi öngörülen hususların gösterilmemesi veya gerçeğe aykırı olarak gösterilmesi halinde, süreli yayınlarda sorumlu müdür ve sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili, süresiz yayınlarda yayımcı ve adını ve adresini göstermeyen veya yanlış gösteren basımcı beşyüzmilyon liradan yirmimilyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Bu ceza, bölgesel süreli yayınlarda ikimilyar liradan, yaygın süreli yayınlarda beşmilyar liradan az olamaz."