Yüksek Seçim Kurulu Resmi Gazete'de yayımlanan anayasa değişikliğine ilişkin kanunun halkoyuna sunulması süreciyle ilgili toplandı ve kararını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandum tarihinde son sözü söyledi. YSK, 12 Eylül Anayasası değişikliklerinin referanduma sunulması için 12 Eylül 2010 pazar gününe randevu verdi.

AKP'li Hüseyin Çelik, YSK kararının nihai bir karar olduğunu belirterek, "Zorlamayla alınmış siyasi bir karar ancak biz 60 güne de hazırız, 120 güne de hazırız" dedi.

YSK Başkanvekili Kırdar Özsoylu, bugünkü toplantının ardından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Özsoylu, bu kanun ile 3376 Sayılı Kanun'da değişiklik yapılarak halk oylamasının kanunun yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılacağının öngörüldüğünü ifade etti.

Halk oylamasına ilişkin kanun hükümlerini anımsatan Özsoylu, Anayasa ve söz konusu kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğine Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkındaki Kanun'un Anayasa'nın 67. Maddesi'nin son fıkrasında ifade edilen seçim kanunları kapsamında olduğunu, bu fıkra uyarınca da seçim kanunlarındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını söyledi.

Özsoylu, ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Deşiklik Yapılması Hakkında 5982 Sayılı Kanun'un, Anayasa'nın 175 ve 3376 Sayılı Kanun'un 2. maddesi hükümleri gereği halk oylamasında uygulanacak sürenin, değişiklikten önceki hüküm itibarıyla, bu metnin uygulanması gerektiğinden, bunun 120 gün olarak tespitine ve referandumun 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılmasına YSK tarafından oybirliğiyle karar verilmiştir'' dedi.

Özsoylu, komisyonun çalışmalarının ve seçim takviminin ilerleyen günlerde duyurulacağını söyledi.

AKP 18 TEMMUZ DEMİŞTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "110 milletvekili imzası bulurlarsa Anayasa Mahkemesi'ne giderler. YSK hukuki bir karar verecekse 60 gün, siyasi bir karar verecekse 120 gün diyecektir. Referandumun seçim yasası olduğunu düşünmüyoruz, bize göre referandum süresi 60 gündür. 18 Temmuz 2010 referandumun yapılacağı gündür. CHP içtüzüğü bilmiyormuş gibi davranıyor" dedi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "Referandum Temmuz'un 18'inde yapılacak. CHP siyasi bir parti olmaktan çıktı. Bir bürokratik kurum haline gelmiştir." şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de ''Bizim kanaatimiz, 60 günü takip eden ilk pazar günü bu referandumun yapılmasıdır. Yasa çıkmıştır, yürürlüktedir. Dolayısıyla, eğer haberlerdeki ihtimal gerçekleşirse Yüksek Seçim Kurulu kısa süre içerisinde konuyu karara bağlayacaktır. Dolayısıyla biz temmuzun ikinci haftası gibi bir yerde bu referandumun yapılmasında fayda görürüz, çünkü bu işin uzatılmasında da ülke yararı yoktur. Neticede Parlamento iradesini ortaya koymuştur. Konuyu milletimize de bir defa sormak gerekmektedir. Zaten çıkan sonuç da bunu göstermektedir. Millet ne karar verirse doğru karar verir. Bugüne kadar da o kararlar hep isabetli oldu.'' dedi. (Mynet)