Kahramanmaraş’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti’nin Kızılcıhamam’daki kampında Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve kendisi arasında geçen “darağacı” esprisini anlattı.


Bakan Eroğlu, “Bu genç yaşta darağacında sallanmamak için bin gölet bin günde bitecek” dedi.


Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Bakan Eroğlu, valilik ziyaretinde bahçeye fidan dikti, kente yapılan yatırımları anlattı. Bu esnada Kızılcıhamam kampında Başbakan Erdoğan’la aralarında geçen ilginç bir diyaloga değinen Bakan Eroğlu, salondaki herkesin yüzünde tebessüm oluşturdu.


Kızılcıhamam kampında TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam’ın Başbakan Erdoğan’a “Bin günde bin gölet nasıl bitecek, durum nedir?” diye sorduğunu anımsatan Eroğlu, bunun üzerine geçen diyalogu şöyle paylaştı:


“Değerli Başkanvekilimiz Başbakanımıza bir soru sordu, Başbakanımız da bana sordu. ‘Efendim o hızla bitiyor, hatta Kahramanmaraş’takileri sayayım’ dedim. Başbakanım da ‘peki bitmese ne olacak’ dedi. Ben de ‘bitmezse cezası neyse çekeriz’ diye söyleyince, ‘darağacını Kahramanmaraş’a mı kuralım, yoksa Ankara Kızılcıhamam’a mı kuralım’ diye latifeyle cevap verdi. Dolayısıyla ben de bu genç yaşta darağacında sallanmak istemiyorum. Bu bakımdan buraya gelirken tam 25 adet gölet ve sulama projesiyle geldim. Tabi bu vekillerimizin orada, Kızılcıhamam’da yaptıkları güzel bir espirinin neticesinde ortaya çıktı.”


Eroğlu, daha sonra bakanlığının Kahramanmaraş’ta hayata geçirdiği 45 projeyi, plaka kodu olan 46’ya yükseltti. Belgenin altına not düşen ve imzalayan Eroğlu, “Bir de darağacı çizeyim mi?” diyerek espri yaptı.


"MEKSİKA’YA BORÇ YANLIŞ ANLAŞILDI"


Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandıran Bakan Eroğlu, medyada Meksika’nın borç istediğine ilişkin çıkan açıklamasının yanlış anlaşıldığını kaydetti. Bakan Eroğlu, “Meksika'ya değil. Orada ben söyledim ama basın iletirken yanlış anlamış veya sürçü lisan olmuş olabilir, bilemiyorum. Ben şöyle söyledim, Sayın Başbakanımız G-20 zirvesi için Meksika’ya gittiği zaman, orada IMF başkanının IMF’ye 5 milyar dolar bir kredi talep ettiğini ifade ettiler. Bu Meksika’da IMF’nin talep ettiği bir şey. Meksika’nın geçmesinin sebebi bu. Yani borç Meksika’ya değil, IMF’ye” dedi.


Bakan Eroğlu, İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılara “insanlık dışı” değerlendirmesini yaptı. Eroğlu, “Başbakanımız bu konuda gereğini söyledi. Hakikaten çok vahim bir durum, üzücü bir durum. İnsanlık dışı bu hareketlerin sona ermesini diliyoruz” diye konuştu.


KARBON EMİSYONLARI


Bakan Eroğlu, bir gazetecinin karbon emisyonları konusunda yapılan çalışmalara ilişkin yönelttiği bir soruya ise, bu konuda çalışma yapıldığı yanıtını verdi. Türkiye’nin bu noktada ormanlar konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:


“Bu konu da çalışma yapılıyor. Bu konuda ben hatta çalışma yaptım ama karbon pazarı ve küresel iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar şu anda çevre ve şehircilik yürütüyor. Esasen Türkiye hem HES’lerden temiz enerji üretiyor hem de ormanlardan muhteşem bir potansiyeli var. Benim hatırladığım kadarıyla 186 milyon tonluk bir potansiyel var. Onu değerlendirmek lazım. Hatta bir de şu var. Bir müjde daha vereyim. Sayın Cumhurbaşkanımız küresel iklim değişikliği konferansında Kopenhag’da Danimarka’da yapılan toplantıda şunu teklif etti. Dedi ki, ‘fakir ülkeler var. Buralarda orman varlığı azalıyor. Arazi var fakat orman yok. Dünyadaki bu karbon emisyonunu azaltmak için Türkiye olarak biz de destek verelim. Ama bir fon oluşturalım’ diye teklif etti. Dolayısıyla bu karbon açısından ormanların çok büyük rolü var.”


Açıklamaların ardından Vali Şükrü Kocatepe, Bakan Eroğlu’na yöreye özgü hediye takdiminde bulundu. Eroğlu, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Sıtkı Güvenç, Dr. Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, bürokratlar, siyasiler ve işadamlarının da katıldığı programın ardından belediye ve AK Parti’yi ziyaret etti.


Bakan Eroğlu, daha sonra bakanlığına ilişkin düzenlenecek koordinasyon toplantısına katılacak. Geceyi Kahramanmaraş’ta geçirecek olan bakan Eroğlu yarın sabah ise Kilis’e geçecek. (İHA-AJANS 46 - www.kanal46.com)