Türk siyasetinin tanınmış isimlerinden ve Maraş olaylarının 1 numaralı sanığı olarak yargılanarak beraat eden Ökkeş Şendiller'in yıllar süren mücadelesi sonuç vermeye başladı. 1978 yılındaki kanlı Maraş olaylarının araştırılması için TBMM'de bir önerge hazırlandı. Olayların perde arkasını ortaya çıkarabilmek için kitap dahi yazan Ökkeş Şendiller, kanlı olayların arka planında dış güçlerin de bulunduğunu ileri sürüyordu.

Kanlı Katliamlara Araştırma Önergesi....Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Çorum Milletvekili Ağah Kafkas ve 114 AK Parti Milletvekili tarafından Çorum, Sivas, Maraş, Başbağlar ve 1977 yılındaki 1 Mayıs'taki olayların araştırılması için araştırma önergesi hazırlandı. Kafkas, araştırma önergesini Meclis Başkanlığı'na sunacaklarını ifade etti.

Devlet Bakanı Faruk Çelik ve içerisinde Kafkas'ın da olduğu bazı milletvekilleri basın ortak basın toplantısı düzenledi.

Kafkas, Çorum, Kahramanmaraş ve Sivas'ta yaşananların aradan yıllar geçmesine rağmen milletin kafasındaki kuşkuları giderecek düzeyde aydınlatılmadığını söyledi. Kafkas, 1977 yılı 1 Mayısı'nda emeğin bayramını matem gününe çeviren ve darbeye hazırlanan yolun yapı taşlarının döşendiğini kanlı günün faillerinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti.

AK Parti'nin 8 yıllık iktidarı döneminde konuyu niçin gündeme getirmediği yönündeki soruya ise Kafkas, siyasi iklimin bugün uygun olmasını gerekçe gösterdi.

Kafkas, "Demokrasimizin ve hukukumuzun son 8 yılda yakaladığı ivme ve siyasetimizin karanlık odakları aydınlatılmasındaki kararlılığı, geçmişte faili meçhul kalmış olayların üstüne gitme cesaretini artırmıştır." dedi.

Kafkas, araştırma önergesiyle ilgili olarak elinde bilgi ve belge olanların komisyona vermelerini istedi.

Toplantıya katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik de kendileri alevi çalıştaylarında bu olayların aydınlatılması yönünde talepler geldiğini dile getirdi. Çelik, çalıştay sonuçlarının hayata geçirilmesinden dolayı milletvekillerine teşekkür etti.

Bakan Çelik, Sivas'taki Madımak Oteli'nin kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini, binanın çok amaçlı olarak kullanılmasına karar verildiğini ifade etti. Çelik, yeni çatışma alanları yaratmak istemediklerini ve Sivaslıların taleplerine göre düzenleme yapıldığını ifade etti. (CİHAN)

ŞENDİLLER'DEN KANAL 46'YA ÖZEL AÇIKLAMA:

Kahramanmaraş 19. dönem milletvekili ve BBP eski Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Şendiller, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Kahramanmaraş ve benzeri dosyaların açılmasından memnun oluruz. Biz otuz yıldan beri bunun mücadelesini veriyoruz. Bu konuda "KANLI OYUN - Maraş olaylarının perde arkası” isimli kitabı hazırlayıp kamuoyunun bilgisine yıllar önce sunduk. Konunun Meclis'e taşınmış olması ise daha geniş araştırma için fırsat olarak değerlendirilmeli.

İdeolojik saplantılardan kurtularak olayların önündeki kirli perdelerin indirilmesi için herkes elinden geleni yapması gerekir. Eğer Alevi çalıştayın da olduğu gibi yüzleşmekten kaçan işin istismarcıları muhatap alınır ve niyeti "üzüm yemek değil de, bekçi dövmek "olanlarla yürünmek istenirse dağ fare doğurmuş olur. Muhataplar arasında ayrım yapılmadan doğru adreslere müracaat edilmeli...

Biz bu konuda elimizdeki bulunan belge ve bilgileri kurulacak komisyonla paylaşmaya hazırız. Ancak önce yetkililerin ve komisyonunun tarasızlığına, niyetine inanmamız şart.Yoksa Alevi çalıştayın da olduğu gibi,istismarcı ve ilgisiz bir avuç rantçının gürültüsünden korkup yan çizmeye kalkanların sözüne itibar etmeyiz..

Mesela Maraş olaylarında çatışmada ölen 7 sünnetsiz cesedin kimlikleri araştırılacak mı? ABD Konsolosluk ve Büyük Elçilik görevlilerinin olaylar öncesi Maraş ve Çorum da ne işleri vardı? Bunlar araştırılacak mı?” (www.kanal46.com)