AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, son dönemde terör saldırılarındaki artışın Türkiye’nin Suriye’ye olan dikkatini dağıtmak amacıyla yaşandığını söyledi.


Güvenç, Tunceli’de yaşanan hain saldırıyı kınayıp orada şehit düşen Uzman Çavuş Ahmet Oğul’un da Kahramanmaraşlı olduğunu anımsatarak, terörle mücadelenin devam edeceğini belirtti. Son dönemde artan saldırıları ise Suriye’deki iç savaşa bağlayan Güvenç, şöyle konuştu:


“Suriye’deki iç savaş bölgeyi tamamen etkilemiş durumda. Bu Suriye’deki iç savaştan İran, Irak, Lübnan etkileniyor ve onun yansımaları bölgede devam ediyor. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin de Suriye’deki mazlum halklara yönelik ilgisi yoğun. 80 binin üzerindeki mülteciyi kabul ettik ve misafir ediyoruz. Bu nedenle Bizim Suriye’ye olan dikkatimizin dağılmasını istiyorlar. Kendi içerimizde de Suriye benzeri bir ortam oluşturmaya çalıştılar. Yani Halep’te, Humus’ta, Hama’da, Şam’da devlet kendi vatandaşını bombalıyor. Türkiye’de de benzer bir durum oluşturmak istediler. Yani birtakım il ve ilçeleri işgal edilerek, teröristler evlere yerleşecekti. Onları temizlemek için de devlet adeta Suriye’nin yaptığı gibi rastgele evleri bombalayacak ve Halep görünümlü, Şam görünümlü bir ortam oluşacaktı. Bundan dolayı terörü desteklediler. Ama hamdolsun bizim istihbaratımızın ve güvenlik güçlerimizin çalışması neticesinde böyle bir ortam oluşturamadılar. Bu oyunları bozuldu ve kırsal kesimde de yoğun bir şekilde mücadele devam ediyor.”


"TERÖRÜN TOPLUMSAL TABANI YOK"


Terör örgütü PKK’nın her türlü yönteme rağmen toplumsal taban oluşturamadığını kaydeden Güvenç, “Türkiye güçlü bir ülke, bir devlettir. Milletiyle bu sorunun üstesinden gelecektir” dedi.


Şemdinli’deki, Hakkari’deki işgal çabalarına rağmen, halkın bu duruma hiçbir şekilde destek vermediğini dile getiren Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Terörün en kötüsü, toplumsal taban bulan terördür. Bir terör, eğer toplumsal taban bulmuşsa, bu gerçekten en kötü terördür ve ülkeyi bölecek olan budur. Ama Türkiye’de terörün toplumsal tabanı yok. İşte görüyorsunuz Şemdinli’yi, Hakkari’yi işgal etme çalışmalarına rağmen halktan en ufak bir destek gelmedi. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Yani bu terörün toplumsal tabanı yok. Oradaki kardeşlerimiz birlik ve beraberlikten yana. En son seçimde de zaten bu tescil edildi. Yani bölgede AK Parti yüzde 60-70 civarında oy alıyor, terör örgütünün siyasal uzantısı olan BDP yüzde 30 oy alıyor. Dolayısıyla bu terörün toplumsal tabanı yok. Bizi sevindiren ve barış adına umutlandıran bu.”


Güvenlik güçlerinin terörle mücadelede artık daha kararlı olduğuna dikkat çeken Güvenç, terörden kurtulmak için, “bul ve yok et” anlayışı ile hareket edildiğini ifade etti. Güvenç, “Eskiden kayıp vermemek için daha çok karakollarda savunma yapılıyordu ancak konsept değişti. Sayın Başbakanımızın da açıkladığı gibi artık ‘bul ve yok et’ anlayışı ile teröristler aranacak, bulunacak ve bulundukları yerde yok edilecek. Artık onlar için dağlar rahat yer olmaktan çıkacak ve sığınacak delik arayacaklar. Dolayısıyla biz önümüzdeki dönemden ümitliyiz. Şu an güvenlik güçlerimiz bölgeyi tamamen temizleme harekatı yapıyor. Bu terör en kısa sürede tamamen temizlenecek” diye konuştu.


Güvenç, AK Parti iktidarıyla Türkiye’nin daha demokratik bir ülke haline geldiğini ve terörün ilk çıktığı dönemdeki şartların tamamen ortadan kalktığını sözlerine ekledi. İHA